Magazin Srbija

Otvoreno pismo patrijarhu Porfiriju – Ekološkim aktivistima se preti ubistvom!

patrijarh
Foto: Printscreen/Tanjug

Udruženja građana “Zaštitimo Jadar i Rađevinu” i Koalicija za održivo rudarstvo u Srbiji” uputila su otvoreno pismo srpskom patrijarhu od koga su tražili pomoć u vezi projekta “Jadar”. Pismo su patrijarhu uputili pre mesec dana ali kako odgovora nije bilo rešili su da se ponovo obrate otvorenim pismom.

Tekst prenosimo u celosti.

“Poštovani građani Srbije svih veroispovesti, obaveštavamo vas o sledećem:

Dana 19.7.2021. obratili smo se srpskom patrijarhu pismom kojim smo od istog zatražili pomoć u vezi projekta „Jadar“.

Kako do danas nismo dobili nikakav odgovor, to smo prinuđeni da se našem patrijarhu ponovo obratimo, jer nas događaji, divljaštvo i tiranstvo Rio Tinta i domaćeg zla prestižu.

Nadamo se da će ćutanje našeg patrijarha biti prekinuto, a vama dragi sugrađani preko svih nama dostupnih medija šaljemo oba pisma, jer udruženje Zaštitimo Jadar i Rađevinu i KORS smatraju da transparentnost mora biti svagda prisutna i da ne bi došlo do nedoumica i pogrešnog tumačenja našeg rada.

***

Njegova Svetost, Arhiepiskop pećki, Mitropolit Beogradsko-karlovački, i Patrijarh srpski, gospodin Porfirije,

Potrebni ste nam više nego ikad, i nama kojima preti egzodus i zatiranje tragova postojanja a potrebni ste i njima koji hoće da to sprovedu.

Božjom promisli stavljeni smo u situaciju u kojoj smo prinuđeni da branimo ne samo svoje živote nego i svetinje koje se u ovom kraju nalaze među kojima najvažniji manastir Tronoša i crkva Sv. Georgija u Gornjim Nedeljicama. Podsećamo da se samo u dolini Jadra nalazi preko 50 praistorijskih nalazišta i da je bogati predeo Rađevine i Jadra u kontinuitetu naseljen od iskona po Božijem naumu.

Bogati predeo Rađevine i Jadra dom je preko 145 zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta od kojih mnoge uslove za život imaju samo u ovim krajevima. Kako nemaju pravo glasa, naša je obaveza da govorimo za njih i branimo pravo Prirode da živi i razvija se slobodno, da branimo pravo svih živih bića na Život.

Sve nam je to u Božijem domostroju dato na čuvanje i naša je obaveza da nastavimo put slavnih predaka koji su nas odbranili u Boju na Loznici 1810, bici na Gučevu 1914. i brojnim borbama u Drugom svetskom ratu.

Preživeli smo vekove ratovanja i stradanja kao niko na ovoj planeti, ali Bor, Zajaču, Stolice, Smederevo i Rio Tinto sigurno nećemo.

Molimo Vas, učinite sve da ih urazumite. Time ćete nas poštedeti nestanka. Ovo nije ni molba ni zahtev, ovo je čist vapaj i ropac Vašeg stada.

Nalazimo se kao pred Veliki potop, neko se veseli i peva, a mi dozivamo u pomoć.

Na terenu Rađevine i Jadra svakodnevno se vrši teror od strane kompanije Rio Tinto, koja je već dobila naziv kaznene ekspedicije, a sve pod pokroviteljstvom režima Srbije, od vrha pa do dna vertikale vlasti.

Bespravno se vrši seča šuma, izvori vode presušuju zbog bušotina Rio Tinta, narodu se preti i vrši pritisak da ćute itd.

Aktivistima Zaštitimo Jadar i Rađevinu se preti ubistvom. Prevršila dara meru. Znamo mi dobro da „tu knezovi nisu radi kavzi, al’ je rada sirotinja raja“, kaže narodna epska pesma. Vlast Srbije oličena u režimu Aleksandra Vučića i Ane Brnabić se ne osvrće na naše žalbe, institucije ćute (inspekcije, policija, tužilaštva i sudovi) i prave se neveštim i nenadležnim.

Ako Rađevina, Jadar i Mačva treba da dožive sudbinu Kosova i Metohije, a cela Srbija je Kosovo, molimo Vas da nam kažete da znamo šta nam je činiti.

Crkvo naša, samo nemoj ćutati dok ti zveri kolju stado. Nauka i struka su rekli, narod još pre njih, da je otvaranje rudnika litijuma u Rađevini i Jadru u najmanju ruku ravno Velikom potopu.

Samo predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, premijer Vlade RS, Ana Brnabić, ministar Zorana Mihajlović svim silama pokušavaju da strane kompanije i srpske dušmane nagrade našim životima, našom decom i unucima i budućnošću.

Imamo li pravo da od Vas tražimo da se odredite po ovom pitanju, to ćete Vi sami odlučiti. Kako god da odlučite učinite to, molimo Vas brzo i jasno.

Svaki sledeći dan je gori od prethodnog i nećemo biti u situaciji da trpimo dušmansku ruku koja preti da nas potre.

Navodimo i ovo da televizije sa nacionalnom frekvencijom, među njima, najviše javni servis Srbije (kao da i nije naš) ne dozvoljava da se naša muka i poziv u pomoć čuju, kao ni da se ostatak stanovništva Srbije upozna sa opasnošću koja nam svima preti.

Isti slučaj je i sa lokalnim medijima, koje gradovi i opštine plaćaju iz budžeta koji mi, građani Srbije punimo.

Dokle ćemo mi da ispunjavamo američke, nemačke, engleske i ko zna čije još želje. I na kraju, naš vapaj za pomoć ne trpi odlaganje, te Vas molimo da pod hitno primite delegaciju udruženja Zaštitimo Jadar i Rađevinu i Koalicije za održivo rudarstvo u Srbiji.

Očekujemo da crkva naša neće ćutati pred nesrećom koja se nadvila nad Rađevinom, Jadrom, Mačvom i celom Srbijom.

Očekujemo da nas o datumu prijema obavestite na dole navedene telefone ili mejlove,

Tako nam Bog pomogao.”

Loznica/Subotica, 19.7.2021.

Izvor: podrinske.com

Iz Rio Tinta godinama delili novac, dolazili na slave, sada crni džipovi patroliraju selom a komšije i braća zavađeni

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
881 Shares
881 Shares
Share via
Copy link