Dogadjaji Izložbe

Otvoreni atelje ”Srpsko crkveno-umetničko nasleđe u Rumuniji”

Program Otvorenog ateljea Galerije Matice srpske ”Srpsko crkveno-umetničko nasleđe u Rumuniji”, posvećen završetku konzervacije predmeta iz crkveno-umetničke zbirke episkopskog dvora u Temišvaru počinje u sredu 7. septembra u 13 sati. Program se održava u kviru manifestacije Dani evropske baštine 2016.

U velikoj sali Galerije Matice srpske biće sakupljeni svi predmeti doneti iz Rumunije i konzervirani u Novom Sadu, u ateljeima i radionicama Galerije Matice srpske i Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Petrovaradin.

Otvoreni atelje je prilika da zainteresovana publika vidi proces i rezultate rada konzervatora, često skrivenog od očiju javnosti. Predmeti koji se posle konzervacije i restauracije vraćaju u episkopski dvor u Temišvaru će biti dostupni, a konzervatori će davati objašnjenja o njihovom značaju i vrednosti, o zanimljivostima umetničkih tehnika kao i o procesima konzervacije i restauracije. Istovremeno, to je i prilika da se vidi postupak i predostrožnosti koje se preduzimaju kod pakovanja i pripreme za transport vrednih ikona, portreta, dokumenata na papiru, grafika i zlatoveza na svili. Kroz saradnju sa Temišvarskom eparhijom i višegodišnji rad na zaštiti nasleđa koje je sakupljeno u episkopskom dvoru, pokazuje se briga o srpskom kulturnom nasleđu van granica Srbije i savremeni standardi konzervacije i restauracije.

Portret iz crkveno-umetnicke zbirke episkopskog dvora u Temisvaru

Kruna konzervatorskog rada je planirana postavka Riznice, kao dela nedavno renoviranog rezidencijalnog sprata episkopskog dvora u Temišvaru. Za predmete koji će tamo biti izloženi su takođe pripremljene odgovarajuće legende.

Otvoreni atelje će voditi konzervatori Galerije Matice srpske dr Daniela Korolija Crkvenjakov i mr Danilo Vuksanović, uz saradnju drugih kolega koji su neposredno učestvovali u konzervaciji.

Galerija Matice srpske će tokom septembra obeležiti manifestaciju Dani evropske baštine 2016 čija je ovogodišnja tema “Kulturno nasleđe i zajednice ‒ živeti s nasleđem”. Programi su vezani za aktuelne izložbe i projekte Galerije i partnerskih ustanova i na različite načine su povezani sa zaštitom, vrednovanjem i promocijom kulturnog nasleđa.

Još dešavanja potražite ovde

 

Share via
Copy link