Magazin

“Deco, budite hrabri i bežite!”

Novinarka Olja Bećković kaže da svake subote posmatra devojke i mladiće „koji hodaju ulicama Beograda iz protesta protiv svega i svakog ko je ponizio njihove roditelje i roditelje njihovih roditelja“ i pita se „ko će od njih živeti u zemlji u kojoj se rodio?, prenosi 6yka.

„Kolike su im šanse da u njihovim budućim biografijama na koricama knjiga koje će napisati, zbirki priča, arhitektonskih projekata, naučnih radova, doktorskih disertacija ili bilo gde drugo, bude upisano: Rođen u Srbiji. Živi i radi u Beogradu, Valjevu, Kragujevcu, Nišu, u bilo kom gradu u svojoj zemlji? Ko od njihovih roditelja danas može da kaže da ’živi i radi’ u svojoj zemlji i svom gradu, bez obzira što se nikada iz Srbije nije ni mrdnuo? Stranci u sopstvenom gradu. Stranci u tuđini.

Građani drugog reda

Građani drugog reda u svojoj zemlji. Građani drugog reda u stranoj zemlji. Komplikovan ili jednostavan izbor? Tri decenije unazad protestujemo s različitim zahtevima, a iza svih je suštinski stajao samo jedan: Ne dirajte nam decu!

Ne oduzimajte im budućnost!

Protekla dva meseca hodamo istim ulicama zajedno sa tom istom decom i imam duboko osećanje da iza svake parole koju oni izvikuju stoji novi zahtev: Ne ponižavaj mi roditelje. Ne tugujte što je za vaše roditelje prekasno da krenu za vama.

Poštujte ih što su dovoljno odrasli i nelicemerni da vas ne zadržavaju. Bežite, deco. Budite tako hrabri. Na pogrešne puteve će vas navesti svaki sledeći dan u kome prolazite pored uplakane majke i poniženog oca koji nema čime da je uteši.

Poštedite svoje roditelje

Nije vaš posao da branite njihovu čast, oni to moraju sami. Dovoljno su veliki da se konačno izbore za svoj građanski, ljudski i profesionalni integritet. Bežite, deco.

Za povratak ima vremena, za bekstvo postoji trenutak. Bežite, deco, poštedite svoje roditelje suočavanja sa sopstvenom odgovornošću što ne znate šta da radite sa svim svojim diplomama jer je najrealnije mesto da nešto zaradite najbliža kladionica.

Očigledno je da vas još nije otišlo dovoljno da bi se vaši roditelji, ujaci, stričevi, teče, učitelji, profesori, komšije, doktori u studentskim poliklinikama, policajci na graničnim prelazima, zaista uplašili da će ostati sami.

Idite, zbog nas

Ne ostajte ovde samo zato da nas ne biste ostavili. Idite, da biste nas naterali da se probudimo i stvarno učinimo sve da vas vratimo u vašu zemlju i vaše gradove.

Bežite, deco, glavom s obzirom. Između ostalog, i s obzirom na činjenicu da u Srbiji na današnji dan postoje samo dva fakulteta na kojima žive i rade profesori koji su smeli da potpišu da su protiv ZLA.

Profesor FPN-a Slaviša Orlović je iz nekog razloga prvi čije ime je predsednik Srbije pomenuo u svom obraćanju naciji iz Davosa, izražavajući ogorčenost zbog podrške koju je Orlović dao građanskim protestima.

Koliko li je tek ljut na dekana Simića i koje gore kazne od javnog pominjanja čekaju ostale potpisnike, to ćemo tek videti.

Nikada se učesnik okruglog stola o slobodi medija u Davosu ne bi usuđivao na takve prozivke i odmazde da postoji više od par stotina profesora koji ga se ne plaše! Sve dok je tako: Budite hrabri i bežite, deco!“

„Iz Srbije se odlazi jer je voliš“

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

komentara

Klikni da objaviš komentar

 • Zlobna bakice ,mogla bi deci da objasniš kako si ušuškala svog sinčića đilasovim parama.da ne idu van!!!

 • Apsolutno se slazem..sto pre to bolje..da ovo zlo sto manje predje na njih..Nisam bas mlad ali ni previse star i otisao sam..i osecam se kao covek..smejem se..raspricao sam se…sto inace i nisam bas voleo..
  Disati vazduh sa lazovima..podstrekacima na sve i svasta..nekulturnima..bahatima..itd. ja ne zelim vise..
  I ze setnje ce proci ..nista se nece desiti..a i ako se desi opet ce vec neka vidjena ekipica da dodje do svojih pet minuta inspiracije sta i kako dalje a mladi ve ko ja da trose godine u nadanju da ce ti novi ispuniti svoja “obecanja”i takonsam ja cekao 20 god..ode mi pola dosadasnjeg zivota..za sta ..e pa za nista..
  Ucite jezike ..izaberite zemlju ..i bezite …

 • Ne slazem se. Ne treba da idemo. To je kao da nam se u vikendicu useli smor kao AV i umesto da ga izbacimo mi napustimo taj objekat. Nema odlaska. Svrgavanje i svrgavanje i svrgavanje dok se ne namestimo. Ljudi cuvaju 40.000 dinara platu u javnim preduzecima umesto da ga svrgnu i da posle imaju 80.000 dinara. A ta plata je moguca nego su ljude ubedili da nije.

  • Izvrteli se onoliki mozgovi i eksperti od kako svrgnusmo Miloševića i ništa. Nema para i plata dok se ne pokrene industrija i proizvodnja. Ista ona koja je rasprodata i uništena u lopovskoj privatizaciji. I dok ne budemo imali svoje banke kao davaoce kredita. Ove strane nas isisaše. Posle pada Miloševića u sivoj zoni je bilo dosta novca, kao ostataka od vremena sankcija kada smo se dovijali kako smo znali i umeli, ali je taj novac ispumpan dolaskom stranih banaka, koje nam uvališe svoje kredite i po osnovu kamata uzeše milijarde. Zvaničan podatak: 2013. godine, kao jedne od lošijih (od 2000. do 2013.), strane banke su iz Srbije odnele 1,7 milijarde evra. E to Dinkiću ne mogu da oprostim… A mi možemo da kukamo i na ovog i na onog, i ko god da dođe – nema čarobnog štapića. Samo ponovno podizanje industrije.

OGLAS

PARTNERI SAJTA


5.8K Shares
5.8K Shares
Share via
Copy link