Magazin

Pre nego što je ubijen, Oliver Ivanović tražio pomoć od šefa Prve uprave BIA. Nije je dobio

Funkcioner BIA Bojan Dimić podneo je privatnu tužbu protiv kosovske političarke i aktivistkinje Rade Trajković. Dimić Trajkovićevu tereti zbog navodne povrede ugleda, nakon što ga je povezala sa ubistvom Olivera Ivanovića.

Reagujući na tužbu, Trajković ističe da je upravo Dimić bio čovek kome se Ivanović obratio za pomoć nesporedno pred ubistvo i da bi zbog toga funkcioner BIA morao da se obrati prištinskim istražnim organima.

“On je mene optužio zato što sam ranije povezala BIA i mafiju oko ubistva Olivera Ivanovića. Tu sam u nekom kontekstu i njega pomenula. S obzirom na to da Dimića predstavlja Goran Petronijević, advokat koji zastupa i tužbu Milana Radoičića u procesu protiv mene, meni je potpuno jasno da postoji određena veza”, rekla je ona za Nova.rs.

Trajković kaže da je zbog optužbe Dimića morala da napusti kampanju na Kosovu, koja je u toku, i da dođe u Beograd, jer je joj pretilo privođenje ukoliko se ne odazove. Ona objašnjava da je reč o pritisku na nju i da joj na početku suđenja ponuđeno da se izvini Dimiću.

“Nije mi palo na pamet da to učinim, njegovo je da li hoće ili neće da povuče tužbu. Tokom naše rasprave pred sudijom, on mi je rekao da je češće bio s Oliverom nego što sam ja bila. Mislim da bi bilo bolje da nije, jer onda ne bi tako završio. Takođe, ukazala sam na suđenju da je Oliver Ivanović, nesporedno pred ubistvo, bio kod njega kako bi mu saopštio imena ljudi na koje sumnja da su spremni da ga fizički ugroze. Bilo bi korisno da se on obrati istražnim organima u Prištini i da im iznese svoja saznanja o ubistvu”, poručuje Rada Trajković, dodajući da je naredno ročište zakazano za 07. april.

Šta je Trajković izjavila o Dimiću

U intervjuu za nedeljnik Vreme, Trajkovićeva je istakla da Srbe na Kosovu kontroliše isti čovek, odnosno ista grupacija, te da se svaka neposlušnost kažnjavala gubitkom posla.

“A ako je veći problem, onda paljenjem automobila, paljenjem prostorija, fizičkim nasrtajima… I ubistvima. Negde, kad je bila kampanja za izbore, ubijen je jedan mladić. Od tada, naoružani otac tog mladića uvek je bio negde oko tog kafića Grej, gde je Radoičić sedeo. Sam Radoičić je umnožio telohranitelje oko sebe jer se bojao odmazde tog oca. Svi gore znaju ko ubija.

Mafija to radi, a ono što mene posebno zabrinjava je što je BIA negde sarađivala s mafijom. Šef BIA za Kosovo, jedan Dimić kojeg znam još iz Prištine kao dečaka, imao je redovne brifinge s Radoičićem i ostalima. Tako da je narod prepoznavao da su sve te strukture koje su uspostavili Vučić i Aleksandar Vulin, dok je bio šef kancelarije za Kosovo i Metohiju, isprepletene nekako s bezbednosnim sistemom Srbije.

Prosto, niste imali gde, niste imali odstupnicu. S jedne strane, kosovske institucije ne doživljavate kao svoje, kao srpske, kao institucije od poverenja, a s druge strane, imate institucije koje je Vučić uspostavio, koje su potpuno kriminogene i jako represivne prema Srbima. One uopšte nisu bile represivne prema Albancima. Kad Vučić kaže da je Radoičić odbranio sever Kosova, to nije tačno, jer Radoičić do 2004. ili 2005. uopšte nije ni bio tamo”, rekla je ona za nedeljnik Vreme.

Bojan Dimić je poreklom s Kosova, a u BIA je zaposlen kao načelnik za terorizam i međunarodni kriminal, a ujedno je i šef kontraobaveštajne uprave.

U Prištini počelo suđenje za ubistvo Olivera Ivanovića, advokati traže odbacivanje i ove optužnice

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

207 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Facebook Messenger
  • Viber
  • Pinterest
  • More Networks
207 Shares
Copy link