Lifestyle

Olimpijske igre – istorija, politika, slogani i najbolje o ovogodišnjim Igrama

Sportski događaj koji ovih dana zaokuplja svetsku pažnju svakako su letnje Olimpijske igre koje se održavaju u Rio de Žaneiru od 5. do 21. avgusta. Naša zemlja ima 103 sportista koji će se takmičiti u 14 sportova, pa dok čekamo njihove nastupe, rešili smo da se podsetimo nekih detalja iz duge istorije ovog sportskog događaja.

Istorija Olimpijskih igara

Ne zna se tačan datum kada su održane prve Olimpijske igre, ali se pretpostavlja da se to dogodilo 776. godine pre nove ere, prema datumu kada je uklesan prvi šampion. Legenda kaže da je Herakle sagradio prvi stadion za OI u čast boga Zevsa, te su se grčki gradovi-države, osim u ratovima, nadmetali u sportu. Ustanovljeno je da će se održavati na svake četiri godine, a sukobi i ratovi su prekidani kako bi se organizovalo takmičenje. Na početku su mogli učestvovati samo oni koji su govorili grčki, pa su kasnije na Olimpijadu pristizali i sportisti iz grčkih kolonija sa Crnog mora. Prve Olimpijske igre trajale su samo jedan, da bi se kasnije vreme trajanja, kao i broj disciplina povećavao.

grcka_olimpijada_istorija
wikipedia.org

Pekar Koroibos iz Elisa koji je pobedio u trci na 200 metara bio je prvi šampion Olimpijskih igara, a njegovo se ime pominje  uz slavne Stanliobosa i Mila iz Krotona, Leonidasa i Dijagorasa sa Rodosa, kao i spartansku princezu Ksiniku, prvu ženu koja je pobedila na Igrama. Pobednik je kao nagradu dobijao maslinovu grančicu, a bogatiji gradovi su dodeljivali i novac.

Najteža trka je bila hoplitodromos pod punom ratnom opremom, a na svakoj Olimpijadi bila je i trka kočijama. Zanimljivo je da slava pripadala vlasniku kočije, a ne samom trkaču. Najpoznatija disciplina bio je pentatlon koji se sastojao od trčanja, rvanja, skoka u dalj, bacanja koplja i bacanja diska. Kasnije je dodat i boks koji je bio kombinacija borilačkih veština i na početku veoma surov, ali ako bi takmičar u toku borbe ubio protivnika to bi automatski značio njegov poraz.

Kao ni sa početkom Olimpijade, ne zna se tačno kada su ukinute. Prihvaćena je teorija su se Igre prestale održavati negde između 3. i 4. veka nove ere, kada je rimski car Teodosije zabranio Olimpijadu sa ciljem da bi stao na put politeizmu i proširio hrišćanstvo.

Avatar

Aleksandra Aleksić

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link