ilustracija-za-okrugli-sto
Dogadjaji Izložbe

Okrugli sto „Kulturni predeo i muzej“ u Galeriji Matice

Autorskim vođenjem dr Slavice Vujović kroz izložbu „Kako očuvati i koristiti kulturno nasleđe – Vekovi Bača“ u sredu 21. septembra u 12 sati u Galeriji Matice srpske nastavlja se obeležavanje manifestacije Dani evropske baštine 2016. Nakon vođenja, u 13 sati biće održan okrugli sto pod nazivom Kulturni predeo i muzej.

U okviru izložbe „Kako očuvati i koristiti kulturno nasleđe – Vekovi Bača“ najavljeni okrugli sto će se baviti aktuelnom temom kulturnog predela kao i modelima muzealizacije u tom kontekstu. Cilj je osvetljavanje teme iz različitih uglova, kako teorijsko-metodološkog, tako i praktičnog, predstavljajući iskustva različitih sredina i istorijskih konteksta nastanka i očuvanja nasleđa određene teritorije.

Uvod u temu daće kratkim osvrtom na 24. generalnu konferenciju IKOM-a, održanu u julu ove godine u Milanu, predsednik Nacionalnog komiteta IKOM-a Srbije Slavko Spasić. Tema konferencije je bila Museums and Cultural Landscapes. Kakvi su izazovi muzealizacije nasleđa teritorije opštine Bač i okoline govoriće dr Slavica Vujović, autorka izložbe i vođa projekta Vekovi Bača. Prof. Dragan Bulatović iz Centra za muzeologiju i heritologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu prikazaće spektar raznorodnih modela muzealizacije primeljivih na teritoriji opštine Bač, dok će o tome kako nasleđe postaje baština govoriti dr Milan Popadić iz Centra za muzeologiju i heritologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu.
O zaštiti srpskog crkveno-umetničkog nasleđa i muzealizaciji na teritoriji Budimske eparhije govoriće dr Daniela Korolija Crkvenjakov iz Galerije Matice srpske.

Okrugli sto će moderirati dr Daniela Korolija Crkvenjakov i prof. Dragan Bulatović.

Još dešavanja potražite ovde

 

Luftika

Share Tweet Share Share Follow