Kolumne Vesti

Ograničenja za nevakcinisane u Srbiji, ili kako diskriminacija postaje privilegija

Od prošlogodišnjeg uveravanja narodne mase da se neće uvoditi, kako su rekli, „takozvani kovid pasoši“, došli smo do otvorenih poziva na segregaciju i ograđivanje od njihovih nazadnih sugrađana.

Nazivaju deo stanovništva moronima, ali naravno na onaj najgadniji, perfidan i tobože fin način u belim rukavicama, samo zato što ne želi, pazi sad DOBROVOLJNO, da primi vakcinu.

Počeli su sa otvorenom najavom ucenjivanja kako bi ubrzali proces vakcinacije i motivisali veći opseg populacije da izvrši DOBROVOLJNU imunizaciju.

Nećete moći u pozorište, kafane i kafiće, na utakmice i koncerte preti Goran Vesić onima koji nemaju poverenja u vlasti, Krizni štab i ne veruju u altruizam farmaceutskih korporacija. Uverite narod morončine bezobrazne, a ne da im pretite jer kao da niste svesni srpskog inata.

Pretnja izaziva pobunu

Pa narod će vam falsifikovati te vaše pasoše ako ih na to naterate. Izazvaćete pobunu idioti jedni jer niste u stanju da autoritetom i znanjem dokažete narodu da te vakcine zaista jesu jedino rešenje.

Najbezobrazniji od svih je nekadašnji visoki funkcioner DS, čuvena prodaja i nesvršena ambicija Balša Božović, koji je na svom Tviter nalogu napisao da se ne treba pomoći sa 60 evra onim građanima koji ne žele da prime vakcinu.

Znamo svi da postoje oni koji se prodaju za makarone, litru ulja i kilogram brašna, ali vređati na taj način i ucenjivati sa pišljivih 60 evra (i to u dve rate?!) ovaj narod zaista je ispod svakog nivoa pristojnosti.

Izazvali ste gnev kod autora ovog teksta, odavno, vašim besprizornim i besramnim ponašanjem, ali vi kao da ne odustajete.

Gurate prst u oko i so na ranu građanima koji su odavno na ivici živaca i egzistencije. Kao da želite građanski rat, ovoga puta, zamislite ludila potpunog, vakcinisani protiv nevakcinisanih.

Ukoliko postoji moron koji i dalje misli da ovaj virus ne postoji, šta da mu radim. Očigledno je imao dovoljno sreće da mu niko iz bliže i dalje rodbine ne oboli ili ne umre zbog koronavirusa.

Poverenje ćaooo

Ali nazivati ljude, koji se dvoume da li primiti vakcinu i koji opravdano sumnjaju u humanizam profitera, osvedočeno i legalno korumpiranih doktora i njihovih 500 evra po „donaciji“, antivakserima i osobama koji ne veruju u postojanje koronavirusa je najveći mogući bezobrazluk koji zaslužuje šamarčinu a la pandur lupa golobradom mladiću.

Stvar je poverenja. Njega nema. Kraj. Svi znamo, pa makar u emotivnim odnosima. Kada poverenje nestaje, veza prestaje.

Svi ćemo pomreti, aaaa, zatvaranje u kuće i policijski čas. Pobedili smo koronu, puštaj sve napolje, idu izbori, trubači slavlje… Pomrećemo zatvaraj!! I tako u krug evo već više od godinu dana.

Svi znate kako je redosled išao, ne treba da vam se ponavlja.

Sada dolazimo do kovid pasoša. Od nema šanse, to je ugrožavanje ljudskih prava, došli smo do „neki će sada da se pozivaju na nekakva ljudska prava“.

Imamo li svi zaista pamćenje i karakter ribice?!

„Kolege“ iz Blica na zadatku

Blic otkriva kako će to izgledati i ko će kontrolisati građane, da li imaju ili ne kovid pasoš ako ih zateknu u kafiću, na koncertu…

Pozivaju se na primer Izraela i SAD-a gde, nećete verovati, postoji poverenje u struku i institucije kakve god da su.

„Vakcinisani su taoci onih koji ne žele da se vakcinišu“, piše Bljuc.

– Ako su to učinile mnoge ozbiljne zemlje, zašto ne bismo i mi? – pita se neko ko nešto piše za Blic i naziva sebe kritički nastrojenim novinarem. Pročitajte na linku iznad i sami donesite zaključak.

Pa zato što je VAKCINACIJA dobrovoljna. Jer, NE ZNAČI NE, ako smo dobro utvrdili gradivo prethodnih dana. Zašto je ova prisila manje jeziva od silovanja?! Nije genitalna penetracija, već moždana i nervna.

Predsednik države vam se nije vakcinisao još uvek, prvi među nejednakima. Odakle vam pravo da prisiljavate običan narod na DOBROVOLJNU stvar!?

Bilo bi idelno da poverenje postoji, da se vakcinacija sprovede što je brže moguće i da niko nema sumnje u čitav proces. Ali sumnja postoji, iz milion i jednog razloga. Ali pre svega to je iskustvo života u Srbiji.

– Ide, vuk, ide vuk – e upravo to nam se događa. Kada je opasnost zaista tu, neprebrojani državni udari dolaze na naplatu. Laži od Miloševićevog preko svih ostalih režima dolaze na naplatu sa kamatom.

A vi i dalje ucenjujete ljude?! Da li ste vi normalni i da li vam IQ prelazi dužinu nokta na malom prstu?!?

Izrael kao model

Blic i dalje poredi Izrael i Srbiju, po mnooogo čemu različite zemlje koje dele sudbinu stradalih naroda u prethodnom veku.

– Ako imamo u vidu da je Izrael zemlja slične veličine kao Srbija postavlja se pitanje da li je i u našoj zemlji moguće obezbediti pogodnosti za one koji su se revakcinisali ili preležali koronu. Pogotovo što Srbija ne zaostaje mnogo u nabavci vakcina u odnosu na zemlju sa Bliskog istoka. Inače, u Srbiji je do sada vakcinisano više od 1,3 miliona ljudi, dok je drugu dozu primilo skoro 900.000 građana – piše Blic.

A onda reklama “jaoj što je (bio) lep ovaj svet” i “ponuda koja se ne odbija”.

– Poduži je spisak pogodnosti koje bi mogle da budu na raspolaganju vakcinisanima. To jednostavno ne bi bila diskriminacija, jer onima koji ne žele da budu cepljeni ne bi bila ugrožena osnovna ljudska prava, ali bi vakcinisani za vreme vanredne situacije jednostavno bili nagrađeni za svoj stav – piše ovo glasilo.

Prvi epidemiolog Srbije

Na svojoj strani Vesić sada ima ugostitelje koje su već dovoljno uslovili i doveli pred bankrot, te bi se oni, kao što su već Vesiću, sada prodali i za onu kesu makarona sa početka teksta.

–  I kod nas bi prisustvo sportskim i kulturnim događajima moglo da se obezbedi kupovinom karata elektronskim putem preko tiket servisa tako što će u svakom trenutku postojati informacija ko je, gde i kojem događaju prisustvovao. Što se tiče nas ugostitelja, mi smo spremni na sve uslove, pa i na zelene pasoše samo da možemo da radimo – izjavio je izmučeni predsednik Udruženja noćnih klubova i barova Miša Relić.

Kad vam jedan Goran Vesić kaže da nije diskriminacija, onda nemate razloga da drugačije mislite, zar ne?!?

– Zaista mislim da oni koji su revakcinisani moraju imati određenu vrstu pogodnosti. To ne znači da je diskriminisan onaj koji nije vakcinisan, već da prihvata drugačija pravila u društvu. Primera radi, Grčka će uvesti da svi koji su revakcinisani moći da uđu u zemlju, a da oni koji nisu vakcinisani moraju da rade PCR test ako žele da uđu u zemlju. I mi smo to uveli. To nije diskriminacija. I oni koji rade životna osiguranja sigurno će imati više premije ako nisu vakcinisani, jer su u većem riziku. Slično vam je i kod starijih, što ste stariji premije životnog osiguranja su veće – objašnjava prvi epidemiolog Srbije, „one and only“ Goran Vesić.

Najavljuje dva koncerta u junu i sve to ponovo kroz jeftinu reklamu, “samo za vakcinisane”. Mogli bi uz primljenu vakcinu da ponude i onu kereću salamu i botovski sendvič sa likom prvog antivaksera Srbije, po njihovim merilima, Aleksandra Vučića.

– Želimo da nagradimo one koji su se revakcinisali i bili odgovorni i zaštitili sebe i svoje porodice. Očitavanjem kodova sa sertifikata o vakcinaciji delićemo besplatne ulaznice revakcinisanima čije ćemo lične karte očitavati na ulazima – rekao je Vesić.

Šta kaže struka?

Šta, dakle, kaže struka koja je sebe diskreditovala mnogo pre legalizacije onih  500 evra „poklona“. Možda već za vreme kada su nestajale bebe iz srpskih porodilišta.

– Sigurno bi to pospešilo vakcinaciju, ali nema sumnje da bi se našli i oni koji bi rekli da je to diskriminacija i povreda ljudskih prava. Mi smo odavno podeljeno društvo i to se vidi sad i na primeru vakcinacije. Vakcina je jedini spas, verujem da se uz vakcinaciju do juna možemo izvući da više nemamo ovakve talase – uverava epidemiolog, ali naravno daleko od Vesićevog kalibra, dr Radovan Čekanec.

Direktor Instituta KCS dr Goran Stevanović dao je svoj sud.

– U narednom periodu vakcinisane osobe trebalo bi da mogu da urade nešto što nevakcinisani neće moći. To neće biti diskriminacija, već privilegija odgovornih prema sebi i društvu – neverovatno je lepo zamenio teze, onako doktorski.

Nije diskriminacija, već privilegija. Toliko. Bože dragi.

Diskriminacija stop, privilegija prođi

Nije još uvedeno, traži se zakonski okvir, bla bla bla. Znamo vrlo dobro da će žaba dići nogu kad su već konji potkiveni i da nema greške, već će ti kovid pasoši i njihova “privilegija” postati realnost i u Srbiji.

Ucena, ništa drugo do ucena, jer DOBROVOLJNO će nas sve primorati da uradimo kako žele. Tako u ovom slučaju, zbog bolesti, javnog dobra i višeg cilja, a sutra već će imati razrađen mehanizam ucene za šta god da im padne na pamet.

Crnci odnosno nevakcinisani u zadnji deo autobusa, a vi beli  vakcinisani slobodni ste da koristite prednja sedišta jer ste privilegovani.

Privilegovani su dakle bili ljudi koji su rođeni sa belom kožom u odnosu na one koje su roditelji, zamislite, pravili sa malo tamnijom puti. Privilegiju su imali Srbi koji su prihvatili islam u odnosu na one koji su ostali pravoslavne veroispovesti.

Jevreji, odnosno narod Izraela, od žutih traka došao je do zelenih pasoša. Bravo, svaka čast, vaši preci stradali od Hitlerove ekspedicije zla sigurno su vrlo ponosni na vas.

Balša „neostvarena ambicija“ Božović

I na kraju inspiracija ovog teksta Balša Božović, osnivač Regionalne akademije za razvoj demokratije za koju niko nikada nije čuo i pitanje je od čega plaća svoje izdržavanje, podelio je svoj “demokratski” stav o diskriminaciji i privilegiji.

– Državna pomoć od 60 evra ne treba da ide onima koji su odbili vakcinu. U vremenu pandemije uradimo nešto za svoju državu (na primer zaštitimo zdravstveni sistem i ljude oko sebe), pa onda tražimo od države da uradi za nas. Ne može jednosmerno. Nije održivo. Naravno, ne računaju se oni koji imaju lekarako uverenje da ne smeju da prime vakcinu – izjavio je “i ostao živ” što bi rekao naš narod Balša “vrati meni 60 evra” Božović.

Sramno Balša, sram te bilo da te sram bude.

Apel autora

Saglasan sam da je vakcina civilizacijska tekovina. Ne sporim nikome pravo da se vakciniše. I sam mesecima razmišljam o tome. Ali ucenjivanje ne podnosim. Zamenu teza i termina prezirem iz dna duše. Na pritisak reagujem impulsivno, a inat i dostojanstvo mi ne dozvoljavaju da savijam kičmu za 60 evra u dve rate.

Pronađite način, izvucite iz tih tekovina još nešto osim vakcine. Svima je u interesu da se pandemija što pre završi i prestanite da delite narod po svim osnovama jer rizikujete sukob vašim kretenskim ponašanjem.

Apel u ime svih, zaustavite imunizacionu segregaciju ukoliko imate iole zdravog razuma. Pronađite način da ne kupujete za siću dostojanstvo ljudi, već se ponašajte civilizovano i odgovorno u skladu sa visokim državnim i javnim funkcijama koje su vam poverene na čuvanje.

Sin sam zdravstvene radnice koja je čitav radni vek dala zdravlju građana Srbije. Unuk sam nekadašnjeg vrsnog opšteg hirurga koji nikada smrtni slučaj za stolom nije imao, a operisao je više od 13.000 ljudi. Ponosan sam unuk moje bake koja je u karijeri bila i sudija i advokat i kojoj je pravda ideal kojim se vodila u svojoj višedecenijskoj karijeri.

Unuk sam i pukovnika u penziji kojem je ova zemlja iz političkih razloga uskratila pravo na dobijanje čina generala, koji je branio ovaj narod na ratištu u uniformi JNA, a ne paravojnih struktura.

Ono što želim reći je zapravo da sam vaspitan da budem istinoljubiv, pravičan, patriotski nastrojen uz uvažavanje svih različitosti. I sam imam toliko mešanu krv, da ne kažem za ove nacoše nečistu, da sam veliki pobornik različitosti, od kulturne do rasne.

Pravo na različitost mi je, kao i mnogima, više puta supendovano u ovoj državi. Sada su se ujedinili odjednom i samozvani građanisti, naprednjački radikali, lažne demokrate koje neumorno siluju ovaj antički termin, ali i ucenjeni građani kojima egzistencija zavisi od dobre volje Vesić Gorana.

Nisam jedan od vas, nikada neću biti i verujem da su sloboda, istina i pravda vrednosti za koje vredi i poginuti.

Sram bilo sve ucenjivače. Dozovite se i uverite narod da je vakcina bezbedna i zaista predstavlja jedini spas, ali uz drugačiju strategiju od dosadašnje.

Apel u ime svih slobodnih ljudi i onih koji se tako osećaju.

Natkurivanje moćnih: Ruska i kineska vakcina neće biti obuhvaćene kovid pasošima u EU

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Tekst izaziva osećaj ponosa kod svakog antivaksera i kugonostalgičara.

    Nazvati protivljenje vakcinaciji moronlukom bi bilo uvredljivo za morone.

399 Shares
399 Shares
Share via
Copy link