Lifestyle Novi Sad

Dioptrija – najčešći razlog dolaska kod oftalmologa

pregled-dioptrije

Refrakcijske greške, koje sprečavaju da oko pravilno fokusira svetlost, uzrokujući mutan vid, najčešći su razlozi zbog kojeg se ljudi obraćaju oftalmologu.

Najčešće refrakcijske greške (dioptrija) su dalekovidost, kratkovidost i astigmatizam. Zbog ubrzanog načina života mnogima su smetnja dioptrijske naočare ili kontaktna sočiva, te se opredeljuju za trajno rešenje – lasersko uklanjanje dioptrije.

Lasersko skidanje dioptrije pouzdana metoda za vraćanje jasnog vida

Lasersko skidanje dioptrije je najpopularniji način korekcije vida, a podatak da se radi više od 20 godina, govori koliko je ova metoda pouzdana.

Laserski zraci precizno uklanjaju i reoblikuju rožnjaču tako da je dovedu do stanja kada ona fokusira zrake direktno na mrežnjaču. Lasersko skidanje dioptrije je vrlo bezbedno i najveći broj pacijenata se uspešno trajno oslobodi dioptrije.

Očna klinika Bulevar – broj 1 u Vojvodini po broju operacija laserskog skidanja dioptrije

Zahvat laserskog skidanja dioptrije veliki je korak za svakog pacijenta i zato je odabir prave klinike krucijalna stvar. Važna je tehnologija, iskustvo hirurga i preporuka drugih pacijenata. Specijalna bolnica za oftalmologiju Bulevar prednjači u Vojvodini po broju pacijenata koji su se opredelili da u toj očnoj klinici uklone dioptriju laserskim putem.

pregled-oftalmologa

Na detaljnom pregledu, koji podrazumeva određivanje dioptrije, snimanje prednjeg segmenta oka, pregled na biomikroskopu, proveru očnog pritiska i pregled zadnjeg segmenta oka, utvrđuje se kompletno zdravstveno stanje i funkcionalnost očiju, kao i to da li je pacijent kandidat za lasersko skidanje dioptrije.

Refraktivni hirurzi sa višedecenijskim iskustvom u hirurgiji oka i sa desetinama hiljada operacija iza sebe odlučuju koja metoda skidanja dioptrije je najpogodnija za pacijenta. Za sada se po uspešnosti izdvajaju dve metode, a to su LASIK i PRK. Obe metode su podjednako uspešne i krajnji rezultat je isti – jasan vid bez nošenja naočara i kontaktnih sočiva.

Postupak je vrlo jednostavan. Radi se u lokalnoj anesteziji, ukapavanjem kapi i traje svega 10 do 15 minuta za oba oka.

Šta ako nisam kandidat za lasersko skidanje dioptrije

Kod osoba koje imaju izuzetno visoke dioptrije (preko -10.0 ili +6.00) ili se na pregledu otkrije da su njihove rožnjače (prednji providni deo oka) pretanke za delovanje lasera ili poseduju neke nepravilnosti na rožnjači zbog čega bi ih lasersko skidanje dioptrije podvrglo riziku komplikacija, postoji mogućnost ugradnje intraokularnih sočiva.

pregled-vida

Intraokularna sočiva se preporučuju osobama starijim od 40-45 godina, koje imaju dalekovidost, veću kratkovidost i minimalan astigmatizam (nepravilno zakrivljenu rožnjaču).

Ovom operacijom se postiže dobar vid na svim udaljenostima, a ta sočiva mogu se ugraditi osobama koje imaju kataraktu, ali i osobama koje nemaju kataraktu, ali se nalaze presbiopnom dobu, odnosno nose naočare i za blizinu i za daljinu.

Postoji širok spektar različitih intraokularnih sočiva, koja se razlikuju po svojim karakteristikama, a na izbor koja sočiva će biti ugrađena, utiče struktura i stanje očiju, kao i način života pacijenta.

Reč je o bezbolnom ultrazvučnom zahvatu, koji se radi u lokalnoj anesteziji, traje 10-15 minuta po oku i pacijent nakon intervencije odlazi kući – kažu u ovoj novosadskoj očnoj klinici.

Više od 80% očnih bolesti se može izlečiti

Redovni oftalmološki pregledi su ključni za održavanje zdravlja oka. Česta je dilema koliko često treba obaviti oftalmološki pregled čak i ako nemate problema sa vidom. Iz Očne klinika Bulevar stižu preporuke.

oftalmoloski-pregled

Zdrava deca prvi oftalmološki pregled treba da imaju u 3. godini, a zatim na svakih godinu dana. Ukoliko postoje problemi sa strabizmom (skretanjem oka) pregled mora biti obavljen i ranije. Mlađe osobe treba da obavljaju pregled jednom u dve godine.

Osobe preko 45. godine života treba da se pregledaju na godišnjem nivou, jer tada počinje presbiopija, a mogu se javiti i druge bolesti.

Dijabetičari ili osobe koje imaju glaukom moraju preglede obavljati mnogo češće, u ciklusima koje odredjuje njihov oftalmolog.

bulevar-ocna-klinika

Ukoliko osoba radi svakodnevno za računarom, onda se savetuje jednom godišnje oftalmološki pregled.

Lasersko skidanje dioptrije popularno kod poznatih

Lasersko skidanje dioptrije jeste jednostavna procedura, potpuno bezbolna i eliminiše dioptrije do -10 i do +6, kao i astigmatizam do +/-6.

Brojne poznate ličnosti opredelile su se za ovu intervenciju i sada bez dioptrije uživaju glumac Bred Pit, golfer Tajger Vuds, glumice Sindi Kraford i Nikol Kidman, rijaliti zvezda Kim Kardašijan i mnogi drugi.

 

Luftika Promo

Luftika Promo

Ovo je promotivni tekst stvoren u laboratoriji redakcije portala Luftika. Ako želite da vaš brend bude ovako predstavljen, kontaktirajte nas na marketing[@]luftika.rs.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

783 Shares
783 Shares
Share via
Copy link