Magazin

Oficir nadležan za nuklearne projektile na posao došao pijan iz provoda

nuklearna podmornica

Poručnik Len Luv, britanski oficir za naoružanje, proglašen je nesposobnim za obavljanje dužnosti, zato što je pijan iz provoda došao na svoju smenu na nuklearnoj podmornici “Vidžilant”. Njegov posao bio je komandovanje nuklearnim projektilima, piše Skaj njuz, a prenosi 021.

Luv je na podmornicu ukotvljenu u američkoj bazi u Džordžiji stigao taman pre iskrcavanja raketa “trajdent II”, primarnog naoružanja podmornice. Kao oficir za naoružanje, on je bio zadužen za nuklearne glave.

Prema navodima britanskih medija, on je noć pre toga pio, a u ruci je nosio kesu sa ostacima piletine za kasniji obrok. Kolege je uznemirilo stanje u kojem je došao.

“Nije bio u stanju da rukuje nuklearnim oružjem”, rekao je neimenovani izvor za britanske medije.

Luv je prebačen u Faslejn u Škotsku, gde će sačekati kraj istrage koja je pokrenuta.

Kraljevska mornarica nije demantovala medijske navode, već je saopštila da “postoje brojne bezbednosne provere i procedure da bi se zaštitila bezbednost oružja na podmornicama”.

Posada “Vidžilanta” je poznata po problematičnom ponašanju, pa je podmornica u britanskim medijima dobila nadimak “Seks i kokain”.

Podmornica je dobila taj nadimak još 2017. godine, kada je posada bila uključena u seriju skandala. Devet mornara otpušteno je iz kraljevske mornarice kada su na testu bili pozitivni na kokain, dok je jedan od mornara bio izveden pred vojni sud zato što je bio odsutan, a da nije otvorio odsustvo.

Nekoliko oficira, uključujući i tadašnjeg kapetana i njegovog zamenika, odstranjeno je s dužnosti jer su imali afere sa ženskim delom posade.

Početkom oktobra, mediji su javili da je četvrtina posade, 35 mornara, bila pozitivna na Covid-19 pošto su izlazili po barovima, restoranima i striptiz klubovima.

Pijani bosanski policajac pratio kriminalca, hvatao stjuardesu za zadnjicu i potukao se s putnicima

22 Shares
Share via
Copy link