Srbija Svet

Odrekao se srpstva, izbacio „ić“ iz prezimena, a jedan je od najboljih trenera u Evropi

Jedan od najboljih mladih stratega u Evropi je i Nestor El Maestro, ali malo je poznato da je on Srbin. Na njegovu očiglednu žalost.

Momak koji se nekada prezivao Jevtić dva puta je menjao prezime sve kako bi, kako je sam priznao, izgubio ono „ić“ i pobegao od srpskog porekla i Beograda u kom je rođen. Nestor El Maestro je rođen u Srbiji kao Nestor Jevtić, a 90-ih godina prošlog veka sa porodicom je zbog rata otišao u Englesku. Sa 16 godina je dobio UEFA B licencu i odlučio da promeni prezime, piše Blic Sport.

Nestor El Maestro srpstvo
Foto: Anders Kjaerbye/ EPA;

– Zapravo, to sam uradio dva puta. Prvi, kad mi je bilo 16 ili 17, hteo sam da se rešim onoga „ić“. Nakon toliko godina u Engleskoj, osećao sam se kao Britanac, a bilo me i malo sramota što sam iz Srbije, koja je tada u svetu bila poznata kao agresor. Tiraninu Slobodanu Miloševiću, čije je prezime završavalo kao moje, sudilo se za ratne zločine – prisetio se Nestor u razgovoru za „Gardijan“, a prenosi „Avaz“.

Prvo je promenio ime u tipično britansko – Džon Smit.

– Najpre sam promenio svoje ime u Džon Smit ili nešto slično. Nekoliko godina kasnije, kad mi je bilo oko 18, počeo sam da se osećam kao lažnjak i pomalo glupo s tim imenom. Roditelji su mi bili stranci i govorili su drugačijim naglaskom, pa sam se vratio svom izvornom imenu koje mi se odvek i sviđalo – Nestor. U trenucima tinejdžerskog ludila, prezime sam promenio u El Maestro, jer mi je zvučalo kul. Sad sam El Maestro duže nego što sam bio Jevtić i naučio sam da živim s tim – istakao je on.

„El Maestro“ je odabrao zbog brata Nikona.

– On je bio veliki talenat, a kad je igrao za Valensiju, zvali su ga „El Maestro“ – otkriva Nestor.

Danas se obojica prezivaju El Maestro. Nestor je trener Šturma iz Graca, a u karijeri je još vodio Spartak Trnavu i CSKA Sofiju, dok je kao pomoćnik radio u Šalkeu, Hanoveru, Hamburgu i Austriji iz Beča.

Nezaposleni trener 3 godine drži besplatne treninge plivanja deci sa invaliditetom

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • „Koga nema bez njega se može.“ Pa kada se stidi onda ne trebate uopšte da ga spominjete.

OGLAS

245 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap