Svet Vesti

Odbijen zahtev za izručenje Asanža u SAD, zavirite u procurele tajne fajlove

Džulijan Asanž, tvorac Vikiliksa, ipak neće biti izručen Sjedinjenim državama jer je britanski sudija Vanesa Baraitser odbila taj zahtev.

Podsetimo, Asanž je u Americi tražen zbog optužbi za špijunažu i hakovanje državnih računara, a sudija je zahtev odbila zbog zabrinutosti za mentalno zdravlje optuženog i rizika od samoubistva ukoliko bi se sprovelo izručenje u SAD.

Sudija Baraitser u obrazloženju svoje odluke kaže da joj je „ukupan utisak da se radi o depresivnom i ponekad očajnom čoveku koji se plaši za svoju budućnost“, prenosi Gardijan.

Na ovu odluku američko tužilaštvo već je najavilo žalbu, dok Asanžovi advokati podnose zahtev za njegovu kauciju.

Osnivač Vikiliksa se u Americi tereti po 17 tačaka optužnice, a ukupna kazna zatvora koji mu preti iznosi 175 godina. Njegova odbrana tvrdi da je on informacije objavljivao u statusu novinara i pozivaju se na Prvi amandman američkog Ustava koji između ostalog štiti slobodu govora.

Sudija Baraitser usvojila je argumentaciju advokata odbrane da postoji ozbiljna opasnost da bi Asanžu u Američkom zatvoru bila brutalno prekršena njegova ljudksa prava.Asanž se nakon proterivanja iz ambasade Ekvadora u Engleskoj, od aprila 2019. nalazi u londonskom zatvoru.

Vikiliks fajlovi zbog kojih SAD traži izručenje Asanža

Došli smo u posed više hiljada fajlova i dokumenata za koje se pretpostavlja da su dokumentacija sa sajta Vikiliks. Na linku ispod, između ostalog, možete pronaći hiljade strana procurele dokumentacije o Kosovu, Hilari Klinton, Džonu Mekejnu, Avganistanu, Siriji, kao i o pedofilima među poznatim svetskim ličnostima.

Naš portal ne garantuje istinitost ovih informacija i podataka, već samo objavljuje i prosleđuje dokumentaciju za svoje zainteresovane čitaoce.

Procurele dokumente možete videti OVDE.

Vikiliksov šok snimak je konačni dokaz lažiranog sletanja na Mesec? (VIDEO)

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

Share via
Copy link