Film Magazin

Od 250 najboljih filmova svih vremena jedan je domaći

Na poznatom filmskom sajtu IMDb objavljena je mapa koja govori iz kojih zemalja je 250 filmova sa najboljim ocenama gledalaca.

Očekivano, najveći broj ostvarenja je iz SAD-a, ali na listi 250 najboljih našao se i jedan domaći film.

Lako bi mogli pomisliti da su pitanju “Maratonci” ili “Ko to tamo peva”, ali radi se o nešto novijem ostvarenju iz 1995.

U pitanju je film “Underground”, režisera Emira Kusturice koji se nalazi na 223. mestu. Lista obiluje predobrim filmovima, pa je uvek dobar trenutak da ponovo pogledamo “Podzemlje”, film koji ne stari.

Pogledajte mapu najboljih filmova.

najbolji filmovi

Kusturica je pred početak prikazivanja ovog kultnog ostvarenja u Parizu, objasnio kako je došao na ideju da snimi “Podzemlje”:

To se dogodilo paralelno sa događajima koji su se odvijali u mojoj zemlji. Međutim, došao sam do sižea ove radnje mnogo pre nego što je počeo rat.

U stvari, preživljavao sam u sebi jugoslovensku krizu od mojih početaka bavljenja filmom.

Dobro sam poznavao književnika Dušana Kovačevića. Sastali smo se više puta i ja sam mu govorio: ‘Zašto ne bismo adaptirali za film tu veličanstvenu ideju iz jednog od tvojih komada u kojem se ljudima manipuliše i u kojem oni žive u podrumu?

Britanski filmski institut proglasio je film “Underground” Emira Kusturice za najbolji balkanski film ikada snimljen, mada ni počasno 223 mesto nije loše.

Filmske preporuke Kventina Tarantina

 

Tamara Obradović

Tamara Obradović

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Smatram da su svi nasi kultni filmovi jako dobri i da zasluzeno mesto u svetu nisu dobili samo jer na povrsinu retko sta uspe da ispliva.

Share via
Copy link