zivot-na-visokoj-nozi
Vesti Novi Sad

Nedelja pozorišta

Ljubitelji teatra su od 20. do 29. aprila imali priliku da uživaju u Nedelji pozorišta u Fabrici Studentskog kulturnog centra (SKC). Prikazano je 6 predstava, koje ni malo ne zaostaju za profesionalnim pozorištem. Prostor Fabrike nije opremeljen za pozorišne predstave, niti ima pravu pozorišnu binu sa svim revizitima, pokazalo se da u ovom improvizovanom prostoru mogu da se izvedu najrazličitije predstave. Tako smo ovih dana imali priliku da uživamo u ostvarenjima koja odišu kvalitetom, eksperimentom i dinamikom. Duh pozorišta lako se uvukao u zidove Fabrike.
Prvi dan prikazana je predstava Niko, predstava o muzi Endi Vorhola, modelu, pevačici Velvet Underground-a, o njenom životu, o pitanjima slobode i umetnosti. Predstavu je režirala Milica Grujičić a igraju: Aleksandra Pejić, Anja Orelj, Jelena Asanović, Jelena Galović, Jelena Graovac, Maja Šuša, Višnja Obradović. Karte za predstavu su bile rasprodate do poslednjeg mesta.
Niko
U Edenu na istoku, prema tekstu Borislava Pekića, je drama koja se odigrava u ludnici između dva lika, jedan je progonitelj, agent tajne služba a drugi progonjeni, državni službenik. Obojica su kao Vladimir i Estragon koji paranoično blude u celoj predstavi, plašeći se nevidljivog autoriteta, neividljivog Drugog koji ih navodno nadgleda, a oni koliko god se trudili da rade u službi Poretka i Službe, taj Poredak ih progoni do ludila. Eden na istoku tako može biti simbol za mučnu istoriju postsocijalističke istočne Evrope. Igraju: Nikola Đuričko i Vojin Ćetković, režija: Nikola Đuričko.
u-Edenu-na-istoku
Bajkoholik je neočekivano započela na samom ulazu, među publikom u kojoj su se našli glumci. Iznenađujuće koliko je ova predstava eksperimentisala sa prostorom, sa publikom, poigravajući se strukturom bajke, psihologijom i podsvesnim asocijacijama. Predstava se odigravala na više nivoa, prvo na galeriji Fabrike, potom stojeći ispod galerije, zatim na sredini Fabrike i na kraju pred tv ekranom. Predstava govori o tome kako psihoterapeuti i pacijenti bivaju uvučeni u svetove bajke, kako bajke objašnjavaju njihove traume, očekivanja i detinjstvo, gde svako od njih igra ulogu u nekoj bajci. Igraju: Milena Đorđević (po njenom tekstu), Zorana Bećić, Maja Ranđić i Mailan Kovačević. Režija: Milan Kovačević.
Bajkoholik
Ibzenov neprijatelj naroda kao Brehtov poučni komad – ova predstava u režiji Zlatka Pakovića imala je konceptualni karakter, gde je pokušano da se pojasni koja je razlika između kritičkog pozorišta Ibzena i dijalektičkog pozorišta Brehta. Jedna od najboljih predstava, koja provocira gledaoca da se pita koja je uloga pozorišta, koje je njegovo mesto u pozorištu, koja je ideloška i klasna pozicija pozorišta u odnosu na društvo. Takođe, predstava koja analizira naše sadašnje političko stanje i podseća na osnovni zadatak pozorišta – reći istinu, biti „heroj vrline“.
Pisac i reditelj: Zlatko Paković, kompozitor: Božidar Obradinović. Igraju: Igor Filipović, Vladislava Đorđević, Jelena Ilić, Božidar Obradinović, Zlatko Paković.
Kostimi i scenografija: Zlatko Paković.
Ibzenov-neprijatelj
Cabares Caberei je monodrama Zijaha Sokolovića, izvođenje koje ide van svakih granica, postavljajući pitanja o svakodnevnom životu, nepredvidljivim situacijama, o braku, ljubavi. Mesta su bila popunjena do poslednjeg mesta, a atmosfera koju Sokolović uspeva da napravi se kreće u oscilovanju od neverovatne komedije do tragikomedije. Veče koje nikog nije ostavilo ravnodušnim.
Cabares-Cabarei
Život na visokoj nozi je predstava koja je čitava u pokretu, plesu i akrobatskim veštinama, u retro modnom stilu. U celoj predstavi nema nikakvog dijaloga, kroz scenski pokret se odvija cela priča. To je satirična priča o služavki koja dolazi da radi u aristokratsku kuću, o odnosima koji su puni zapleta, zavisti, komičnih situacija, obogaćeni cirkuskim veštinama na trakama platna i na trapezu. Igraju: Mira Beba Dobrković, Tanja Milanović i Aleksandra Belošević. Režija: Sonja Petrović.
Sve u svemu, Novi Sad je bogatiji za jedan pozorišni festival koji ne pripada mejnstrimu. Opstao je treću godinu zaredom, pritom konstantno podižući kvalitet.
Nikola Oravec
Foto: SKC

Luftika
Redakcija

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš

Share Tweet Share Share Follow