privreda-obnovljivi-izvori-
Dogadjaji

Obnovljivi izvori energije povećavaju prihode

Da li ste znali da u Nemačkoj postoje čitava bioenergetska sela koja se greju na obnovljive izvore energije? Gazdinstva koja koriste ovakve izvore energije, nemaju problem sa voćem koje ne prodaju, jer se i ono može koristiti za proizvodnju energije.voće-detoks-jesen

Uvođenje biogas postrojenja na farmama srednje veličine u Srbiji bi stvorilo dodatne prihode poljoprivrednicima i gazdinstvima zaključeno je na stručnom skupu „Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji“ u Privrednoj komori Vojvodine.

Ovaj skup je organizovala Nemačka orgnizacija za međunarodnu saradnju GIZ, a svoja iskustva su preneli farmeri iz Nemačke.

Mala biogas postrojenja na farmama podrazumevaju uvođenje tehnologije koja koristi sirovinu kojom farmeri već raspolažu i koja je besplatna. U pitanju su otpadne organske materije, poput životinjskog stajnjaka iz kojih se može proizvesti biogas. On se može koristiti za proizvodnju toplotne energije za potrebe gazdinstva, ali i prodavati po povlašćenim cenama i tako ostvariti dodatni prihod.

Ovakav način korišćenja elekrične energije, osim što donosi prihod, predstavlja i ekološki prihvatljivije rešenje.

Na ovom skupu je najavljena saradnja i dalji razvoj tehnologije između nemačkih i srpskih univerziteta, kako bi se unapredio ovaj segment privrede Srbije.

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Share Follow Tweet Share Share