Beograd Magazin

Obnovljen mural Zorana Đinđića na platou ispred Filozofskog fakulteta (FOTO)

Mural sa likom Zorana Đinđića, na platou ispred Filozofskog fakulteta, uništavan je više puta od strane nepoznatih počinioca. Mladi Demokratske stranke odlučili su da prekreče zid i ponovo urade grafit sa likom pokojnog premijera Srbije.

Pre dva dana prolazio sam preko platoa sa prijateljem i primetio nekoliko ljudi koji skidaju i kreče stari i uništeni mural. Nakon samo nekoliko sati, u povratku kući, prošao sam istom rutom i video obrise novog crteža i lik Zorana Đinđića.

đinđić obrisi murala
Foto: Privatna arhiva

Samo dan kasnije mural je u potpunosti završen, a iz DS-a se nadaju da će huligani ovoga puta imati više obzira.

– Nažalost, kada smo skinuli zaštitno staklo, zatekli smo vrlo lošu situaciju, s obzirom na to da je mural više puta do sada uništavan, ovog puta nije bilo ostvarivo njegovo popravljanje, pa smo odlučili da napravimo novi mural. Značaj i povezanost dr Zorana Đinđića sa opštinom Stari grad je višestruka – rekao je Nikola Tasić, predsednik Opštinskog odbora DS Stari grad.

Postoji razlog zašto je i prvi put odabrana baš ova lokacija.

– On je na ovoj opštini studirao, radio i živeo, ali njegov značaj za Republiku Srbiju i njene stanovnike je višestruko bitniji, s obzirom da je on bio i ostao simbol progresivne, moderne i evropske Srbije. Stoga smo i odlučili da obnovimo, odnosno, ponovo napravimo mural njemu u čast – rekao je Tasić.

Autor murala je Marko Goloskoković iz Valjeva, a to da li se neko slaže ili ne slaže sa politikom koju je vodio pokojni premijer nije razlog za vandalizam prema umetničkom radu. To je naša istorija i Đinđić je svakako prerano i na tragičan način postao njen deo.

Ubistvom Đinđića vratila se struktura iz devedesetih: U Srbiji život pojedinca vredi tek nakon smrti

15 Shares
Share via
Copy link