momak-deojka
Pixabay.com
Magazin Novi Sad

Novosadski osnovci će o pubertetu učiti kroz interaktivni priručnik (FOTO)

Institut za javno zdravlje Vojvodine pripremio je interaktivno zdravstveno-vaspitno sredstvo pod nazivom „Moje telo“, namenjeno radu sa decom uzrasta od osam do 11 godina.  Sredstvo je osmišljeno u okviru projekta „Razumem šta mi se dešava – podrška edukaciji učenika osnovnoškolskog uzrasta o pubertetu“ koji je Institut sproveo pod pokroviteljstvom Gradske uprave za zdravstvo Grada Novog Sada.

Tema ovih interaktivnih radionica jesu promene koje se dešavaju u pubertetu. Namenjena su svim osnovnim školama u Novom Sadu, Domu zdravlja „Novi Sad“, Crvenom krstu, Medicinskoj školi „7. april“, a organizovana je i edukacija vaspitača za primenu ovog sredstva, prenosi „Dnevnik“.

prirucnik-pubertet
Foto: www.izjzv.org.rs

Na ovaj način je zdravstvenim i prosvetnim radnicima i saradnicima koji rade s učenicima u nižim razredima osnovnih škola, omogućeno da na zanimljiv i kreativan način podrže decu u procesu razumevanja promena u pubertetu i izgradnji pozitivne slike o telu.

„Interaktivno zdravstveno-vaspitno sredstvo ‘Moje telo’ sastoji se od dve osnovne šeme tela, devojčice i dečaka, odštampane na baner platnu, a preko osnovne šeme tela učenici tokom radionice lepe delove tela koji se menjaju u toku puberteta“, navode u Institutu.

Osim fizičkih promena, ilustracijama su obuhvaćene i psihološke promene, ali i pravila rada sa decom. Predviđeno je da deca lepe ilustracije koje označavaju telesne i psihosocijalne promene u pubertetu na ili pored šeme tela uz dodatna objašnjenja samih promena.

Škole koje žele da primene „Moje telo“ u radu sa decom, mogu da se jave Institutu putem mejl adrese [email protected] kako bi im dostavili elektronsku verziju sredstva, kao i kurikulum radionica.

prirucnik-puberter 2
Foto: www.izjzv.org.rs

U novosadske škole stiže 20 000 testova za narkotike

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Redakcija

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš

Share Follow Tweet Share Share