momak-deojka
Pixabay.com
Magazin Novi Sad

Novosadski osnovci će o pubertetu učiti kroz interaktivni priručnik (FOTO)

Institut za javno zdravlje Vojvodine pripremio je interaktivno zdravstveno-vaspitno sredstvo pod nazivom „Moje telo“, namenjeno radu sa decom uzrasta od osam do 11 godina.  Sredstvo je osmišljeno u okviru projekta „Razumem šta mi se dešava – podrška edukaciji učenika osnovnoškolskog uzrasta o pubertetu“ koji je Institut sproveo pod pokroviteljstvom Gradske uprave za zdravstvo Grada Novog Sada.

Tema ovih interaktivnih radionica jesu promene koje se dešavaju u pubertetu. Namenjena su svim osnovnim školama u Novom Sadu, Domu zdravlja „Novi Sad“, Crvenom krstu, Medicinskoj školi „7. april“, a organizovana je i edukacija vaspitača za primenu ovog sredstva, prenosi „Dnevnik“.

prirucnik-pubertet
Foto: www.izjzv.org.rs

Na ovaj način je zdravstvenim i prosvetnim radnicima i saradnicima koji rade s učenicima u nižim razredima osnovnih škola, omogućeno da na zanimljiv i kreativan način podrže decu u procesu razumevanja promena u pubertetu i izgradnji pozitivne slike o telu.

„Interaktivno zdravstveno-vaspitno sredstvo ‘Moje telo’ sastoji se od dve osnovne šeme tela, devojčice i dečaka, odštampane na baner platnu, a preko osnovne šeme tela učenici tokom radionice lepe delove tela koji se menjaju u toku puberteta“, navode u Institutu.

Osim fizičkih promena, ilustracijama su obuhvaćene i psihološke promene, ali i pravila rada sa decom. Predviđeno je da deca lepe ilustracije koje označavaju telesne i psihosocijalne promene u pubertetu na ili pored šeme tela uz dodatna objašnjenja samih promena.

Škole koje žele da primene „Moje telo“ u radu sa decom, mogu da se jave Institutu putem mejl adrese [email protected] kako bi im dostavili elektronsku verziju sredstva, kao i kurikulum radionica.

prirucnik-puberter 2
Foto: www.izjzv.org.rs

U novosadske škole stiže 20 000 testova za narkotike

Luftika
Redakcija

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš

Share Tweet Share Share Follow