Magazin Novi Sad

Novosadski maturanti plesali i kadril i kolo na Trgu slobode (VIDEO)

maturanti-ns

Na Trgu slobode održana je tradicionalna manifestacija „Ples maturanata“ u okiru koje su učenici završnih razreda novosadskih srednjih škola, istovremeno sa vršnjacima širom Evrope, plesali čuveni maturantski ples kadril.

Manifestaciju organizuje plesni klub „Bolero“ uz podršku Grada Novog Sada i Društva za borbu protiv šećerne bolesti grada Novog Sada. Кoordinatorka manifestacije Drinka Кecman objasnila je da svi maturanti plešu istu koreografiju, uz muziku Johana Štrausa „Slepi miš“, a muzika se emituje preko satelitskog radija i svi evropski gradovi plešu u isto vreme – tačno u podne.

– Maturanti na početku plešu četiri koreografije kvadrila, a zatim zajedno sa članovima AКUD „Sonja Marinković“ igraju i Užičko kolo. Nakon toga je žurka uz muziku di-džeja- rekla je Drinka Кecman i dodala – Ovogodišnja manifestacija ima i humanitarni karakter. U saradnji sa Udruženjem protiv dijabetesa grada Novog Sada sprovodimo akciju podizanja svesti o dijabetesu, a učesnici šalju poruku podrške obolelima od te bolesti.

Maturanti su ples danas završili užičkim kolom.

Aktivisti Udruženja protiv dijabetesa Novog Sada su tokom plesa delili postere sa natpisom „Stop dijabetes – Novi Sad“.

Manifestacija pod nazivom “European Quadrille Dance Festival“ ili Maturantski ples u Srbiji je zaživela 2005. godine, a prvi grad koji se priključio ovom projektu Plesnog Saveza Slovenije bio je grad Kraljevo.

Posle Kraljeva 2006. godine priključio se i Niš, a od 2007. i mnogi drugi gradovi među kojima su Jagodina, Zrenjanin, Beograd, Novi Sad, Pančevo, Kragujevac, Smederevo, Pirot, Zaječar, Negotin, Kruševac…

Garsonjera u NS za Exit se izdaje za tričavih 150 € dnevno (FOTO)

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

225 Shares
225 Shares
Share via
Copy link