Magazin Novi Sad

Ispovesti žrtava novosadskog lekara: Mislila sam da je to redovan pregled

U Novom Sadu je pre 5 dana uhapšen poznati lekar sudske medicine zbog sumnje da je u više navrata seksualno uznemiravao i zlostavljao trinaestogodišnju devojčicu. Od trenutka kada je ta informacija dospela u meidije, Fondaciji “Tijana Jurić” javile su se 4 devojke koje su, kako je na svom Fejsbuk profilu objavio osnivač Igor Jurić, takođe bile žrtve seksualnog zlostavljanja ovog čoveka.

Njenu ispovest prenosimo u celosti.

– Kada sam čula da je uhapšen lekar sudske medicine, sklupčala sam se u fetalni položaj i plakala. Dugo… Nisam bila svesna koliko trauma iz rane mladosti i dalje utiče na mene. Sada imam 38 godina i mislila sam da sam to davno prevazišla. Nadam se da će ga ovaj put skloniti zauvek i sprečiti ga da povredi još nekoga.

Pohađala sam srednju školu. Mislila sam da ću se napokon rešiti uraslog nokta kada sam ugledala reklamu za lasersku intervenciju.

Na flajeru je pisalo da se uz svaki tretman nudi i besplatan pregled dojki radi otkrivanja raka. Nadala sam se da će to mene zaobići s obzirom na to da sam jako mlada.

Nekako mi je cela ta povezanost uraslog nokta sa pregledom dojki delovala bizarno.

Kada sam došla na intervenciju, legla sam na krevet i dobila anestetik koji je utrnuo celo moje telo. Samo sam oči mogla da pomeram, ali bila sam svesna svega što se dešavalo.

Nije mi bilo jasno zašto me je paralizovao, ako će mi tretirati samo donji deo leve noge. Nakon što je pola nokta odstranio laserom, rekao je da je došlo vreme da proverimo ima li nekih zloćudnih promena na mojim grudima.

Dok me je neprestano dodirivao, govorio je kako su moje grudi jedne od najlepših koje je ikada video, da bih trebala da poradim malo na stomačnim mišićima i da postanem manekenka u Italiji.

Osećala sam se poniženo, upotrebljeno i prljavo. Želela sam da vrištim.

Album pun fotografija grudi

Moj otac je sedeo ispred u čekaonici, a lekarova supruga u svom kozmetičkom salonu preko puta hodnika.

Do tada je anestezija popustila i mogla sam da ustanem. Smogla sam snage da odbijem. Izašla sam napolje ošamućena. Bila sam sigurna da samo sanjam.

Od momenta kada je uhapšen poznati lekar sudske medicine u Novom Sadu, javile su nam se još 4 devojke koje su bile…

Gepostet von Igor Jurić am Samstag, 7. März 2020

Na prvoj kontroli nisam ušla sama kod njega. Tada se, naravno, ponašao kao pravi lekar. Na drugoj kontroli je uspeo da me odvoji od roditelja na trenutak i tada me je ponovo pitao da li sam se možda predomislila.

Pokazao mi je album pun fotografija grudi. Rekao mi je da to nije ništa strašno. Odbila sam ga i pobegla glavom bez obzira.

Od onda, proteklih 20 godina, kada bih ga videla na ulici prešla bih na drugu stranu. I dan danas proživljavam posledice njegovog zlostavljanja.

Ne podnosim da mi neko dodiruje stomak. Reagujem naglo i agresivno. Takvim potezom je on počeo “pregled” i to me uvek vraća u taj trenutak.

Znala sam da radi kao patolog, zvuči morbidno, ali nadala sam se da neću umreti dok je on na toj poziciji, kako ne bi moje telo još jednom iskoristio.

Kada je prvi put prijavljen nisam bila spremna da se suprotstavim. Znala sam koliko je uticajan. Mislila sam da će naučiti lekciju i bila sam zahvalna toj devojci što je imala hrabrosti da ga privede pravdi.

Kada sam svoje loše iskustvo podelila sa ljudima koji ga poznaju, rekli su mi da je on dobar čovek i da to što se meni desilo i nije toliko strašno.

To me je povredilo jer ja ne mislim tako. Ja mislim da nije smeo to da uradi. Obeležio me je za ceo život.

Nažalost, čak i posle ispovesti jedne od njegovih žrtava, on je nastavio u svojoj predatorskoj nameri.

Kada sam pročitala da je seksualno zlostavljao potpuno bespomoćnu devojčicu, nešto u meni se probudilo, morala sam da reagujem i da ispričam svoju priču.

Bitno je da se zna. Nadam se da će to uraditi i njegove druge žrtve, kako bismo zaštitile sve njegove buduće pacijentkinje. Zajedno smo jače – zaključila je jedna od žrtvi uhapšenog lekara.

Posle nje, javila se još jedna žrtva poznatog novosadskog lekara.

– Ja sam žrtva dr Š. T. Leta 1999. godine prvi put sam sa starijom sestrom posetila njegovu ordinaciju u Zmaj Jovinoj ulici u Novom Sadu. Trebalo je da zakažem lasersku operaciju ukljanjanja papiloma sa prstiju na rukama.

Imala sam 16 godina i nepunih mesec dana pre toga sam izbegla sa porodicom s Kosova.

Sećam se da je moja sestra bila ispred prostorije u kojoj sam ja bila sama sa doktorom.

On mi je pregledao prste na rukama i postavljao uobičajena pitanja istorije bolesti kada sam mu, između ostalog, rekla da sam nekoliko godina ranije operisala tumor dojke.

Tada je zatražio da podignem majicu kako bi izvršio pregled dojki, što sam ja i učinila.

Način na koji mi je doktor dodirivao grudi me je paralizovao. Bila sam svesna šta se dešava, ali nisam imala hrabrosti da se oduprem.

Dok mi je dodirivao grudi na jako neprijatan način, komentarisao je da su izuzetno čvrste i lepe i da je kao neko ko radi estetsku hirurgiju fasciniran njima. Rekao je i da bi trebalo da razmislim o modelingu u inostranstvu.

Predložio je da mi fotografiše grudi kako bi fotografije koristio kao model za pacijentkinje koje rade estetsku operaciju grudi.

Sećam se da su mi misli prolazile kroz glavu velikom brzinom. U sebi sam razmišljala kako da se izvučem, kako najbolje da odreagujem, ali sam nažalost samo poslušno sedela držeći majicu podignutom dok me je on dodirivao.

Ne sećam se da li sam mu na kraju dozvolila da mi fotografiše grudi, sećam se da mi je pokazivao katalog ženskih grudi kako bi me ubedio da pristanem.

Posle 10 do 15 minuta, doktor mi je zakazao operaciju za naredni dan. Sećam se da sam izašla iz ordinacije osećajući se prljavo, posramljeno i bezvredno; taj osećaj prljavosti i bezvrednosti osećam i sada dok ovo pišem.

Ćutnja duga 21 godinu

Kasnije tog dana sam insistirala da na operaciju sutradan odem sa svojim ocem i tako je i bilo. Po ponašanju doktora sam videla da mu nije bilo prijatno kada me video sa ocem.

Međutim, ponašao se profesionalno.

Često sam razmišljala o tome što se dogodilo u toj ordinaciji, iza zatvorenih vrata, ali nisam pričala o tome. Godine su prolazile i ja sam sve manje pažnje pridavala ovom događaju.

Setila bih se uglavnom kada bih pročitala u medijima o nekom sličnom slučaju. Nikada posle nisam čula ništa o doktoru, sve do juče kada sam pročitala ispovest žene u novinama koja je imala skoro identično iskustvo.

Čitajući njenu ispovest i ja sam se kao i ona sklupčala na kauču boreći sa sa emocijama koje je ta trauma ostavila na mene.

Odlučila sam da podelim svoje iskustvo sa vama zato što više ne želim da ćutim. Imam obavezu prema svim devojčicama koje je taj predator seksualno uznemiravao i zlostavljao.

Sada sa 37 godina, znam da to nije moja sramota i krivica, ali mnoge žrtve, naročito one koje su još uvek deca to ne znaju.

Nadam se da će se javiti što više žena koje je ovaj doktor maltretirao i da će progovoriti o svojim iskustvima. Naš zajednički glas je jedini način da se ovaj pedofil zaustavi – poručila je druga žrtva lekara iz Novog Sada.

Igor Jurić kod Jovane i Srđana: Taj pedofil je mnogo puta ugošćen u ovom studiju!

46 Shares
Share via
Copy link