Novi Sad

Mobilni u kutiju: Novosadske škole zabranjuju upotrebu pametnih uređaja u toku nastave

zabrana upotreba mobilnih telefona
Foto: Nova.rs / Nemanja Jovanović

Poznato je koliko (zlo)upotreba mobilnih telefona i pametnih satova remeti nastavu i učenicima odvraća pažnju sa gradiva, a pored toga doprinela je i znatnom porastu vršnjačkog i digitalnog nasilja – koliko puta su snimci neprimerenog sadržaja završili na društvenim mrežama ili poslužili za raznorazne ucene.

Takođe, često se dešava da učenici znanje potraže na internetu umesto u knjigama, elektronski uređaji otežavaju normalnu komunikaciju među klincima, pošto je svako usredsređen na ekran sopstvenog telefona, a pritom su deca fizički sve neaktivnija i gojaznija.

Baš zbog tih problema, pojedine novosadske škole su početkom drugog polugodišta, a neke i ranije, već zabranile upotrebu pametnih uređaja u toku nastave i na odmorima. Ta odluka je potvrđena i na Savetu roditelja, koji su sa oduševljenjem prihvatili predlog.

Sada je na adresu osnovnih i srednjih škola stigao i dopis Ministarstva prosvete u cilju prevencije zloupotrebe elektronskih uređaja, odnosno mobilnih telefona i pametnih satova.

Svaka škola internim aktom treba da propiše način upotrebe pametnih uređaja

Prema dopisu, svaka škola treba internim aktom jasno da propiše način upotrebe mobilnog telefona.

U zavisnosti od odluke škole, to može da podrazumeva ostavljanje telefona na predviđenom mestu u učionici, isključivanje telefona tokom časa i slično.

Redakciji 021.rs obratio se roditelj čije dete pohađa novosadsku osnovnu školu, navodeći da su od razredne starešine dobili odluku o načinu upotrebe mobilnih telefona i pametnog sata.

Kako se navodi, u skladu sa dopisom ministra od 3. februara, u cilju prevencije različitih oblika zloupotrebe elektronskih uređanja tokom obrazovno-vaspitnog procesa, potrebno je da škola internim aktom jasno propiše način upotrebe mobilnog telefona.

Upotreba mobilnih u školama

To je i učinjeno na sastanku Pedagoškog kolegijuma na kojoj je doneta odluka da je pre početka časa učenik dužan da odloži isključen mobilni telefon ili pametni ručni sat na predviđeno mesto u učionici prema dogovoru sa učiteljem/predmetnim nastavnikom (na sto nastavnika, na posebnu klupu, u kutiju…).

„Nakon završetka časa učenik preuzima svoj telefon sa mesta predviđenog za odlaganje telefona/pametnog sata. U slučajevima kada nastavnik proceni da je za realizaciju časa potreban mobilni telefon u obrazovne svrhe, nastavnik je dužan da pre početka časa učenicima najavi da će na času koristiti mobilni telefon“, navodi se u školskoj odluci.

Ukoliko učenik ne preda telefon ili pametni ručni sat, a koristi ga bez dozvole, nastavnik će oduzeti električni uređaj i predati kod direktora škola, nakon čega su roditelji učenika dužni da dođu u školu preuzeti uređaj, a učenik će zbog nepoštovanja pravila biti upisan u elektronski dnevnik.

Čitav problem prebačen na same škole

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Vojvodine Zvonimir Jović za 021.rs kaže da je ovaj dopis ministarstva na nivou preporuke, odnosno da škole ne moraju da regulišu upotrebu elektronskih uređaja.

Problematično je i to, dodaje, što je sve prepušteno školama.

– Bilo bi dobro kada bi Ministarstvo ili Pokrajinski sekretarijat uputstvom to regulisali – navodi Jović.

U svakom slučaju, ne veruje da će to rešiti problem zloupotrebe telefona na časovima.

– Prvo, da bi se takva jedna akcija sprovela, neophodno je da svi koji učestvuju u kreiranju takvog dokumenta, pre svega mislim na roditelje i rukovodstvo škole, nađu zajednički jezik, zajednički interes.

Bilo koji roditelj da se u nekom trenutku pobuni i nazove to uskraćivanjem prava njegovog deteta, javiće se inspekcije, zaštitnici prava deteta i škole će doći u problem – ocenjuje Jović.

Problem digitalnog nasilja

Pametne telefone Jović vidi kao deo naše svakodnevice, pa samim tim misli da se ne može zahtevati da deca budu uskraćena za iste.

– Ipak, možemo im ograničiti upotrebu kada su na času i zabraniti da se koriste osim kada je ta upotreba vezana konkretno za rad na nekim predmetima – objašnjava.

Predsednik sindikata kaže da su česti problemi vezani za korišćenje pametnih telefona na času ometanje nastave, prepisivanje i digitalno nasilje.

-Deca često gledaju u telefon, ne slušaju nastavnike. A tu je i problem digitalnog nasilja, kako vršnjačkog tako i prema nastavnicima. Nedavno smo u školi u kojoj ja radim imali primer zloupotrebe mobilnog telefona za digitalno nasilje. Tu su, naravno, i puškice – kaže Jović.

Zaključuje da je pametni telefon dobro sredstvo koje bi moglo da se koristi u nastavi, ali da treba da se spreče zloupotrebe.

Podeljeno mišljenje prosvetara

Inače, više škola širom Srbije od početka školske godine, odnosno septembra prošle godine, samoinicijativno je uvelo zabranu korišćenja mobilnih telefona tokom nastave.

Ministar prosvete Branko Ružić najavio je krajem prošle godine da će Radna grupa za sprečavanje nasilja u školama razmotriti nošenje mobilnih telefona u škole.

Prosvetari koji su se o toj temi oglašavali bili su podeljenih mišljenja.

Jedni su smatrali da je to odličan predlog koji bi uticao na ponašanje đaka, dok su drugi rešenje videli u drugačijem pristupu vaspitanja i odnosu društva, od trenutka kada se dete rodi.

Izvor: 021.rs

Deca uživaju „kao nekad“ u beogradskoj osnovnoj školi koja je zabranila mobilne telefone

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

43 Shares
Share via
Copy link