naslovna-kosarka-strand
Vesti Novi Sad

Novosadske košarkašice poručile NE nasilju nad ženama

Na Štrandu je održano humanitarno takmičenje u bacanju trojki pod nazivom „Košarkom protiv nasilja nad ženama“. Svi zainteresovani mogli su da odmere snagu protiv uspešnih košarkašica iz Novog Sada. Prikupljen prihod namenjen je pokretanju radionice za izradu igračaka u kojoj rade žene, žrtve porodičnog ili partnerskog nasilja.

kosarka-takmicenje-zene

Ovu humanitarnu akciju organizovali su Centar za podršku ženama iz Kikinde, Centar za afirmaciju sporta iz Novog Sada i Novosadska ženska košarkaška akademija.

Direktorka Centra za podršku ženama iz Kikinde Marija Srdić izjavila je da je ova akcija početak kampanje čiji je cilj da doprinese ekonomskom i psihološkom osnaženju žena koje su preživele nasilje.

– Nažalost, većina tih žena je ekonomski ovisna o nasilniku. Strah zbog deteta i egzistencije je glavni razlog zbog kog i dalje trpe nasilje. Ovakve radionice su jedan od načina da se ta situacija promeni – rekla je Srdićeva za portal Luftiku.

lutke-kosarka-strand

U radionici za izradu igračaka trenutno radi 6 žena. Ideja je da se nabave mašine, veći prostor i neophodna sredstva, kako bi se posao proširio, a sama ideja razvila i u drugim gradovima. Ovakve radionice, zbog svog kreativnog karaktera, osim ekonomske dobiti, doprinose i većoj emotivnoj i duhovnoj stabilnosti žena.

Nataša Vuković, košarkašica novosadske ženske košarkaške akademije, kaže da se sa zadovoljstvom odazvala pozivu i da joj je drago da može da pomogne.

– Ima mnogo žena i devojaka koje trpe nasilje, a ne smeju to da kažu nikom. Važno je da znaju da prvo, postoje ljudi, a onda i zakon koji ih štite. Niko ne sme da trpi i ćuti – kazala je mlada Nataša.

takmicarka-kosarka-strand

Statistika u vezi sa porodičnim nasiljem je nažalost poražavajuća. Prema podacima mreže za podršku žena  „SOS Vojvodina“, svaka druga žena tokom života bar jednom doživi nasilje. Samo u ovoj godini bilo je 30 ubistava žena, direktno vezanih za nasilje u porodici. Tek svaka četvrta žena, koja trpi neki oblik porodičnog ili partnerskog nasilja, traži pomoć. Veliki broj njih je i dalje nevidljiv.

Broj „SOS Vojvodine“, na koji žene mogu da se jave, potraže savet  ili pomoć je 0800/101010.

Ana Marković

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

U ovom polju je oglasni blok koji može izgledati napadno i ružno. Ako uzrokuje loše iskustvo, izvinte zbog toga. Privremenog je karaktera Skrolujte ispod za još tekstova. 
loading...

Share Follow Tweet Share Share