Vesti Novi Sad

Novosađanke starije od 60 godina u visokom riziku od raka dojke

Svaka deveta žena u Srbiji oboli od raka dojke, a ukoliko se otkrije na vreme, u ranoj fazi, može biti u potpunosti izlečen. Najčešće oboljevaju žene od 50 do 70 godina.

Novosađanke starije od 60 godina su u izuzetno visokom riziku od raka dojke. Razlog leži (pored njihovog uzrasta kao rizičnog faktora) i u njihovim nedovoljno razvijenim navikama, svesti i informisanosti, što potvrđuju podaci da svaka druga starija od 60 nikada nije bila na pregledu dojki, a skoro svaka treća (oko 30 procenata) ne poznaje simptome karcinoma dojke – pokazali su rezultati ankete koju je realizovala Poliklinika Consilium u periodu od 2012. do 2016. godine na ukupnom uzorku od 1602 žene u Novom Sadu.

– Visok stepen oboljevanja i smrtnosti od karcinoma dojke (morbititet i mortalitet) kod žena starijih od 60 godina javlja se kao posledica neprepoznavanja simptoma raka dojke, kao i njihovih neredovnih preventivnih pregleda dojki, što onemogućava lekara da otkrije na vreme. Kod nas se ove žene javljaju kada je karcinom veliki, pa je i prognoza loša bez obzira na svu terapiju – rekla je prof. dr Dragana Đilas iz Poliklinike Consilium.

dragana-djilas
Prof dr. Dragan Đilas

Dodatni faktor koji negativno utiče je i njihov pogrešan stav da se na preventivni pregled odlazi samo po potrebi (10 procenata). Ovakvi podaci ne čude ako se ima u vidu da su im njihove majke u svega 25 odsto slučajeva govorile o važnosti ovih pregleda, za razliku od današnjih devojaka uzrasta od 20 do 29 godina kojima su majke u 63 odsto slučaja govorile o značaju pregleda dojki.

Ono što danas možemo da postignemo jeste da apelujemo da ćerke podstiču svoje majke starije od 60 godina na preventivne preglede dojki, s obzirom da je kod mlađih generacija primetno poboljšanje navika i informisanosti.

Što se tiče opštih rezultata, 20 odsto njih nikada nije bilo na pregledu dojki, 30 odsto ide redovno, jednom godišnje, a svaka peta vrši samopreglede dojki svakog meseca. Zanimljivo je da od 88 odsto njih koje imaju svest da svake godine treba da idu na preglede, čak trećina tvrdi da su im tako rekli lekari, ali da ne znaju pravi razlog zašto baš svake godine.

Poliklinika Consilium već tradicionalno povodom 24. oktobra, Svetskog dana borbe protiv raka dojke obavlja besplatne preglede dojki ultrazvukom i mamografijom. Ove godine akcija je namenjena upravo ovim ženama koje su u najvećem riziku (starije od 60 godina), čime Poliklinika želi da da svoj doprinos buđenju njihove svesti. Zakazivanje je u ponedeljak 24. oktobra od 9-9.30 sati na telefon 426 488, a pravo prijave imaju žene starije od 60 godina. Broj mesta je ograničen.

Lekari iz Consiliuma upućuju poseban apel sugrađankama u rizičnim grupama: one u čijim porodicama je sa ženske (majčine) strane bilo žena koje su imale ovu bolest, kao i žene koje su već imale karcinom.

Posebnu pažnju lekari ove Poliklinike skreću i na žene koje su primetile promene u strukturi dojke: čvoriće, otvrdnuća, promene na koži dojke, uvlačenje bradavice, sekrecije iz dojki, kao i one čiji je grudni koš zračen zbog drugih malignih bolesti i žene koje su duže vreme bile na hormonskoj terapiji estrogenima.

– Ultrazvuk dojki se nakon 30. godine preporučuje jednom godišnje, dok se ženama preko 40 godina, savetuje kao kontrola ili dopuna mamografiji. Ultrazvučne i mamografske preglede potrebno je vršiti isključivo kod obučenog radiologa, a ne kod ginekologa ili lekara bilo koje druge specijalnosti. Ni jedna od ovih metoda nema apsolutnu pouzdanost. Zato je stav stručne javnosti da ultrazvukom dojki treba da se bavi osoba koja ume da tumači i mamografske snimke i da ih međusobno upoređuje, jer se ove dve metode međusobno nadopunjuju, čime se postiže najveća dijagnostička tačnost – dodaje profesorka Đilas.

Dragana Vidić

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi već 10 godina. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link