mila-sladoled
Mia Pejić
Fotografije Novi Sad Lifestyle Vesti Novi Sad

Novosađanka koja beleži mirise, misli i osećanja

Fotografije Novosađanke Mile Pejić su oduševile mnoge Novosađane zbog toga što su autentične. Mila se fotografijom bavi od svoje 19. godine, a od tada je, kako kaže, promenila način gledanja kroz objektiv i počela drugačije da beleži momente, stvari, pojave, ljude oko sebe.

fotografija-mila
Mila Pejić

Šta je to što te najviše privlači kod fotografije?

– Istrošena fraza, ali fotografija za mene stvarno jeste način života. Neverovatna moć. Izvor samopouzdanja i energije. Mogućnost da zauvek zabeležim trenutna osećanja, mirise, misli,…Uz pomoć boja, svetlosti, senki koje ’uhvatim’ na nekoj fotografiji mogu automatski da se prebacim u trenutak u kojem je ona nastala.

Koliko ti je Novi Sad inspirativan za fotografisanje?

– Novi Sad je moj atelje. Večita inspiracija. Vođena uspomenama iz detinjstva koje želim da smestim u novo ruho grada jeste jedan veoma zanimljiv, kreativan i inspirativan posao. Svako jutro, svaki dan, svaka noć u ovom gradu jesu inspiracija.

mila-more
Mila Pejić

Od koga si učila i koga najviše ceniš od fotografa u Srbiji?

– Dugo sam škljocala po svom nahođenju, ne želeći na čujem tuđi glas razuma i savet. Vremenom sam shvatila da ću dosta toga što želim od jedne fotografije postići ukoliko savladam onaj tehnički deo kojem sam se godinama odupirala. Onaj ko je stvarno posvetio vreme, živce i pažnju jeste Vanja Ivošević, koji je nesebično, strpljivo i pre svega potpuno jednostavno i razumljivo dao odgovor na svako moje dosadno pitanje. Pored Vanje, veoma cenim rad mladih fotografa koji najviše odgovara mom fotografskom senzibilitetu-rad Ivane Pejak, Milice Stojanac, Momčila Popova, Marije Mandić.

Koje su, po tvom mišljenju, mane ovog posla?

– Mana ovog posla je pre svega ta što je ostatak sveta ubeđen da skupljom opremom, koju poseduje većina ozbiljnijih fotografa, svaki čovek može napraviti dobru fotografiju. Rad fotografa je potcenjen, slabo plaćen, a savršena fotografija se podrazumeva. Nečije posedovanje talenta i oka za fotografiju se stavlja na marginu i svaki kvalitet se pripisuje skupoći instrumenta. Oprema je bitna ali nikako presudna za dobru fotografiju. Talenat je odlučujuć.

mila-prolece
Mila Pejić

Na koji način se trudiš da se razlikuješ od drugih fotografa?

– Trud uložen za isticanje bi bio samo traćenje vremena. Onaj ko svoju energiju posveti ciljnom isticanju, uglavnom u tome ne uspe. Razliku je danas poprilično teško napraviti jer kao u svemu i u fotografiji postoje trendovi, koje, hteli to ili ne hteli da priznamo, svi gledamo da ispratimo. Recimo da je neka specifična atmosfera, boja i ’šmek’ fotografije ono na osnovu čega mi ljudi kažu ’E, znali smo da je tvoja’.

Kakvi su tvoji dalji planovi?

– Da zakoračim u ovaj dan i napravim dobru fotografiju koju ću upakovati uz reč, dve opisa, dobru pesmu i dobro raspoloženje- izradim i stavim u album. Da ostavim trag postojanja.

Pogledajte lepe fotografije Novog Sada drugih autora

Ili

Zavirite u galeriju Mile Pejić

 

Luftika

Share Tweet Share Share Follow