Balkan Vesti

Novinar Javnog servisa BiH ćirilicu nazvao hijeroglifima uživo u programu (VIDEO)

emir-bucalo-bhrt-voditelj

Novinar Javnog servisa Bosne i Hercegovine (BHRT) Elvir Bucalo nazvao je juče (8. jul) ćirilično pismo „hijeroglifima“ i izazvao niz reakcija javnosti i kod političara iz Republike Srpske.

– Za one koji nisu mogli pročitati ove ‘hijeroglife’, ja ću vam pročitati – BHT1 uživo – rekao je Bucalo na početku te emisije.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik ocenio je da je Bucalo demonstrirao „kako izgleda suživot u BiH“.

Dodik je naveo da veruje da bi, da je kojim slučajem novinar Srbin, a predmet ismejavanja latinica, taj novinar bi već bio suspendovan.

– Zahvalan sam mu što je pokazao ono o čemu godinama govorim. Muslimanski nacionalizam razara sve u BiH – naveo je on na svom Tviter nalogu.

Generalna sekretarka Partije demokratskog progresa (PDP) i poslanica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mira Pekić izjavila je da Bucalo treba i mora da se javno izvini srpskom narodu i da snosi odgovornost na BHRT-u.

– Ovim teškim ispadom se još jednom potvrđuje da je ovaj ‘javni servis’ neuspešan projekat i da ne odražava ravnopravnost konstitutivnih naroda i jezike u službenoj upotrebi – navela je Pekić.

Ona je istakla da očekuje reakciju rukovodstva BHRT-a i disciplinski postupak za Bucala.

Pekić je dalje rekla da je posle progona srpskih kadrova i višegodišnjeg spornog informativnog programa na BHRT-a „ovaj čin ismejavanja ćirilice kap koja je prelila čašu“.

– Ili će biti dogovor i uvažavanje svih naroda ili nam takav javni servis nije potreban – naglasila je Pekić.

Predsednik Upravog odbora BHRT-a je Rajko Radovanović i na tu funkciju ga je imenovao Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Izvor: Beta

Bez zvaničnih dokaza da Dodik stoji iza Galensa, ali Novi Sad ima ‘Dodikovu palatu’

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link