Novi Sad

Pretnje bombom, štrajkovi glađu, novi izbori za mesne zajednice i pobednica debatnog turnira – Novi Sad u prethodnih 7 dana

Od hronike preko politike pa sve do kulturnih događaja, u Novom Sadu se svake nedelje dešavaju zanimljive stvari. Luftika izdvaja najinteresantnije detalje koji su zabeležili proteklih 7 dana.

Raspisani izbori za savete četiri mesne zajednice

Tokom prošle nedelje raspisani su izbori za Savete mesnih zajednica Rumenka, Čenej, Ledinci i Budisava. Izbori će biti održani 1. avgusta. Od 2. jula počele su izborne radnje, a rok za podnošenje kandidature je 26. jul u 15.30 časova. Kako bi se neko kandidovao mora da sakupi 20 potpisa građana sa teritorije svoje MZ. Nedavno su u Novom Sadu održani izbori u 42 od 47 mesnih zajednica u kojima su na većini mesta položaj u Savetima dobili članovi Srpske napredne stranke, dok su u tri MZ na Limanima pobedili nezavisni građani. Opozicione stranke bojkotuju i ove izbore.

Matijević kupio autobusku stanicu

Kompanija MAT – real estate, koja je u većinskom vlasništvu biznismena Petra Matijevića kupila je autobusku stanicu ATP Vojvodina koja nikad nije počela sa svojim radom za 2.230.000 evra. Ova cena je za 700.000 manja u odnosu na prvu ponudu, a osim Matijevića za istu stanicu se interesovalo preduzeće NES iz Banja Luke. Stanica je građena toko 2005. i 2006. na uglu Sentandrejskog puta i Puta novosadskog partizanskog odreda u cilju da postane nova međumesna stanica u Novom Sadu, ali nikad nije počela sa svojim radom. Zbog ove situacije, investitor Ilija Dević i dalje vodi borbu as sudovima. Ova prodaja omogućava isplatu svega jednog dela prestalih potraživanja, jer ATP treba da isplati još oko 830 dinara poveriocima prvog reda, te 945 miliona poveroicima četvrtog reda.

Produžen pritvor Ivanu Kontiću

Viši sud u Novom Sadu produžio je pritvor Ivanu Kontiću, optuženom za pokušaj ubistva Miljana Mandića 24. avgusta prošle godine. Pritvor je produžen za još mesec dana što znači da će trajati do 3. avgusta. Sud još nije doneo odluku o potvrđivanju optužnice koje je podnelo više javno tužilaštvo u Novom Sadu. Osim njega u optužnicom su obuhvaćeni i O.L. za učestvovanje u tuči i L.V. za pomaganje počiniocu posle izvršenog dela. Jibtuč he z decembru izručen Srbiji iz Crne Gore, nakon što je po poternici Srbije uhapšen 11. oktobra.

Produžen pritvor osumnjičenom za primoravanje žena na prostituciju

Novosađaninu starom 79. godina produžen je pritvor do 20. jula u kom se nalazi jer je osumnjičen za trgovinu ljudima. Naime, tereti se da je od 2017. koristio lošu materijalnu situaciju, te vrbovao i iskorišćaao više žena za pružanje seksualnih usluga u njegovim salonima za masažu. Prema prvim navodima, on je eksploatisao 14 žena koje su njegovim klijentima pružale seksualne usluge u improvizovanim salonima na četiri lokacije u Novom Sadu, među kojima se jedan nalazi u centru grada, tačnije u ulici Pavla Papa.

Novosađanka slavila na međunarodnom debatnom takmičenju

Novosađanka Jelena Zorić pobednica je debatnog takmičenja u kom su učestvovali mladi iz šest evropskih zemalja. Ovo je prvo takmičenje u okviru međunarodnog debatnog projekta „Debate Your Issue“ i ono je pripalo timu iz Novog Sada koji je okupillo Novo kulturno naselje, jedna od organizacija koja učestvuje u realizaciji ovog projekta. Takmičenje je brojalo oko 30 mladih ljudi koji su se takmičili u kvalifikacijama, a potom u finalu, a teme su bile ljudska prava i jednakosti. Pobednica Jelena Zorić stigla je do finala gde je savladala dvoje učesnika iz Belgije i jednog iz Poljske. Osim novosađanke pobednice, iz Srbije su u kvalifikacijama nastupali Dejana Golić, Ines Savuljić, Tijana Nikolić, Mihajlo Tornjanski, Veljko Svorcan. Takmičari će imati novu priliku da se pokažu od 22. do 25. jula u Vroclavu u Poljskoj, posle čega će domaćin biti Novi Sad.

Pretnja bombom u Beočinu

Policija je privela 37-godišnjeg muškarca koji se u Beočinu zatvorio u svoju kuću sa ženom i bebom preteći da će aktivirati bombu. Tokom incidenta u ulici Kralja Petra I niko nije povređen, a na lice mesta su izašli policija, Žandarmerija, kao i ekipa za pregovore MUP-a sa ciljem da smire čoveka. Drama je započela prijavom policiji da je čovek napao svoju ženu i ušao s njom u kuću. Po dolasku policije i njihovom predstavljanju on je zapretio da će aktivirati bombu ukoliko bilo šta pokušaju. Policija je blokirala zgradu zajedno sa ekipom iz Novog Sada, a u razgovor su uključili i rodbinu. Muškarac je od ranije poznat policiji jer su protiv njega podnošene prijave zbog nasilja.

Štrajk glađu zbog zagađenja u Temerinu

Davor Bošković iz Temerina počeo je prošle nedelje da štrajkuje glađu ispred svoje opštine u cilju da se izbori za hitno zatvaranje farme svinja „Temerin agrar“ koja zagađuje okolinu. Ova farma svinja u vlasništvu je „Mitrosa“ iz Sremske Mitrovice, tačmnije „Gerlingera“ iz austrije, a vlasti su najavile njeno iseljenje sa ove teritorije uoči prethodnih izbora. Međutim, trenutno su u toku samo sudski postupci, dok čelnici tvrde da nemaju moć da zatvore farmu. Bošković je ispred opštine pozdravio inspektore i druge zaposlene u opštini koji povodom ovog ne preduzimaju ništa te se ne bore za popravak uslova za život građana Temerina. On nije jedini građanin Temerina kojem smeta „Temerin agrar“ već su i drugi pokušavali da dokažu da njen rad zagađuje životnu sredinu, a kao prvi indikator toga jeste činjenica da se iz kompleksa širi nesnosan smrad.

Direktor farme Vladica Mladenović govorio je ranije za CINS kome je rekao da su papiri na njegovoj strani, ali da mu je jasno zašto su građani nezadovoljni. On je tada najavio da se traži kompromisno rešenje, do kog i dalje nije došlo.

Oživeo je Novi Sad

Novi Sad konačno je oslobođen strogih mera bezbednosti koje su predviđene radi sprečavanja širenja virusa Covid-19. Protekli vikend naišao je na razne događaje i žurke na mestima gde se to dugo nije moglo videti, a glavna atrakcija bila je Blokstok festival na Sajmu gde su posetioci, uz potvrdu o vakcinisanju protiv koronavirusa, mogli da uživaju u nastupima Mortal kombata, benda Drink or Die i drugih. Ovaj muzički događaj označio je početak letnje festivalske sezone u ovom gradu, a mnogi će naići i posle njega, uključujući dugo očekivani Exit festival.

Marko Apostolović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

179 Shares
179 Shares
Share via
Copy link