Magazin Novi Sad

Novi Sad tone kao Atlantida i sada je na poslednjem građanskom ispitu

novi-sad-na-vodi-brodogradi
Foto: Narodna Stranka Novi Sad

Stručnjaci kao glavne uzroke začepljenja vode u gradovima tokom kiša navode niz faktora kao što su upotreba plastičnih kesa, loše održavani odvodi i nedostatak odgovarajućeg odlaganja kanalizacije. Planiranje mora imati dugoročnu perspektivu a infrastruktura treba da ide u korak sa rastom stanovništva. Novi Sad je u potpunom raskoraku, nadležni mu užurbano “lome noge” u trku, dok građanima život izmiče iza ćoška i biva sve dalji.

Jaki pljuskovi ometaju normalan život u Novom Sadu koji je naročito od dolaska naprednjaka na vlast postao “košnica” i urbanistički “procvetao” do te mere da se posebno izdvaja zloglasnom komandom “seci”, da bi se na mestu drveća posadila zgrada.

Među faktorima koji doprinose poplavama, te zastoju gradova nakon obilnih kiša stručnjaci ističu i brzu migraciju u urbana područja i „nemarno lenj stav“ gradskih vlasti.

Krajnje ironično… svita vladajućih SNS-ovaca iako nesvesna ovog podatka, moramo priznati – navedeno savršeno sprovodi u praksi.

No, u Novom Sadu građani brane poslednju autohtonu šumu, gde će se graditi most i Novi Sad na vodi. Tako će stanovnicima na vodi Fruška gora biti ispred nosa, a pukom slučajnošću, već je dobrim delom posečena i stavljena pod ograde kompanije Galens. Privatizuj.

Naravno da je projekat NSH2O poveren kompaniji Galens pa će srećni investitor koji je u sprezi sa SNS-om kao Robin i Betmen ponovo tužiti aktiviste za nanetu duševnu bol jer su, recimo, pustili goluba pored njihovog imanja.

Sužava se korito Dunava, sužava se odbrana linija od poplava ali to nije problem jer su poplave danas već zahvatile Novi Sad i njegova okolna naselja. Kako li se hemijskom formulom piše Novi Sad pod vodom… Elem, na jednom snimku vidi se Most slobode koji je gotovo poplavljen od jačine padavina, kao i polomljeno drveće usled snažnog vetra.

Vetar i kiša nosili su stabla što je usporilo saobraćaj i u Petrovaradinu, Sremskim Karlovcima…

Ako već ovo nije dovoljno pogubno, treba se upitati kako je Novi Sad od 250.000 stanovnika za 10 godina došao do gotovo 500.000. Centralizacija ne može biti jedini odgovor.

Koliko opranog novca se akumuliralo u svim megalomanskim projektima i zgradama koje se praktično naslanjaju jedna na drugu? Mnogo, makar da su različite… Nisu. Identične kao jaje jajetu. Koliko košta kvadrat u novosadskim naseljima? Mnogo, i cene samo rastu. Ne i za bezbednjake. Koliko bezbednjaka je dobilo stanove na Jugovićevom naselju? Mnogo. U redu, zaslužuju.

Zaključujemo da je svega mnogo i da cene rastu. Savršen izgovor za vladajuće da sa sebe zbace odgovornost, “samo vi na more da se kupate”.

Koliko je vodovodna mreža u Novom Sadu “pohabana” i koliko svakodnevnih havarija ima? Mnogo. Koliko je kanalizaciona mreža dotrajala? Mnogo. Koliko leta unazad iz JKP Vodovod i kanalizacija Novi Sad ubeđuju građane da su oni krivi jer neracionalno troše vodu pa ih kažnjavaju restrikcijama? Mnogo, već su počeli i ove godine.

Gde se ispuštaju otpadne vode? Direktno u Dunav – EPK…

Javna preduzeća naspram firmi koje su povlašćene od strane vladajućih i njihovih međusobnih dilova sigurno ne zaslužuju svu krivicu zbog postojećeg stanja, ali nisu abolirana od odgovornosti. U tim preduzećima kao još jedan krak SNS hobotnice po pravilu su postavljeni v.d. direktori da se ne bi mešali ni u svoj posao.

A da se gradska vlast pozabavi izvorištima vode koja su ugrožena? Da ulažu u elementarne stvari, prateću, vodovodnu, kanalizacionu infrastrukturu osim gradnje puteva, zgrada i betonskih skalamerija? Mrsi računice ličnog profita, zahteva stručnost, eksperte iz različitih oblasti, ne upada u oči prosečnom biraču SNS-a poput Sokola i “radnih logora” – a iziskuje vreme.

Vreme je novac, a njihovo vreme ističe otkad je počelo da otkucava. Oni to znaju a treba napuniti džepove. Tako dolazimo do toga da je Novi Sad okupiran, zagušen i krajnje ugrožen grad, a sada je na poslednjem građanskom ispitu da li će ga njegovi stanovnici predati u ruke krupnog kapitala. Srbija je odavno država u kojoj se politikom ne bavi da bi se život svih poboljšao, već da bi se vlast zloupotrebila – a kvalitet života biva gori.

To važi i za vlastodršce, premda toga verovatno nisu svesni, poput onog što seče granu sa koje bere kruške, a sa koje je zatim pao i počeo da se guši jer su ispod bila friška g…

Novi Sad ne može da izdrži nemar vlasti za ulaganje u elementarne stvari poput nove fabrike vode da bi građani najpre predahnuli od papagajske mantre svaljivanja krivice onima sa sremske i bačke strane svake godine, zatim prodisali da bi popili zašećerenu vodicu i istuširali se kao posle ružnog sna.

Konačno, koliko godina se u Novom Sadu obećava centralni gradski prečistač otpadnih voda? Mnogo i… ništa.

Dakle, u Novom Sadu leta 2022. godine, prioritetno gledano, sve je suprotno od onoga kako bi trebalo biti u uređenom gradu civilizovanog sveta što bi činilo temelj njegovog održivog razvoja i principa humanog stanovanja.

Slično se nekad radilo sa ljudima, okrenuli bi ga naopačke dok ne poispada sve iz džepova, a čoveku se ne slije krv u mozak i ne padne u nesvest. Sada su ti džepovi prazni, a dosetile se jedinke, pa se to radi sa gradovima u Srbiji. Pritom ih zidaju i na plavnom, vodnom zemljištu koje za tren sokolovog oka promeni namenu a dozvole pristižu fantomskom poštom.

Sutra se zida na vodi, prekosutra u vazduhu, a današnjica večito u dubokoj depresiji i pod vodom.

Privatizuj i beton.

Dokle? Dok vodenjak ne pukne – pa ćemo sve ispočetka. Zbilja, mnogo je.

Novosadski ‘Kulturni distrikt – Kineska četvrt’ uvod za luksuznu zonu bogatih moćnika

231 Shares
231 Shares
Share via
Copy link