Magazin Novi Sad

Novi Sad je bio prvi u Evropi po jednoj važnoj stavci

Vojna bolnica u Petrovaradinu je najstarija vojno-medicinska ustanova u celoj Evropi, koja za 131. godinu, nije prekidala rad čak ni u najtežim ratnim uslovima.

Ova bolnica osnovana je 1877. godine, samo nekoliko godina nakon otvaranja čuvene stare Bečke Vojne bolnice, koja davno više ne radi.

Početak izgradnje Vojne bolnice

Razvoj i izgradnja Petrovaradinske tvrđave i Pogdrađa tesno su povezani sa istorijom ove bolnice. Najveća gradnja Tvrđave odigravala se od 1692. do 1780. godine. Posle toga, u nju je smešten veliki garnizon Austrougarske vojske.

Inicijativa za izgradnju i osnivanje Vojne bolnice potekla je od austrijskog cara Josifa II. Obilazeći Petrovaradinsku tvrđavu 1786. godine, nadgledao je pripreme vojske za novu opadnost od najezde Turaka. Naredio je da se postojeća crkve i franjevački samostan adaptiraju u bolnicu za lečenje vojnika.

Njegova vizija ispostavila se tačnom, jer je ubrzo izbio Austrijsko- turski rat koji je trajao od 1788. do 1791. godine. Bolnica je postala opravdana investicija u kojoj se lečilo na hiljade ranjenih vojnika.

Prilikom same adaptacije crkve, kupola je srušena, a crkva je povezana sa samostanom i novoizgrađenim objektom. Sve verske oznake su uklonjene.

Nobelovac u Petrovaradinu

robert koh

Zanimljivo je to da je čuveni mikrobiolog, lekar i dobitnik Nobelove nagrade, Robert Koh, koji je otkrio bakcil antraksa i tuberkuloze, aktivno učestvovao u izgradnji Vojne bolnice.

Prema njegovim nacrtima, bolničke sobe su bile prostrane, dobro osvetljene i redovno proveravane. Veliki broj prozora okrenuto je prema parku u koji je posadio lipu i kesten.

Mirisi ovog rastinja terali su komarce- prenosnike malarije. Park i dan danas postoji i služi za odmor i šetnju pacijenata koji se leče u bolnici.

Kroz istoriju Vojne bolnice, ustanova je periodično lečila i civilno stanovništvo, a početkom 2017. godine, ponovo obavlja preglede civila.

Najvažniji datumi u istoriji Novog Sada

OGLAS

65 Shares
Share via
Copy link