znamenitosti-novi-sad-aleksandar-milutinovic
Aleksandar Milutinović ©
Vesti Novi Sad

Novi Sad bogatiji za 7 hiljada stanovnika

Kriza i nezaposlenost izraženije su u unutrašnjosti Srbije, pa je iz tih razloga veliki broj ljudi u potrazi za poslom i ekonomskom stabilnošću došao u Vojvodinu, a najveći broj njih doselio se upravo u Novi Sad.

Nedavno objavljeni podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je samo tokom prošle godine u Vojvodinu došlo 28.105 državljana Srbije, a od tog broja najviše ih je završilo u Novom Sadu – 6.988. Južnobačka oblast je ujedno primila najviše doseljenih iz Srbije – čak 11.413. U Bečej je došlo 406, Vrbas 447, Bačku Palanku 624, Žabalj 353 stanovnika, dok ih je najmanje došlo u Bač, koji je inače najsiromašnija opština Južnobačke oblasti.

PetrovaradinskaTvrdjava-NoviSad-volim

Sremska oblast od prošle godine bogatija je za 4.151 unutrašnjeg migranta, što je svrstava u drugu vojvođansku regiju koja je primila najviše novih stanovnika. Samo u Sremsku Mitrovicu za godinu došlo je njih 1.040, u Staru Pazovu 954, Rumu 753, Pećince 342, Inđiju 512, Šid 383, dok je najmanje došlo u najnerazvijeniju sremsku opštinu Irig – svega 168.

Interesovanje za Severnobanatsku oblast, gde su mnogi industrijski giganti prethodnih godina propali i ugašeni, deset puta je manje nego za Južnobačku pa je u nju prošle godine stiglo svega 1.810 državljana Srbije. Najviše ih se skrasilo u Kikindi – 644, što je trećina ukupnog broja doseljenih. U Kanjižu je otišlo njih 302, Sentu 269, a u Novi Kneževac, kao najnerazvijeniju opštinu te oblasti, 169.

novi_sad_zmaj_jovina
Foto: Aleksandar Milutinović

Prosečna starost onih koji su promenili prebivalište je 33,3 godine, a podaci pokazuju da su više od 40 odsto njih aktivna lica, odnosno oni koji su se preselili zbog posla.

Izvor: Dnevnik

Pročitajte više sličnih vesti

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku