Magazin Srbija

Generalni sekretar Vlade Srbije, Novak Nedić, štitio Veljka Belivuka i njegove Janjičare od hapšenja

novak nedić
Foto: Preuzeto sa Nova.rs

Nedeljnik NIN došao je u posed službene beleške policije, koja pokazuje direktnu vezu između generalnog sekretara Vlade Srbije Novaka Nedića i ozloglašenog vođe navijačke grupe Partizana Veljka Belivuka, koji se tereti za niz likvidacija. NIN u najnovijem broju piše o tome kako je Nedić štitio grupu Velje Nevolje, prenosi Nova.rs.

Kako otkriva taj nedeljnik, hapšenje huligana, među kojima su bili i pripadnici navijačke grupe Janjičari, koji su upali i demolirali klub Komitet, sprečio je generalni sekretar Vlade, jer se s vlasnikom kluba nagodio da povuče izjavu datu na početku istrage, uz obećanje da ga više neće dirati i da će mu nadoknaditi pričinjenu štetu.

Nakon toga vlasnik kluba je odustao od gonjenja.

– Višegodišnje sumnje da je generalni sekretar Vlade Srbije, Novak Nedić, povezan s grupom koju je predvodio Veljko Belivuk – Velja Nevolja, očito nisu bile bez osnova. To konkretno potvrđuje Službena beleška Odeljenja za suzbijanje krvnih i seksualnih delikata beogradske policije od 11. oktobra 2018, u koju je NIN imao uvid.

Pet dana ranije, 6. oktobra, u klub Komitet upala je grupa od oko 30 huligana, među kojima su identifikovani pripadnici navijačke grupe Janjičari, kasnije preimenovane u Principe, koju je predvodio Belivuk.

Prema službenoj belešci, Vladimir Mačar, vlasnik kluba Komitet u beogradskoj Beton hali, rekao je policajcima da su Novak Nedić i Veljko Belivuk od njega tražili da problem s navijačima Partizana koji su upali u njegov klub reši sporazumno, otkriva pomenuti nedeljnik.

Kako dalje piše NIN, u belešci se navodi da su policajci tog odeljenja telefonom razgovarali s Mačarom 10. oktobra 2018. i pozvali ga da sa svojim zaposlenim, pripadnikom obezbeđenja kluba Nikolom Božićem, dođe sledećeg dana u policiju na takozvano prepoznavanje osoba koje su upale u njegov klub u Karađorđevoj ulici.

Foto: Srđan Stevanović / Miloš Vazura i Novak Nedić

Mačar je, navodi se u belešci, policajcima rekao da ne može da dođe „jer je prethodnog dana primio poziv od jednog bitnog čoveka i da prvo mora da se sastane s njim, a da će nakon toga da se javi policijskim službenicima“.

Sutradan, 11. oktobra, Mačar je pozvao policajce i rekao da hoće da se vidi s njima, ali ne u službenim prostorijama. U belešci se precizira da su se s njim našli pola sata kasnije, u 15.30, u kafe baru Mikonos u Ulici Čarlija Čaplina.

„Mačar je tom prilikom izjavio da ga je dana 10. oktobra 2018 (dan ranije) kontaktirao Novak Nedić, generalni sekretar u Vladi Srbije i rekao da treba da se vide i razgovaraju, kao i da mu je zakazao da dana 11. oktobra 2018. on dođe u Klub poslanika na razgovor“, piše NIN.

„Mačar je otišao u Klub poslanika i sastao se s Nedićem, gde mu je ovaj saopštio da problem koji je imao sa navijačima Partizana treba da reši dogovorom, a ne preko policije i da su oni spremni na dogovor, kao i da mu finansijski nadoknade štetu koja je nastala u klubu, ali pre toga on mora da povuče svoju izjavu koju je dao u policiji, kao i da ne sme nikog da prepozna od lica koja su tu noć lupala i tukla goste u njegovom klubu“, navodi se u službenoj belešci policije.

Foto: Goran Srdanov / Novak Nedić, Izborni štab Srpske napredne stranke

Kako otkriva NIN, policijski inspektori su zatim zabeležili da im je Mačar rekao da je pitao Nedića ko će da mu garantuje da će to sve biti „sređeno“ i da više neće imati problema s navijačima, na šta mu je Nedić, kako je zapisano u belešci, odgovorio „da mu on lično garantuje i da je nakon toga pozvao Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolja i zakazao sastanak sa njim istog dana u 14 časova.“

Mačar je policajcima, prema navodima iz službene beleške, rekao da je insistirao na tome da Nedić ide s njim na sastanak s Belivukom, ali da mu je generalni sekretar Vlade odgovorio „da on ne može da krene s njim, jer sada nije dobar trenutak i da je situacija `vruća` i da ne bi bilo dobro da neko njega vidi s Belivukom i još jednom mu je napomenuo da on može slobodno da krene na taj sastanak.

Mačar je inspektorima rekao da se tog dana kada je pričao s njima sastao i s Belivukom u kafiću u sklopu tržnog centra Aviv na Zvezdari oko 14 časova.

– Dobio je obećanje da će sve biti zaboravljeno, da više nikada neće imati problem s njima, da je sve to bio nesporazum i da će istog dana biti isplaćen iznos za materijalnu štetu koja je načinjena u klubu – 4.600 evra. Nakon toga Belivuk mu je saopštio i pokazao da u telefonu poseduje slike izjava koje su u policiji dali on i njegov radnik obezbeđenja Nikola Božović, kao i da to moraju da promene, to jest daju druge izjave u kojima neće nikog od njih da pominju, piše u službenoj belešci u koju je NIN imao uvid.

U njoj stoji i da je nakon toga Mačar obavestio policajce da je razgovarao s Belivukom o drugom događaju, nevezano za upad u njegov klub Komitet, koji takođe ukazuje na mogućnost da je vođa navijača imao informacije iz policije, jer se u belešci dalje navodi:

„U toku razgovora s Belivukom, Vladimir je došao do saznanja da je pre desetak dana negde na Zvezdari u noge upucan izvesni Isaković, a da su u tome takođe učestvovali navijači Partizana Damjan Šobić i Milan Krasić kao i da imaju informacije da će policija uskoro da ih hapsi.“

Policajci zaključuju u belešci:

„Zbog svega gore navedenog Vladimir Mačar se izjasnio da nije spreman da izvrši zvanično prepoznavanje lica koja su navedenog dana ušla, lupala i tukla goste u njegovom klubu Komitet.“

Izvor: Nova.rs

Baka Prase o poznanstvu s Veljom Nevoljom: Mislite da bih Belivuku smeo da kažem ne?

20 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap