Magazin

Od otpada napravio figure Đokovića i svih njegovih rivala, skulpture putuju na Majorku

danilo baletic
Foto: Danilo Baletić/Facebook

Danilo Baletić, nesvakidašnje talnetovan umetnik iz Podgorice, završio je poslednju skulpturu u nizu celine “Teniske legende današnjice”. Danilo svoju umetnost stvara od otpada kome pruža  novi život. Nakon transformersa posvećenih Novaku Đokoviću i Nadalu, Danilo je poslednju skupturu posvetio Federeru. Ovaj fantastični trio transformersa putuje na Majorku gde će biti izloženi na “Mallorca tenis” turniru.

– Dogovorena im je misija, biće izloženi u Palma de Majorci na “Mallorca tenis turniru”, gdje se očekuje da će igrati barem dvojica od tri urađene skulpture. Skulpture već sljedece nedjelje kreću iz Crne Gore na svoju svejtsku turneju. Teško je odgovoriti koja mi je skulptura najmilija, to je kao da pitate roditelje koje im je dijete najmiliji. Uvijek mi je najdraža ona koju radim. Postavka skulptura je radna pozicija, slučajno u prostoru, njihove poze su jako inspirativne jer predstavljaju pokret koji je specifičan u tenisu i meni je predstavljao izazov- rekao je Baletić za Vijesti.

Za naš portal je Danilov PR Filip Đurušić ispričao je da je Danilo je počeo da radi transformere pre 10 godina, na otpadu sekundarnih sirovina u okolini Podgorice. Počeo je sa jednim robotom Rammtronom a sada ih ima 20.

– Danilo je svoje skulpture izlagao kako po gradovima Jugoslavije tako i ostatku svijeta. Puno još neispricanih priča, transformersi će još ispricati. Baletić planira da neke od svojih skulptura ostavi u svom rodnom gradu. Ali o tome, kad se to desi – rekao je Filip.

Novak je zeleni, Nadal narandžasti, a Federer beli transformers a sagovornik “Vijesti” objašnjava kakvo značenje imaju te boje:

– Boje su im takođe dio priče. Novak je zeleni, to je moja omiljena boja, a i to mu je često boja dresa. Rafa je u boji šljake (teniska podloga od mljeveog crijepa) jer je kralj te podloge, a Rodžer je gospodar teniske tehnike, bijeloga sporta.

Danilo korišćenjem otpada za svoje skulpture šalje nedvosmislenu poruku o značaju očuvanja životne sredine. Za Vijesti je ispričao i koliko se razlikuju njegovi transformersi od prvog napravljenog, kao i gde nalazi materijal.

– Što se izbora materijala, tačnije otpada tiče, to je stvarno najveća borba. Prvo naći dobar i inspirativan otpad je veliki problem, jer stalno moram da tražim nove oblike. Naši otpadi u Crnoj Gori su svi slični i imaju slične materijale, tako da već odavno skupljam otpad svuda u okruženju. Najbolji otpad je i dalje – otpad kod moga gvozdenog tate Ranka Tomanovića. Puno mi pomažu i motoristi, tačnije serviseri Musa iz Podgorice i Gedža iz Beograda, a ima tu i još dragih ljudi koji me obraduju sa nekim interesantnim otpadom. Bilo bi fenomenalno kada bi i država mogla da donira neki otpad, ne toliko zbog vrijednosti koliko zbog mogućnosti – recimo vojni otpad – rekao je Baletić za Vijesti.

– Moja poruka je i dalje ista: čuvajmo planetu i transformišimo sviijest, jer nam je to jedina kuća- zaključio je Danilo.

Kako je Novak odbio milione za reklamiranje kladionica i pokazao da je pravi šampion

177 Shares
177 Shares
Share via
Copy link