Magazin Novi Sad

Pokrajina novac za socijalnu politiku dodelila „fantomima“, udruženjima sa istom adresom, mladim poljoprivrednicima

Milioni dinara pokrajinskog novca, koji je namenjen boračkoj zaštiti, socijalnoj i pronatalitetnoj politici, dodeljen je poljoprivrednicima registrovanim pre manje od godinu dana, udruženjima osnovanim u februaru, udruženjima mladih, sportskim, kulturnim i drugim neretko fantomskim udruženjima građana, otkriva Radio 021.rs.

Priču koju potpisuju novinari Gorica Nikolin i Dragana Prica Kovačević prenosimo u celosti.

Konkurs za finansiranje programa udruženja građana u oblasti socijalne zaštite i zaštite osoba s invaliditetom, boračko-invalidske zaštite, društvene brige o deci i popularizacije pronatalitetne politike raspisan je 4. marta, a dodeljivalo se ukupno 18 miliona dinara u tri različite oblasti.

Sedam miliona dinara namenjeno je za oblast socijalne zaštite i zaštite OSI, četiri miliona dodeljuje se za oblast pronatalitetne politike, a sedam miliona za boračko-invalidsku zaštitu, sektor u kojem je ubedljivo najnelogičnije podeljen novac raznim udruženjima građana koja se uopšte ne bave boračkom zaštitom. Konačni rezultati su objavljeni 4. avgusta.

Brojne organizacije koje su registrovane za pitanja i interese mladih dobile su novac za boračke projekte, pa je 150.000 dinara dobila Inicijativa mladih Novosađana, isti iznos dobila je Proaktivna omladina Kovilja, a udruženje koje se bavi društvenim životom mladih Novosadska fabrika znanja dobila je 150.000 dinara za projekat „Istresimo stres“.

Tu je i Centar za istraživanje Dunavskog regiona, koji je dobio 200.000 dinara, ali i Asocijacija mladih poljoprivrednika iz Kovilja, osnovana 12. decembra 2019. godine i koja je dobila 150.000 za „ekonomsko osnaživanje ratnih veterana kroz edukaciju o organskoj proizvodnji i prodaji hrane“.

Jedno udruženje koje je za projekat „Popularizacija istorijskih i zdravstvenih tema“ dobilo 150.000 dinara za projekat iz oblasti društvene brige o deci i popularizacije pronatalitetne politike, iako nema veb sajt, a nije ni prisutno na društvenim mrežama, provlačilo se više puta kroz humanitarne akcije u lokalnim medijima. U pitanju je „Društvo srpsko-ruskog prijateljstva Vološinov“ iz Novog Bečeja koje se, sudeći po Agenciji za privredne registre bavi „očuvanjem tradicije prijateljstva i bratstva sa ruskim narodom“.

Istu sumu (150.000) Pokrajinski sekretarijat dodelio je i udruženju „Mladi za Novi Sad“. Delatnost koju je ovo udruženje navelo u APR-u je „promocija građanske i nacionalne kulture i vrednosti, društveni razvoj i solidarnost Srba“, dok se među ciljevima navodi i „borba za očuvanje multikulturalnosti i poštovanja među građanima bez obzira na versku, nacionalnu ili bilo koju drugu pripadnost“. Oni su nagrađeni za svoj projekat „Savetovalište za mlade parove“.

Međutim, ono što je uočljivo kod ovog udruženja jeste snažna veza sa Nacionalnom avangardom, organizacije za koju deo medija prenosi da promoviše „ekstremno-desničarske ideje“. Sami zastupnici, ali i predsednik Skupštine udruženja „Mladi za Novi Sad“, članovi su Nacionalne avangarde.

Mediji koji su izveštavali o ovoj organizaciji, svoje tvrdnje o „ekstremnom desničarenju“, potkrepljivali su fotografijama na kojima se vide da članovi ove organizacije da prisustvuju osnivačkom kongresu „Srpske desnice“ ili zajedno sa njima posećuju Gazimestan.

Na njihovom Fejsbuk profilu mogu se videti postovi u kojima se optužuju i targetiraju novinari i aktivisti. Nasuprot tome, u Avangardi kao jedan od ciljeva navode „stvaranje i razvoj nove nacionalne i građanske društvene misli, koja će biti zasnovana na spajanja progresivnih ideja sa političkim identitetom srpske nacije“.

U oblasti socijalne zaštite i zaštite lica sa invaliditetom, novac za projekte dobilo je 44 udruženja. Za projekte je dodeljivano između 100 i 250 hiljada dinara, mada je jedan zastupnik za svoje namere obezbedio čak 400 hiljada.

Naime, udruženja „Korak“ i „Pravi put“ dobili su po 200.000 dinara za projekte „Korak napred“ i „Krenuti napred“. Iako dva različita udruženja, ovih 400.000 dinara otišlo je na istu (mejl) adresu. Udruženje „Korak“, osnovano 15. decembra 2015. godine, registrovalo je 2019. godine kao kontakt adresu mejl „cpdp.ns@gmail.com“, što je takođe kontakt udruženja „Pravi put“, osnovanog 20. decembra 2015. godine.

Na konkursu je odlično prošlo UG „Filantrop“ koje je osnovano 24. februara 2020. godine, a koje je dobilo 200.000 dinara. Ovo udruženje bavi se „razvojem poslovnog upravljanja, kulturom, umetnošću, zdravstvom, turizmom, naukom, ljudskim resursima, poljoprivredom“, a za svrhe pokrajinskog konkursa, baviće se „Pandemijom trećeg doba“.

Udruženje građana „Onogošt“, osnovano januara 2019, za projekat „Korak po korak“, dobilo je 100.000 dinara. Polje delovanja ovog udruženja podrazumeva „mlade, kulturu, humanitarni rad, kao i sve druge oblasti koje mogu doprineti poboljšanju kvaliteta života Crnogoraca u Srbiji“.

Šta kažu pravila o dodeli novca?

Pravilnik koji je komisija sekretarijata za dodelu novca bila dužna da se pridržava vrlo je „očišćen“ i generalizovan, pa tako novac po ovom konkursu može da dobije bilo koje registrovano udruženje, koje ne mora ni da se primarno ili na bilo koji način bavi ovim oblastima.

Bitno je da ima projekat koji se bavi temom, da je registrovano i da dela na području Vojvodine, što je otvorilo vrata brojnim „fantomima“ i udruženjima bez bilo kakvog sajta ili društvene mreže da dobiju novac.

Ovo je stav i predsednika Udruženja ratnih vojnih invalida Vojvodine Lazara Suvajdžića, koji se nedavno požalio pokrajinskoj budžetskoj inspekciji na način na koji su milioni podeljeni na ovom konkursu.

Kako kaže za 021.rs, ovo je suštinski situacija koja se ponovila i prošle godine, kad se takođe žalio nadležnima u Pokrajini – predsedniku Pokrajinske vlade Igoru Miroviću i resornom sekretaru Predragu Vuletiću, ali ništa nije učinjeno.

„Prošle godine sam imao sastanak sa zamenikom sekretara Vuletića i rečeno je da će pokušati to da reše. Ako je budžet za boračko-invalidsku zaštitu sedam miliona, onda ne možete da date fantomskim udruženjima koji nemaju veze a tim čak polovinu iznosa. To je smešno i odabir udruženja je krajnje sumnjiv. Mi se, kao udruženja boraca, svi međusobno poznajemo i znamo ko funkcioniše, a ko ne. Nemoguće je da udruženje sa dva člana dobije više para nego naše gradsko udruženje koje je najjače u Srbiji. Odmah sam reagovao kad su izašli rezultati i zvao sam budžetsku inspekciju. Mi moramo da se obratimo javnosti i da kažemo da nas sekretar Vuletić diskriminiše i omalovažava. Taj njihov sistem niko više ne razume, zašto postoji komisija ako će se ovako deliti novac?“, pita Suvajdžić.

On naglašava da samo na ovom konkursu postoji barem 16 ili 17 udruženja koja „nemaju veze sa boračkom zaštitom“, a nose neki vid obeležja.

„Ispada da smo mi borci glupavi. Novac dobije projekat za pomoć veteranima da nauče da plivaju, a s druge strane nama Spens besplatno daje odlazak na bazen. Miroviću smo rekli da sumnjamo u regularnost i da je ovo sistem pranja novca u kojem se ogromne sume, nažalost, obrću“, poručuje predsednik Udruženja ratnih vojnih invalida Vojvodine.

U Pokrajinskom sekretarijatu za socijalnu politiku nisu odgovorili na pitanja 021 poslata prošlog petka.

Pokrajinski premijer bez objašnjenja zašto je krio obustavu izvršenja budžeta Vojvodine

OGLAS

Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.
118 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Facebook Messenger
  • Viber
  • Pinterest
  • More Networks
118 Shares
Copy link