Magazin

Norveška ima biljnu Nojevu barku i realan plan za smak sveta

trezor semenki

Na norveškom ostrvu Svalbard nalazi se jedinstveni trezor biljnih semenki. Ostrvo se nalazi tačno na pola puta između Norveške i Severnog i južnog pola.

Ovaj trezor sadrži oko milion i po različitih vrsta semenja iz celog sveta. Ovaj trezor je napravljen da bi se u njemu čuvale semenke biljaka od kojih dobijamo hranu, kako bi u slučaju neke globalne katastrofe mogli da ponovo pokrenemo proizvodnju i obnovimo ekosistem.

Skladište je izgrađeno u planini, dovoljno visoko da bude zaštićeno od bilo kakvih većih prirodnih katastrofa.

Ni lokacija nije slučajno odabrana, zato što bi u slučaju nestanka električne energije niske temperature na ostrvu savršeno očuvale semenke bez dodatnog hlađenja.

Svaka vrsta biljke sadrži oko 500 semena i strogo se vodi računa da ne dođe do duplikata. Ovo skladište se često naziva i “rezervni plan čovečanstva za budućnost” ili “skladište za sudnji dan”, jer je jedina njegova svrha čuvanje semenja za buduće zalihe hrane.

Ova lokacija je zabranjena za javnost i posete. Mogu je posetiti samo zaposleni u ovom trezoru i ljudi koji doniraju semena biljaka i to samo u delu trezora u kome su donirali semena biljaka.

Izvor: Niste znali

Norveški političar oseća krivicu jer je migrant koji ga je silovao vraćen u Somaliju

OGLAS

54 Shares
Share via
Copy link