Magazin

Norbert je najopasniji španski zatvorenik, zovu ga Igor Srbin i svaki dan mu menjaju ćeliju

Foto: EPA-EFE/Antonio Garcia

Norbert Feher, poznatiji kao Igor Srbin, važi za najopasnijeg zatvorenika u Španiji. Osuđen je na doživotne kazne zatvora zbog serije svirepih ubistava u dve države – Italiji i Španiji.

Državljanin Srbije, poznat i kao Igor Vaclavić, poreklom je iz Subotice, a kako bi se što uspešnije skrivao od zakona, koristio je preko 20 pseudonima. U Španiji se izdavao za žigola, ali i bivšeg člana srpske paravojne formacije. Nije mu bilo strano i da se predstavlja kao ruski špijun koji je proteran u Kinu, zbog čega je pored nadimka Igor Srbin bio poznat i kao Igor Rus, piše Nova.

Prva žrtva bio italijinski barmen, a krvavi pir je nastavio u Španiji

Imao je bandu sa kojom je pljačkao seoske kuće, a nije mu bilo strano ni da upada u barove sa namerom da dođe do novca. Upravo je vlasnik lokalnog bara u Italiji, David Fabri, bio prtva žrtva ovog hladnokrvnog ubice, kada je mu je nakon rasprave i borbe Feher pucao dva puta u grudi. Nesrećni čovek je preminuo, a usledila je opsežna policijska potera za njim, isprva bez uspeha.

Nastavio je svoj krvavi pir kada je hladnokrvno ranio lovočuvara iz patrole koja je radila na sprečavanju krivolova. Tom prilikom je stradao Valerio Veri, a njegov kolega Marko Ravalja je teško ranjen – preživeo je samo pukom slučajnošću, jer se pravio mrtav.

Valerio Veri i Marko Ravalja, Foto: La Repubblica

Uspešno se skrivao od organa gonjenja i ispostavilo se da je iz Italije pobegao u Španiju. U selu Teruel je ubio farmera i dva agenta Civilne garde, koji su mu bili na tragu, prilikom okršaja koji je usledio nakon dojave da se nalazi na toj lokaciji. Nakon toga je uhapšen.

„Bog mu je rekao da ubija“, nije iskazao nikakvo žaljenje prema žrtvama

Tvrdio je da je pucao u ljude, jer se osećao ugroženo, kao i da mu je Bog rekao da bi mogao još da ubija i da njegova priča još nije gotova. Pored toga sve vreme se rugao policajcima i pričao nepovezano, piše Nova.

Suđeno mu je i u Italiji i Španiji, a nije pokazivao nikakvo poštovanje prema organima, kao ni žaljenje za žrtvama, a često se i dešavalo da se smeška i da pozira za fotografe u toku suđenja. U sud je dovođen okružen brojnim stražarima, vezanih ruku i nogu, a suđenje je pratio iz staklenog kaveza.

U obe države osuđen je na doživotu kaznu zatvora.

Igor Srbin je uvek pod maksimalnom prismotrom zatvorskih čuvara

„Svakog dana ga izvodimo iz ćelije i prebacujemo u drugu, a za to vreme pažljivo proveravamo prostoriju u kojoj boravi. Ne smemo mu dati priliku na napravi bilo kakav zabranjeni predmet. Uprkos tome što je zaključan, njegova ćelija se pretresa svakodnevno, iz straha da nešto planira“. Ovim rečima službenici Kazneno popravnog centra A Lama opisuju tretman koji u tom zatvoru ima Feher.

Zbog svoje svireposti i surovosti, tokom suđenja je specijalno za tu namenu napravljen poseban čelični bunker iz kog je svedočio, koji je potpuno zatvoren sa svih strana zaštitnim staklom.

Prilikom iznošenja iskaza svedoka, bunker je zatvoren i posebnim zavesama, kako oni ne bi morali da ga gladaju jer ga se plaše. Transfer na svako suđenje predstavlja pravi bezbednosni izazov za tamošnje nadležne organe, piše Nova.

„Kada stigne naredba da se zatvorenik prebaci u odeljenje za komunikacije, koje se nalazi na drugoj strani zgrade zatvora, u prilikama kada je potrebno obezbediti video-komunikaciju, postoji čitav niz protokola koji se primenjuju.“  Iz organizacije „Your abandonment can kill me“ ističu da su iznenađeni da odeljenje za izolaciju nije obezbeđeno potrebnim tehnološkim sredstvima za obavljenje video konferencija, kako bi se izbegao transfer zatvorenika.  Ova organizacija je više puta ukazala na poljuljanu bezbednost u ustanovi otkako je Feher tu, opisujući je kao veoma ozbiljnu i opasnu.

Dok traje transfer Igora Srbina svim ostalim zatvorenicima zabranjen izlazak

Dok traje transfer Igora Srbina, izlazak svim ostalim zatvorenicima je zabranjen iz bezbednosnih razloga. Zajedno sa njim odlazi šest službenika opremljenim zaštitnim odelima, a tokom ta dva sata, koliko je otprilike potrebno da Feher svedoči, ustanova u kojoj boravi ostaje nedovoljno zaštićena.

Iz organizacije objašnjavaju da su više puta ukazivali probleme koji proizilaze iz takve procedure, ali bi uvek dobijali negativne odgovore od zatvorske uprave.

„On u ćeliji od osam kvadrata boravi mesecima i uopšte ne izlazi. Ne znamo za šta je sposoban i na šta je spreman, a osim toga, uopšte nemamo odgovarajuću obuku kako bismo radili sa njim. Uz to prosečna starost zaposlenog u zatvoru iznosi 52 godine“, objašnjavaju iz ove organizacije.

Kako zaključuju, svaka procedura premeštanja Igora Srbina predstavlja ozbiljnu opasnost po sve druge službenike koji su izvršili transfer. Pored toga, ugrožena je bezbednost i drugih lica koja se nalaze na izdržavanju kazne.

Prilikom transfera na suđenja, Fehera prate konvoji policijskih vozila, ulice su zatvorene, a primenjuju se najsnažnije mere bezbednosti.

Izvor: Nova

2 ruska tajkuna stradala u 2 dana po identičnom scenariju, mrtve i supruge i ćerke

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

136 Shares
136 Shares
Share via
Copy link