Magazin

NIN-ova nagrada Vladimiru Tabaševiću za roman „Zabluda Svetog Sebastijana“

Vladimiru Tabaševiću pripala je NIN-ova nagrada za knjigu „Zabluda Svetog Sebastijana „, saopštio je danas žiri u beogradskom Dorćol Platzu.

Tabašević je 65. dobitnik NIN-ove nagrade, a odluku je doneo žiri koji je radio u sastavu Tamara Krstić, Branko Kukić, Ivan Milenković, Marjan Čakarević i predsednik žirija Zoran Paunović.

Žiri je većao od jutros u 10 sati.

U najužem izboru za 65. NIN-ovu nagradu bili su i romani: „Prekasno“ Branke Krilović, „Odustajanje“ Jelene Lengold, „Uhvati zeca“ Lane Bastašić, „Deseti život“ Saše Savanović i „Beogradski trio“ Gorana Markovića.

Prethodni laureat NIN-ove nagrade je Dejan Atanacković za roman „Luzitanija“.

Ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade Vladimir Tabašević je rođen 1986. u Mostaru pod punim imenom Bošnjak Tabašević Vladimir. Studirao je filozofiju u Beogradu.

Objavio je knjige poezije „Koagulum“ (2010), „Tragus“ (2011), „Kundak“ (2012), „Hrvatski kundak“ (2014).

Zastupljen je u pregledima i izborima savremene poezije: „Prostori i figure“ (Službeni glasnik, 2013), „Restart“ (Dom kulture studentski grad, 2014), „Troje“(Samizdat, B92, 2016).

Njegov prvi roman „Tiho teče Misisipi“ (Studio Znak, 2015) štampan je samostalno i našao se u užem izboru za NIN-ovu nagradu.

Osnivač je i jedan od urednika internet časopisa Prezupč, koji se bavi pitanjem klasnih odnosa u društvu.

Dobitnik je regionalne nagrade za priču „Rat“, u okviru Biber festivala i nagrade „Mirko Kovač“ za najbolju knjigu mladog autora.

Živi u Beogradu.

Koje knjige preporučuje veliki Hemingvej

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link