Magazin

Nikad se neću udati za Srbina – hoće da im žena radi a posle posla da oriba, skuva, opere, čuva decu, pazi na svekrvu

domacica
Foto: rawpixel.com

Muškarci u Srbiji su prerasla lenja deca koja ne mogu da žive bez mamine kuhinje. Za sve propuštene prilike im je neko drugi kriv, smatra jedna mlada žena iz Srbije koja kaže da se nikada neće udati za Srbina a evo i razloga za njenu oduku.

Njeno otvoreno pismo koje objašnjava razloge za njene stavove je objavljeno na Mudrolijama,  a prenosimo ga u celosti.

„Znam da će me mnogi razapeti posle ovog teksta, ali istina boli. Ceo svoj život su me opsedali muškarci, ne zavaravam se da je to jer sam lepotica nego sam prosto išla u tehničku školu i bilo nas je tri devojke na celom spratu, prost zakon ponude i potražnje i klinačkih hormona. Nisam ni ja bila svetica, ali ovaj tekst nije hejt prema muškarcima, ovaj tekst je moje iskustvo.

Sve u svemu mučila sam, mučila ali vredelo je. Radim u IT sektoru, imam nezamislivu platu za srpske uslove, preko vikenda radim i privatno, otplatila sam sama garsonjeru na špijunku i podigla kredit za pristojan stan koji ću da izdajem kako bi se rata kredita sama pokrivala. Ostalo ulažem u poljoprivredu svojih roditelja koja izdržava ostatak moje porodice. Niko mi ništa nije dao

Zašto ovoliki uvod? Zato što ispljuvaše neku devojku u komentarima jer neće da se uda za Srbina. Nikad ne reci nikad, ali evo onda da kažem, možda nije nikad ali jako malo verovatno da ću se udati za nekoga odavde posebno ako je ostao u Srbiji.

Objasniću.

Master sam završila u Gracu. Bilo je naših. Prosečanom Srbinu puna usta jednakosti, poštovanja žena, ali kad čuju da je neka uspešna, sposobna, radna nije im pravo. Od mene bi se očekivalo da radim ful tajm, a onda da dođem kući, ribam, jurim oko dece dok on zakazuje fudbal u balonu sa ortacima. Ti Tamara jednom rukom kodiraj, drugom kuvaj. Jednom nogom cupkaj dete, drugom zatvori sebi vrata bilo kakvog uživanja u životu. Izvinite, ali ne.

U Srbiji je i dalje bitnije udovoljiti njegovim roditeljima, svojim roditeljima, komšiluku, društvenim mrežama nego sebi samima. Čak i momci iz moje struke kada dobiju veliku platu odlepe. Pomame se. Ili ih pukne depra ili preuranjena kriza srednjih godina pa idu da bacaju pare po splavovima i nadoknađuju izolovano detinjstvo foliranjem. Imala sam sreće u životu, ali imala sam i pameti. Zašto bih rađala decu nekome koga treba ja da izdržavam ili sa kim ne mogu izdržati?

Moje iskustvo sa svakim tipom ovde, ali svakim je da naprosto imaju trip kada žena zarađuje više od njih. Ma koliko se ja trudila da to ne osete, sve se svodi na to. Smeta im kada putujem po konferencijama, smeta im što plaćam da mi neko čisti stan (živiš u garsonjeri, mene bi bilo sramota da plaćam nekom da mi čisti 30 kvadrata i slične opaske), smeta im što jedem po restoranima, smeta im ovo i ono. Smetaju sebi samima.

Ja sam zaradila sve što imam. Neću bilo kome da se pravdam. Ne moram. Moje iskustvo je da su muškarci u Srbiji prerasla deca koja samo sede ceo dan i krive druge za svoje propuštene prilike i uvek im je drugi kriv. Muškarci drugih zemalja sami peglaju košulje, znaju da skuvaju i operu, nije im šok života da žive sami bez majke, osamostalili su se već sa 19 godina. I meni to prijatelji prija. Dan kada u Srbiji ne bude bio frajer koji se širi ulicom i nosi trešu nego koji ustaje ženi u gradskom prevozu i nosi košulju koju je sam opeglao biće dan kada ću razmotriti domaćeg muškarca. Do tada, lepi su za rekreaciju i park, ali nisu za stan. Pozdrav iz komšiluka“.

Otvoreno pismo jedne majke ocu koji ne plaća alimentaciju i ne brine o sinu 10 godina

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

komentara

Klikni da objaviš komentar

  • Previse crno-belo, previse „JA“ u tekstu, previse isticanja materijalnog, previse stavljanja sebe u prvi plan. Kao moderna je, nece siromasnog jer se boji da ce da trosi njene pare a nece nezavisnog jer se boji da ce da joj pobegne sa lanca. Pobogu, kao da izmedju ne postoji!?
    Predlazem psihoterapeuta, jer mnogo je mudrije i modernije nego pisanje ovakvog otvorenog pisma.
    Inace, dolazim iz IT industrije, borim se protiv velikoSrba, sovinista, staromodnih shvatanja i ostalih komunistickih zaostavstina, ne jurim po splavovima, porodican sam covek, znam jos gomilu takvih…
    Ovaj tekst izaziva revolt doslovno kod svakog muskarca!

  • Probala ona Emina sa turcinom, pa nije islo. Ona Karan sa amerikancem, pa opet nista. Mnogo zena zivi u zabludi, krive muskarce za sve. Pitanje je da li ces se ti „devojko iz Srbije“ uopste udati ?! Cim si isla u tehnicku skolu, i iz Srbije si, ne predvidjam ti „uspesan“ brak !

  • Nije brak za svakog i nisu deca za svakog, nema nista lose u tome. Srbija je mala zemlja, treba putovati i prilike ce doci same po sebi…

1.5K Shares
1.5K Shares
Share via
Copy link