Magazin Vesti

Mladić koji je audijem usmrtio dva pešaka je sin šefa policije iz slučaja Savamala

Nemanja Stamenković (19), koji je 4. januara u Nišu bahatom vožnjom “audija” usmrtio dva pešaka, najverovatnije je sin nekadašnjeg šefa policije Gorana Stamenkovića, koji je bio zadužen za slučaj Savamala.

Kako piše Glas javnosti, Stamenković je izazvao stravičan udes u kojem su na trotoaru poginuli poginuli pešaci Andrej Prekljušaj (12) i Dejan Ilić (48).

Jutro nakon tragedije, ministar policije Aleksandar Vulin je posetio Policijsku upravu u Nišu, ali ta informacija prvobitno nije saopštena u medijima, što je suprotno dosadašnjoj praksi. Tek nakon što su nezavisni mediji objavili detalje o poseti Vulina, iz MUP-a je potvrđena ta informacija.

U saopštenju se navodi da su ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i direktor policije Vladimir Rebić 5. januara po“ unapred najavljenoj radnoj poseti“ obišli Policijsku upravu u Nišu, a na sastanku sa načelnikom i rukovodiocima Policijske uprave u Nišu razmatrani su uslovi rada i opremljenost policijskih službenika, kao i rezultati rada ove uprave.

vulin-u-nisu-jutro-nakon-nesrece
Vulin u Nišu jutro nakon nesreće

Goran Stamenković, nekadašnji šef smene dežurne službe beogradske policije, bio je jedan od važnih saučesnika zasad nepoznatih nalogodavaca u slučaju Savamala. Podsetimo, u izbornoj noći, 24. aprila 2016. organizovana kriminalna grupa je tokom noći srušila više objekata u beogradskom naselju Savamala.

Tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da će nadležni organi da reše slučaj Savamale i da misli da ima napretka.

Međutim, ni nakon gotovo 5 godina nije zabeležen napredak.

Čuvar objekata u Hercegovačkoj ulici, Slobodan Tanasković (1958 – 2016), koji je bio svedok noćnog rušenja i kog su maskirani napadači vezali, oduzeli mu mobilni telefon i lična dokumenta, preminuo je potom na VMA.

Beogradska policija je tada pružala asistenciju kriminalnoj grupi, a Goran Stamenković je jedini koji je „zbog nesavesnog ponašanja u službi“ izveden pred sud.

Podsetimo, jedan deo kriminalne grupe je bagerima srušio oko hiljadu kvadrata poslovnog prostora u Hercegovačkoj ulici, drugi deo grupe je, maskiran fantomkama, zaustavljao građane, oduzimao im mobilne telefone i neke od njih vezao.

Građani su pozivali policiju u pomoć, ali su patrole odbile da izađu na teren i usmeravale uplašene građane na komunalnu policiju.

Stamenković je bio šef smene u dežurnoj službi policije u noći kada se dogodilo rušenje, a transkripti njegovog razgovora sa dispečerima dokazuju da je znao da su građani vezani, ali da je odbio da pošalje policijsku ekipu na teren.

Operaterke koje su se javljale na broj za hitne pozive su šefovima, među kojima i Stamenkoviću, prenele informacije da su građani vezivani.

Tako, u jednom od razgovora službenica prenosi nadređenom da je komunalna policija „odbila pozivaoca“ i da on „sad zove ovde da pita šta da radi“, a nadređeni ju je upitao: „Pa čekaj, je l su ga pustili? Je l još vezan?“ Po dobijanju potvrdnog odgovora rekao je: „Vezan je, aj javiću ti“, a potom se upitno obratio nepoznatom sagovorniku sa „Goranče…“, piše u izveštaju.

U izveštaju je citiran još jedan telefonski razgovor iz koga je jasno da su šefovi bili obavešteni o vezivanju građana tokom rušenja.

„Šefe, imamo još jedan poziv iz Hercegovačke 4, ovo je nešto novo. Poziva Đ.Đ. i kaže da su njegovog radnika vezali jedno sat vremena i oduzeli mu telefon da nikoga ne poziva… Isto da postupim kao što je bilo i sa onim?“, a nadređeni joj odgovara: „Tako je“.

Goran Stamenković se tokom postupka nagodio sa tužilaštvom i osuđen je na 5 meseci uslovno.

Mediji su u više navrata rušenje u Savamali dovodili u vezu sa Aleksandrom Vučićem, Nebojšom Stefanovićem i Sinišom Malim. Na mestu Savamale je podignut „Beograd na vodi“.

O aktivnostima tadašnjeg gradonačelnika Beograda Siniše Malog tokom te noći, svedočila je njegova biša supruga.

Marija Mali je svedočila da se njen tadašnji suprug pohvalio da je učestvovao u tome. Objasnio je, kako ona tvrdi, da je morao da otkloni smetnje izgradnji projekta „Beograda na vodi“.

„Ja sam u to vreme bila u Crnoj Gori sa decom koja su bila na raspustu. Izbori su bili 24. aprila, on je odmah sutradan došao avionom. Ispričao je to kao najobičniji događaj. ’Imao sam problem, neki nisu hteli da se isele. Organizovao sam akciju raščišćavanja. Došli ljudi u sred noći, malo tamo nešto polupali. Ništa strašno nisam uradio.’ To su bile, po njegovim rečima, neke barakice tamo, kolibice“, ispričala je Marija Mali za KRIK.

Tadašnji ministar unutrašnjih poslova je u nedeljniku NIN karikiran kao „Nebojša Stefanović, glavni fantom iz Savamale“. Stefanović je tužio NIN, ali je izgubio spor i bio je dužan da nedeljniku i autorki teksta plati troškove.

Naslovom „Glavni fantom iz Savamale“ slikovito se i figurativno ukazuje na političku odgovornost ministra policije za ponašanje MUP prilikom rušenja u Hercegovačkoj.

Kako god, u javnosti već prevladava mišljenje da će se i Nemanja Stamenković „izvući“ sa simboličnom kaznom za smrt dvoje ljudi, kao što je to već više puta bio slučaj kada su krivci moćnici ili članovi njihove porodice.

Podsetimo, za smrt Stanike Gligorijević, koja je 2019. stradala u udesu na naplatnoj rampi Doljevac, a u kojem je učestvovalo vozilo direktora Koridora Srbije i funkcionera Srpske napredne stranke Zorana Babića, osumljičen je Babićev vozač. U javnosti se sumnja u zvaničnu verziju, s obzirom na činjenicu da je sa snimka sa naplatne rampe „nestalo“ 2 ključna minuta, upravo onaj vremenski interval na kojem bi trebalo da se vidi ko je upravljao vozilom.

Slična stvar se dogodila i sa pogibijom Andree Bojanić (17), koju je u julu 2013. na pešačkom prelazu pregazio sin vlasnika “Pinka”, Aleksandar Mitrović. Veštačenje je nekoliko puta menjano, pa je mlađani Mitrović nakon 7 godina suđenja osuđen na 11 meseci kućnog pritvora, kojeg se ne pridržava.

Gabrijela Ilić, čiji je otac Dejan pregažen na trotoaru u najnovijoj nesreći u Nišu, kaže da strahuje da bi ovde moglo doći do takvog scenarija.

– Na žalost, toga se najviše plašimo. Već smo videli mnoštvo slučajeva koji su se tako odigravali i razlog za naš strah je opravdan. Zato sam i napisala moj apel, na sve učesnike u ovom slučaju da stave sebe u našu poziciju i pokušaju da uključe malo ljudskosti i emociju umesto samo želje za nekom koristi – napisala je Gabrijela na svom Facebook profilu.

Da li je Željko Mitrović ubio mladunce beloglavih supova na Uvcu? (VIDEO)

Avatar

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

komentara

Klikni da objaviš komentar

 • Po novodonesenom krivicnom zakonu za ubistvo deteta dobija se dozivotna, sad cemo videti kako se zakon primenjuje u ovom slucaju ubisttva

  • Neće ovo biti tretirano kao krivično delo Ubistvo, već kao neko krivično delo protiv bezbednosti saobraćaja kvalifikovano težom posledicom (ubistvom), verovatno kao Teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja. Kazna je svakako manja nego za ubistvo, donja granica je zatvor od jedne ili dve godine.

 • Vucicevi jurisnici i dalje haraju Srbijom…valjda ce i njih neko pregaziti…bilo bi redno…

 • Nis danas protesti protiv pogibije masa se uputila prema policijskoj stanici 5:33 PM · Jan 9, 2021 ‘Protestna šetnja u Nišu protiv nasilničke vožnje koja odnosi nevine živote širom Srbije.
  Način da se iskaže tuga za izgubljenim životima jednog nedužnog deteta, malog Andreja (12), i mog prijatelja Dejana Ilića (48), koje je autom na trotoaru ubio bahati klinac…”

  https://twitter.com/juznevesti/status/1347927994023763968

 • Drago mi je kad čujem da, verovatno penzionisani, policajac može kupiti sinu automobil od 60000 €. Verujem da su obični i pošteni policajci kakvih je većina još srećniji.

 • Ubice i razbojnici koje SNS štiti i zataškava njihove zločine polako istrebljuju ionako malobrojnu omladinu i decu u Srbiji što ovakvim nekažnjenim ubistvima, što drogom, što iseljavanjem svih koji su sposobni da sebi nađu mesto u nekoj normalnoj uređenoj državi sveta.
  Treba nam nova “sablja”, da policija postane ono što treba da bude, da sudstvo postane ono što treba da bude, da kriminalci budu tamo gde treba da budu, da običan svet dobije potrebnu zdravstvenu zaštitu, da se mafija i fašisti skinu sa vlasti! Povratimo slobodu i sigurnost u Srbiji!. Dole razbojnici i ubice! Dole zločinački kartel Aleksandra Vučića!

6.6K Shares
6.6K Shares
Share via
Copy link