Zdravlje

Dugo ležanje usled bolesti i povreda – Najbolji načini za negu

Činjenica je da dugo ležanje u krevetu može bolesnima da donese još teže i veće povrede, te im tako dodatno oteža čitav proces ozdravljenja. Vezanost za krevet sputava bolesnike u mnogo čemu, te su oni čak onemogućeni da obavljaju i neke osnovne potrebe. Zbog toga, jako je važno pronaći predmete i medicinska pomagala koja bi njima makar malo olakšala proces oporavka usled bolesti i povreda. 

Prilikom dugotrajnog ležanja, mogu se pojaviti mnogi problemi koji znatno mogu da uspore oporavak jedne osobe, ili čak da ga unazade. Jedan od najčešćih problema koji se javlja jeste dekubitis, koji se uglavnom vezuje za gotovo sve osobe koje su primorane da i po nekoliko meseci leže u krevetu. Ipak, zahvaljujući ogromnom razvoju medicine i kvalitetnim medicinskim pomagalima koji postoje, i ovakvi problemi mogu uspešno da se rešavaju. 

Šta je dekubitis i zašto se vezuje za dugotrajno ležanje u krevetu?

Dekubitis predstavlja povredu kože i mekog tkiva, a javlja se uglavnom zbog dugog izlaganja kože pritisku, odnosno zbog dugotrajnog ležanja u krevetu. Dugotrajni pritisak koji se vrši na određenu površinu tela dovodi do pojave rana, što dalje vodi do nastanka dekubitisa. Ovakvo stanje može da se javi kako zbog ležanja u krevetu, tako i zbog dugotrajnog sedenja u invalidskim kolicima. Najčešće se dekubitis javlja kod nepokretnih osoba, koji su prinuđeni da borave u neadekvatnim kućnim ili bolničkim uslovima, odnosno da leže na nekvalitetnim krevetima.

Dekubitis može nastati kao posledica različitih problema, te postoji mnogo faktora koji utiču na njegov nastanak. Sam proces stvaranja dekubitisa je složen, a uglavnom se on vezuje za vlažnost kože koja se stvara tokom dugotrajnog ležanja, što kasnije dovodi do promene u strukturi kože i do razvoja rana. Osim toga, dekubitisu mogu doprineti i neudobni ležajevi na kojima pacijent leži, naborana posteljina i donji veš, kao i sredstva za imobilizaciju. 

Rane od dekubitisa mogu se javiti na različitim mestima, budući da su svi delovi tela podjednako izloženi ovome kada je u pitanju dugotrajno ležanje u krevetu. Najčešće su pogođeni delovi tela kao što su područje oko kukova, zadnjica i peta. Osim toga, rane se mogu stvoriti i na predelima kao što su potiljak, grudni koš, leđa ili laktori. Iz ovoga se može zaključiti da se dekubitis javlja u zavisnosti od toga koji je deo tela najviše pod pritiskom. 

Koji su najbolji načini za negu prilikom dugotrajnog ležanja?

Kada je telo izloženo dugotrajnom boravku u krevetu, gotovo je neminovno da će doći do poteškoća i različitih vrsta bolova kod pacijenta. Ipak, važno je znati da danas postoji različita ortopedska pomagala koja umnogome mogu olakšati život svim onim pacijentima koji su vezani za krevet zbog različitih bolesti ili povreda. Jedno od takvih pomagala jeste i antidekubitni dušek, koji ujedno predstavlja i najvrednije i najjeftinije rešenje. 

Antidekubitni dušek služi pacijentima kao zamena za konstantno ručno okretanje, što zaista olakšava svakodnevnicu kako samim pacijentima, tako i svima onima koji brinu o njemu. Antidekubitni dušek predstavlja dobru podlogu, koja za cilj ima potpuno rasterećenje pritiska i trenja. Samim tim, antidekubitni dušek značajno smanjuje pritisak tokom ležanja, te tako sprečava nastanak rana. 

Antidekubitni dušek napravljen je od parnih i neparnih redova komora koji su napunjeni vazduhom, a na njima pacijent leži. Na samom dušeku će uvek jedni redovi komora biti napumpani, dok će drugi redovi biti prazni i na njih se pacijent neće oslanjati svojim telom. Nakon 10 minuta, kompresor ispupava redove komora na kojima leži pacijent, a napumpava prazne komore. Na taj način se postiže okretanje pacijenta, čime je značajno olakšano njegovo lečenje. 

Zahvaljujući velikim prednostima koje ima, antidekubitni dušek koristi se kao pomoć kod osoba sa različitim bolestima i povredama. On može biti odličan saveznik onima koji su operisali kuk, butnu kost, sedalni deo, karlicu ili bilo koji deo donjih ekstremiteta, čiji oporavak zahteva dugotrajno ležanje. Isto tako, on može koristiti pacijentima koji imaju invaliditet, koji ne mogu samostalno da se okrenu pri ležanju, koji trpe bolove od saobraćajnih povreda i mnogim drugima. 

Budući da je antidekubitni dušek jedna od najpovoljnijih opcija za lečenje, na sajtu Ortopedije možete pronaći različite antidekubitne dušeke koji se ističu po svojim kvalitetima i funkcijama. Antidekubitni dušek akcija pomoći će pacijentima sa različitim bolestima, a na sajtu Ortopedije moći ćete da pronađete odličan odnos cene i kvaliteta. 

Iako dugotrajno ležanje može da utiče negativno na psihu i fizičko zdravlje čoveka, savremena medicina nudi pacijentima mnoštvo ortopedskih pomagala koji znatno olakšavaju život. Ukoliko odaberete kvalitetan antidekubitni dušek, budite sigurni da će vaši bolovi i problemi prilikom ležanja biti upola manji. 

Darko Damnjanović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link