Dogadjaji

Nedelja kineskog filma u bioskopu KCNS

Tokom Nedelje kineskog filma u Srbiji i Novom Sadu će biti prikazano šest kineskih filmova koji predstavljaju novi uspeh u umetničkom i tehničkom pogledu. Film „Vetru na megdan“ otvoriće Nedelju kineskog filma u petak 17. juna u 17.30 sati u bioskopu Kulturnog centra Novog Sada.

Nedelja kineskog filma u Srbiji održava se tokom i povodom zvanične posete kineskog predsednika Sji Đinpinga. Prvi kineski nemi film „Borba na planini Ding Đun“ je snimljen 1905. godine u Pekingu, a zatim se kineska kinematografija razvija zajedno sa svetskom. U proteklih 30 godina kineska kinematografija ostvarila je brz razvoj.

Program:
Petak, 17. jun, 17.30
VETRU NA MEGDAN
Filmska priča prati mlade bicikliste Ćiu Minga i Ćiu Tijena, njihove snove, uspone, padove i odricanja tokom stvaranja biciklističke karijere. Istovremeno, oni su zavoleli istu devojku, što će i njihovo prijateljstvo staviti na probu.
Nakon projekcije, razgovor sa članovima kineske filmske delegacije.

Subota, 18. jun, 19
SEĆANjE NA BOŠAN
Ovo je priča o jednom gradu, starim zanatima, istoriji i kulturi. To je i dokumentarac o ljudskoj svakodnevici, njihovoj sreći i nesreći, onome što ih nadahnjuje ili čini nesrećnima, zbunjenima i istrajnima. Sećanja nisu samo o porcelanu i obojenom staklu, ona su o Kini, svim malim gradovima i njihovim stanovnicima. U tim mestima nema oblakodera, poslovnih centara, ali oni su poput najsitnijih vena i najtananijih mišića, bez kojih bi zemlja bila hendikepirana. Ljudi u ovom dokumentarcu su krv koja protiče tim venama i mišićima. Pojedinci koji zajedno čine istoriju, kulturu i život. Perspektiva ovog filma je posmatračka, a ne komentatorska. Autor pokušava da bude tih, objektivan i pun poštovanja. Filmska priča počinje u jednoj staroj fabrici porcelana, odakle se pripovedanje odmotava sve dublje i dublje u prošlost.

Nedelja, 19. jun, 19
TRI BORBE PROTIV ĐAVOLA
Nakon 500 godina stvaranja neprilika u nebeskoj dvorani, majmunski kralj Sun Vukong još uvek je zatvoren ispod planine Vusing. Monah Sjuencang na putu ka traženju budističkog znanja našao se sa kraljem majmuna i oslobodio ga. Kralj potom prati monaha na zapad kako bi mu pomogao da povrati svete rukopise i zaštiti ga od demona.

Ponedeljak, 20. jun, 19
SIRENA
Sjuenov građevinski projekat uključuje i melioraciju, koja preti da ugrozi morske sirene, koje zavise od mora kako bi preživele. Sirena Šen poslata je da zaustavi Sjuena, ne birajući sredstva. Njih dvoje se zaljubljuju jedno u drugo, a Sjuen odustaje od svog nauma. Ipak, sreću im prekida tajna organizacija koja zarobljava Šen i ostale sirene. Sjuen mora da ih spasi dok ne bude prekasno.

Utorak, 21. jun, 19
ODLAZI, GOSPODINE TUMORU
Nekoliko dana pre svog 29. rođendana Siong Dun dobija otkaz na poslu, saznaje da ima tumor i pada u očajanje. Lekar Lijang, mladić Maodou i devojka Sijaomeng pokušavaju da je ohrabre i uliju joj pozitivan stav prema životu.

Sreda, 22. jun, 19
MONAH HJUENCANG: NA BUDINOM PUTU
Film je posvećen sećanju na „kineskog Budu“, monaha Sjuencanga, koji je najzaslužniji za širenje budizma u Kini, Japanu i ostatku severne Azije. U trećoj godini vladavine cara Dženguana iz dinastije Tang (629. godine nove ere), 27-godišnji monah Sjuencang odlučio je da otputuje u Indiju kako bi usavršio svoja znanja o budizmu i u Kinu doneo budističke sutre i druge značajne rukopise. Putovanje ka zapadu, u to vreme, bilo je veoma teško i opasno. Kako nije imao imperatorovu dozvolu za putovanje, Sjuencang je putovao ilegalno i nije mogao da računa ni na čiju pomoć. Filmska priča prati glavnog junaka na putu dugom 7.000 kilometara, koji monah uspeva da pređe samo zahvaljujući snažnoj veri i osećanju dužnosti. Po dolasku u Indiju, kolevku budizma, Sjuencangovo putovanje se ne završava, već upravo tada počinje.

Repertoar bioskopa pogledajte ovde

 

Share via
Copy link