Film Magazin

Neda Arnerić: Biografija i uloge po kojima ćemo je pamtiti

neda-arneric-1

Slavna glumica Neda Arnerić preminula je u 67. godini. Kako su javili mediji, Nedu je za trpezarijskim stolom pronašao njen brat. Iza sebe je ostavila neutešnu porodicu, a u svojoj biografiji upisala je brojne uloge po kojima ćemo je pamtiti.

Glumila u više od 100 filmova

Neda Arnerić, rođena u Knjaževcu 15. jula 1953. bila je filmska, televizijska i pozorišna glumica, diplomirana istoričarka umetnosti. Glumila je u više od 100 filmova i više od 40 pozorišnih predstava.

Glumom se bavila 53 godine. Diva glumišta važila je za lepoticu i seks simbol jugoslovenske kinematografije.

Njen prvi film, “San” iz 1966. godine, napravio je od Nede prvu dečju filmsku zvezdu Jugoslavije. Proslavila se u kultnom film “Ko to tamo peva” gde je tumačila ulogu mlade.

U karijeri dugoj pola veka, Neda Arnerić je ostvarila značajne uloge u filmovima “Višnja na Tašmajdanu”, “Užička republika”, “Sutjeska”, “Valter brani Sarajevo”, “Varljivo leto ’68″…

Igrala je i u mnogobrojnim italijanskim filmovima.

Nakon velike popularnosti šezdesetih i sedamdesetih godina prošloga veka, glumica je i devedesetih doživela veliku slavu –zahvaljujući blokbasteru “Tri karte za Holivud” i televizijskoj seriji “Policajac sa Petlovog brda”.

Za ulogu Delfine, u filmu “Ispravi se, Delfina” reditelja Aleksandra Đurčinova, 1977. godine dobila je “Srebrnu arenu” na Filmskom festivalu u Puli, kao i nagradu Nagrada “Carica Teodora” na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu.

“Išla sam na snimanja pa posle toga idem da skupljam salvete i vozim rolšule, prema tome zaista sam bila dete i to je bio deo mog detinstjva”, objasnila je ona i dodala da je mislila “da je to nešto privremeno”.

Napustila školu

Napustila je školu, te je istakla da se zbog te odluke i kajala.

“Preskakala sam periode koji su proirodni u čovekovom odrastanju i mislim da treba ići postepno da to nije za džabe smišljeno. To moje preskanje i uletanje u te periode da to nije baš najbolje. Kasnije se plaća cena”, rekla je ona.

Završila je kasnije, kako kaže, na želju njene majke, Istoriju umetnosti.

“Ostala sam normalna, u celom komadu, mada sigurno nosim posledice tog haotičnog života koji sam vodila”, iskreno je objasnila.

Tri braka

Neda je 37 godina bila u srećnom braku sa Miloradom Miletom Mešterovićem.

Upoznali su se u septembru 1981. Mešterović je po profesiji bio maksilofacijalni hirurg, a preminuo je prošle godine.

Odgledao je predstavu „Mušica“ u kojoj je Neda glumila, nakon čega su otišli na večeru.

Posle nekoliko dana su počeli da žive zajedno, a naredne godine su se venčali. Suprug joj je prvenstveno, kako je govorila, bio prijatelj, pa tek onda ljubavnik. Imali su skladan odnos.

– On je meni sve, sin, brat, muž, tata, ljubavnik i prijatelj. Toliko sam srećna što smo izgurali zajedno. Bilo je tu raznih čudesa, nismo bili sveci, ali smo najveći prijatelji – iskreno je jednom prilikom ispričala.

– Kada je umro, ostala je samo tuga – rekla je Neda Arnerić. Iako je želela da ima decu, to joj za života nije dato.

Nekoliko puta je otvoreno govorila o tome.

– Nemam decu, ali to nije zato što ih nisam želela, jednostavno nije mi se posrećilo. Ipak, iz te situacije danas mogu da zaključim kako iz svakog zla ne mora da proistekne zlo. Vidim da je sada, u ovom poremećenom sistemu vrednosti, teško odgajati decu, a to mi je lepo objasnila i jedna moja prijateljica. Oko mene je mnogo mališana jer pored dece moje drugarice koju doživljavam kao svoju, uz mene su i naslednici moga brata. Moja prijateljica objašnjava da su deca kao projekat. Iako mi je to zvučalo kao hladna izjava, pojasnila mi je da na decu treba gledati kao na arhitektonski projekat koji treba da se gradi i u koji mora mnogo da se ulaže da se ne bi srušio. Na kraju on može da ispadne savršen, ali dešava se i da propadne. Tako je danas i sa vaspitanjem dece, što nije bilo u moje vreme. Mi smo sami rasli i nije bilo straha od ulice – pričala je Neda u jednom intervjuu za “Story” pre nekoliko godina.

– Sad se učim da sama sebe pridržavam. Nije lako. To znaju ljudi koji su u sličnoj situaciji kao i ja i znam da ću stati na svoje noge – rekla je ona tada.

Jednom prilikom je izjavila da život deli na život pre supruga Dejana Karaklajića i posle njega i život pre Mileta i posle njega.

Osim sa Karaklajićem i Mešterovićem bila je u braku sa čuvenim glumcem Radetom Markovićem, koji je bio čak 32 godine stariji od nje.

– Ah, Rade Marković je i te kako značajan za mene. S njim sam proživela tri divne godine. Sada se začudim koliko je bio stariji od mene, ali među nama je fenomenalno uklapalo. Nisam shvatala zbog čega se svi zgražavaju i hvataju za glavu zbog nas dvoje, na čelu sa mojom mamom. Možete da zamislite – rekla je Neda Arnerić tokom jednog intervjua.

– Čak 32 godine je ogromna razlika koju ja nisam osećala. S njim sam naučila da volim ozbiljnu muziku, da čitam pametne pisce, pripremam ulogu za pozorište. Naučila sam da skijam, da igram tenis, šetali smo po planinama, zavolela sam prirodu… Bilo nam je prelepo. I sve dok je Rade bio živ, kada god bismo se sreli, s nostalgijom smo se prisećali tih naših godina. On je imao veliku ulogu u mom životu – rekla je Neda i dodala:

– Svi su bili protiv tog braka, a posebno glumičina majka. Neda je igrala u filmu Radetovog sina, režisera Gorana Markovića, koji je stariji od nje, a u šali ju je zvao maćehom i tražio džeparac za izlazak. Goran je bio beskrajno duhovit čovek. U vreme kad sam bila u braku s njegovim tatom, to je za sve nas bila smešna situacija. Bila sam mu, zapravo, maćeha. Pa me zafrkavao: mama, daj mi džeparac za bioskop, ili mama, jesi spremila nešto za ručak? On je okrenuo sve na šalu, nije mu to teško padalo, kao ni meni. A posle je i Goran povukao na tatu, jer uvek je imao mlađe žene. Ne pada jabuka daleko od stabla – rekla je Neda Arnerić jednom prilikom za jedan hrvatski medij.

Ona je na snimanju filma “Užička republika” pozvala agenta i saopštila mu je da otkazuje ulogu jer se udaje. Agent joj je odgovotio da može da zaboravi na svetsku karijeru što Nedi nije smetalo.

Brak je trajao dve godine, ali su glumica i režiser ostali dobri prijatelji. Dejan joj je kupio prvog psa, pinča, koji je živeo 17 godina.

Politika

Nedu je volela cela Jugoslavija, a o njenoj smrti gotovo kada i srpski, izvestili su i mediji u regionu. Prošlog oktobra u Beogradskom dramskom pozorištu ponovo je zaigrala i Neda Arnerić i to u predstavi “Igra parova”, te je tada rekla da trajati u “ovom poslu je najveća nagrada”.

“Kolege su divne, slažemo se kao porodica a to prelazi rampu i to publika oseća“, rekla je tada.

Osim po brojnim ulogama, Nedu Arnerić ćemo pamtiti i po kratkom izletu u politiki život kada je kao član Demokratske stranke postala poslanik Skupštine Srbije od 2000. do 2004. godine.

U septembru 2003. letovala je u Bodrumu, ali se njeno ime pojavilo na spisku poslanika koji su glasali za izbor guvernera NBS. Posle nekoliko meseci priznala je učešće u obmanjivanju javnosti.

Pad sa terase

Prvi put javnost je potresla informacija da je Neda Arnerić teško povređena, kada je pala sa terase iz stana na trećem spratu i to na limeni krov prizemnog objekta – antikvarnice.

Tada je zadobila teške povrede – višestruke prelome.

Veruje se da je tada sebi pokušala da oduzme život, ali se u medijima, ipak, govorilo o nesrećnom slučaju.

Ta trauma se desila usred noći, a spasle su je komšije uz pomoć daske za peglanje. Bila je svesna i rekla je: “Izvinite, pustite me”.

VMA

Prošlog marta Neda Arnerić je u teškom stanju prevezena na Vojno-medicinskoj akademiji, a pojedini mediji pisali su da je glumica ponovo pokušala da se ubije.

Dva meseca Neda je provela u bolnici, a za to vreme, kako su pisali pojedini mediji, prijatelji su je potpuno zaboravili.

O svom traumatičnom iskustvu, prijateljima koji su je zaboravili i neostvarenom roditeljskom potencijalu Neda je nedavno progovorila za magazin “Gloriju”.

“Sa životom treba praviti brak iz računa, nikako iz strasti. Vrlo sračunato, sa potrebnim lažima i malim prevarama. Da bi što duže trajao”, izjavila je ona.

Planirala put u Indiju

Novembra prošle godine Neda Arnerić je najavila da će napustiti Srbiju i posvetiti se potpuno drugačijem načinu života – asketskom.

– Odlazim u Indiju. Želim da iskusim strog asketski život. Kad nastupe pauze pritajim se tako i radim neke druge stvari – navela je ona za magazin “Hello” i dodala da se nada da bi bar 10 dana mogla da izdrži u jednom ašarmu, gde se vodi strog asketski život.

A nakon ovog poduhvata, sebe je videla i u budućnosti.

– Maštam o penziji u Alpima, možda napišem i knjigu o svom životu. Volim da radim mnogo toga, ja sam, recimo, pod stare dane učila strani jezik – kazala je Neda za “Hello”.

Očito da se naša glumica dugo borila sa depresijom, iako je pokušavala sebe da podigne, baš kada joj je bilo najteže. Priznala je da je “pod stare dane” naučila nemački jezik. Njena želja, da u Alpima dočeka penziju, nije se ispunila.

– Kako godine prolaze i kako se polako opuštam u penziji, sebe sve više vidim u tim krajevima – rekla je Neda Arnerić za “Hello”.

Vreme sahrane Nede Arnerić biće naknadno objavljeno.

Kako se Neda Arnerić dugo borila sa depresijom

Dragana Vidić

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

75 Shares
Share via
Copy link