Magazin

A onda su „Alkatraz“ demolirali, i pobunu ugušili u krvi, „iz principa“ (VIDEO)

Nakon pada Veljka Belivuka, vođe navijača „Principi“, i njegovih saradnika, kao i češljanja navijačkih prostorija, štek-stanova, diskoteka i kafića, uhapšen je vođa „Alkatraza“, Damnjan Šobić (38).

Direktna veza „Alkatraza“ i ljudi iz vrha državne vlasti bila je jasna 2012. godine kada je jedan od vođa, Aleksandar Vavić, široj javnosti postao poznat upravo nakon proslave u izbornoj noći 2012. godine.

Tada je organizovao veselje u štabu SPS-a, gde je doveo svirače i palio baklje pored Ivice Dačića. U tom trenutku, Vavić je bio osuđen na godinu dana zatvora jer je u januaru 2005. godine ubo nožem Stefana Gajića, a protiv njega vodilo se 12 krivičnih postupaka.

Dačić se tada pravdao da “ne zna ko je Vavić”, iako je, ponavljamo, stajao tik uz njega i vitlao bakljom. Apelacioni sud je potom ukinuo presudu Vaviću, a Ivica Dačić je bio bez komentara na taj potez suda.

Inače, najistaknutije vođe “Alkatraza” bili su Ljubomir Marković Kića, Miloš Radosavljević Kimi, Aleksandar Vavić, Nikola Dedović, Đorđe Prelić, Damjan Šobić. Najviše dominiraju Starim gradom, odnosno Dorćolom.

Ova navijačka grupa doživela je pad posle ubistva Brisa Tatona 2009. godine, navijača iz Tuluza. Za njegovo ubistvo bili su okrivljeni upravo pripadnici “Alkatraza”, a među njima su bili ubijeni Kića i Đorđe Prelić.

kica

Kića je bio osuđen na 30 godina zatvora, a kazna mu je smanjena na 13 godina nakon žalbe. Izašao je posle šest godina i dobio uslovnu kaznu.

Prelić je, dok je bio u bekstvu, osuđen na 35 godina, a onda je Apelacioni sud smanjio na 15 godina. Uhapšen je u Španiji i izručen je Srbiji 2014. godine. Nakon ponavljanja suđenja, u junu 2017. godine osuđen je na 12 godina. Posle ubistva Tatona, Aleksandar Vavić i Miloš Radisavljević Kimi povukli su se sa tribina. Inače, Kimi je bio u zatvoru zbog pretnji novinarki Brankici Stanković tokom utakmice Partizan – Šahtjor 2009.

kimi

Podsetimo, Ljubomir Marković Kića ubijen je nepune dve godine nakon izlaska iz zatvora. Izrešetan je u Šumicama nedaleko od balona u kojem je igrao fudbal. Razlog likvidacije je navodno bilo to što je planirao da oformi novu navijačku grupu. Kovao je plan sa Goranom Klještanom, zvanim Boske, vođom navijačke grupe “Šedouz”.

Formiranje grupe poremetila je smrt Gorana Klještana, koji je preminuo u teretani od srčanog udara. Bosketovu ulogu trebalo je da uzme njegov brat Darko i da sa Markovićem osnuje tu novu grupu.

Formiranje te grupe bi uticalo na druge na Južnoj tribini, jer bi se tako razbucala njihova “vojska” koja je spremna na – sve, te se to navodi kao mogući razlog likvidacije. Kićin ubica nikada nije uhvaćen.

braca-vavici

Osim Aleksandra Vavića, Dačićevog bakljaša, i njegova braća su istaknuta na tribinama. Recimo, Nikola Vavić uhapšen je još 2008. godine, kada ga je policija privela zbog izazivanja opasnosti, a nedugo zatim završio je na tri godine dugoj robiji zbog droge.

Ostaće upamćen po tome da je iza rešetaka proveo tri godine, a potom ga je 2012. godine tadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić pomilovao. Nakon nepune dve godine, Nikola je ponovo završio iza rešetaka zbog pucnjave na splavu “Blejvoč”. Oslobođen je 2015. godine jer je ranjeni mladić kazao da “ne zna” zašto bi Vavić pucao na njega i da se ne pridružuje gonjenju.

Belivuk ponižava Kimija

Na mrežama su se pre nešto više od godinu dana pojavili snimci na kojima se vidi kako Veljko Belivuk ponižava Miloša Radosavljevića Kimija.

Radeta Petrovića, vođu “Partizana” su Belivuk i članovi njegove grupe “posetili” u beogradskom kafiću i naterali da u kameru kaže da su Kimi i on “izdali Partizan…”. Ovaj rat je počeo kada su Petrović i Kimi pokušali da osvoje južnu tribinu dovođenjem Splićana, što se završilo krvavo.

Uspon i pad Veljinih “Principa”: Nevoljini vojnici u krvi preuzeli tribine i podzemlje Beograda

Tamara Gočmanac

Mnogo glasno šapuće. Ego-tripuje, nasmeje, rasplače. Voli kišu i sneg. I životinje. Redovno je ispuštali na glavu kad je bila mala, pa je, zahvaljujući tome, postala mnogo lepa, pametna i bloger.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

481 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap