NadezdaPetrovic2
Spomen-zbirka Pavle Beljanski
Dogadjaji Tribine

Naučni skup posvećen Nadeždi Petrović

Naučni skup posvećen Nadeždi Petrović (1873–1915) organizuje se u sredu 27. aprila od 11.30 sati u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog kao jedan od vidova obeležavanja 100 godina od smrti znamenite slikarke. U ovom muzeju čuva se 14 remek-dela Nadežde Petrović.

Tematski osmišljenim programom i postavkama, tokom 2015. se obeležavalo 100 godina od smrti Nadežde Petrović (Čačak, 11. oktobar 1873 – Valjevo, 3. april 1915). U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, Naučni skup posvećen Nadeždi Petrović zamišljen je kao centralno, završno dešavanje kojim se na dostojan način obeležava značajna godišnjica jedne od najvećih umetnica 20. veka. Jednodnevni skup okupiće eminentne stručnjake za oblast moderne umetnosti iz zemlje i regiona, sa ciljem zajedničkog doprinosa u isticanju značaja ove srpske umetnice na celokupni prostor u okviru kog je delovala, od Ljubljane, preko Zagreba, Splita, Kosova, do Makedonije. Uz primenu multidisciplinarnog i interdisciplinarnog pristupa u sumiranju rezultata naučno-istraživačkog rada zastupljene teme, koje će kao i predstavljeni radovi biti publikovani u pratećem Zborniku, pružiće mogućnost sveobuhvatnijeg sagledavanja života i dela Nadežde Petrović sa aspekta istorije umetnosti, istorije, fotografije i zadužbinarstva.

NadezdaPetrovic
Spomen-zbirka Pavla Beljanskog

U periodu od 2013. do 2015. godine u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog premijerno je prikazana izložba Nadežda Petrović: s obe strane objektiva autorke dr Jasne Jovanov, koja je gostovala u mnogobojnim gradovima u Srbiji (Beograd, Čačak, Niš, Valjevo, Inđija, Velika Plana, Smederevska Palanka i drugi), kao i u Muzeju savremene umjetnosti u Banjaluci. U 2016. godini nastavlja se sa gostovanjima među kojima se ističe predstavljanje u Modernoj galeriji u Zagrebu. Ova postavka obuhvata fotografsku zaostavštinu Nadežde Petrović nastalu između 1901. i 1913. godine, kao i fotografije na kojima je ona u različitim značajnim etapama života i stvaralaštva, često u društvu umetnika iz Zagreba i Ljubljane, kao što su Ivan Meštrović, Rikard Jakopič ili Ivan Grohar.

NadezdaPetrovic1
Spomen-zbirka Pavla Beljanskog

Naučni skup se održava u ambijentu izložbe Valjevo – grad bolnica (1914–1915) (Narodni muzej Valjevo), u čijoj postavci istaknuto mesto zauzima Nadežda Petrović, dobrovoljna bolničarka koja je tragično preminula 3. aprila 1915. u Valjevu. Njeno delo Valjevska bolnica predstavlja likovni simbol stradanja na hiljade vojnika i civila od epidemije pegavog tifusa, a novo tumačenje dobiće na naučnom skupu, otvarajući dileme vezane ne samo za mesto gde se nalazila bolnica sa slike, već i za vreme njenog nastanka.

Pokrovitelj Naučnog skupa posvećenog Nadeždi Petrović (1873–1915)  je Sekretarijat za kulturu i javno informisanje Pokrajinske vlade AP Vojvodine, uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Zanimljive izložbe potražite ovde.

 

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

U ovom polju je oglasni blok koji može izgledati napadno i ružno. Ako uzrokuje loše iskustvo, izvinte zbog toga. Privremenog je karaktera Skrolujte ispod za još tekstova. 
loading...

Share Follow Tweet Share Share