ples-na-sipci-novi-sad
Lifestyle

Naučite ples na šipci u Novom Sadu

Da li ste, gledajući Demi Mur u filmu “Striptiz”, poželele da naučite neobičan i senzualan ples na šipci? Iako u Srbiji ima svega desetak studija u kojima je moguće naučiti ovaj ples, u Novom Sadu već više od godinu dana uspešno radi jedan – Pole dance Hedera studio. To je jedini studio u našem gradu, koji se bavi isključivo plesom na šipci.

pole-dance-studio-hedera-novi-sad

– Zadovoljni smo odzivom. Mnogo devojaka se prijavilo do sad. Mnogo je i odustalo, naravno, jer ovo nije laka disciplina, ali one devojke kojima se ovaj ples dopao i koje su bile dovoljno vredne i uporne, ostvarile su izvanredne rezultate  – izjavila je za Luftiku Ivana Ivković, instruktorka pole dance-a u studiju Hedera.

U svetu je ova disciplina vrlo popularna. Ona još uvek nije klasifikovana kao sport, ali je u planu da u narednih nekoliko godina to postane. Reč je, zapravo, o kombinaciji akrobatskih veština na šipci i pokreta preuzetih iz različitih plesnih tehnika. Zbog načina vežbanja i korišćenja šipke, kao glavne sprave, ples na šipci je idealan za jačanje snage, kondicije i dovođenja tela u željenu formu. Plesni pokreti i vežbe izvode se pod oterećenjem sopstvene težine, te je zbog toga ova disciplina izuzetno zahtevna i naporna. Ples na šipci, u savremenom obliku, u Srbiju je stigao 2010. godine.

– Pole dance u Srbiji još uvek nije popularan toliko kao u inostranstvu. Ljudi ovde ne znaju mnogo o tome i najčešće ga povezuju sa striptizom, sa kojim jeste imao veze u prošlosti, ali danas više nije tako. Imamo ozbiljna svetska i evropska takmičenja, ogroman broj profesionalnih plesača i organizacija. Ovaj ples je danas umetnost i sport – ispričala je Ivana.

ples-na-sipci-novi-sad

Prvi oblik plesa na šipci datira još iz 11. veka. U Indiji i u cirkusima u Kini, bio je vrlo popularan i prevashodno su ga izvodili muškarci atlete. Savremeni ples na šipci je imao dug period evolucije. U današnjem obliku, nastao je u cirkusima. Devojke koje su dočekivale posetioce cirkusa, igrale su oko stubova šatora. Sredinom prošlog veka ovaj ples se seli u kuće burleske, a 80- ih godina u striptiz barove, kada postaje posebno popularan. Ubrzo potom ustanovljen je njegov ozbiljan potencijal u grani fitnesa i sporta, a od 2000. godine pole dance doživljava pravu ekspanziju.

– Pole dance ima sportski, umetnički i egzotični stil. Kod nas je moguće naučiti sva tri. Radimo u malim grupama. Do sada su se upisivale devojke od 18 do 38 godina i tu nema pravila. Neke od njih su se već bavile plesovima, a neke su bile amateri. Imali smo i nekoliko muškaraca, ali uglavnom baletskih plesača ili gimnastičara – kazala je Ivana i dodala da njihov studio, osim osnova plesa i rekreativnog vežbanja, vrši i pripremu takmičara za velika evropska takmičenja.

Pole dance Hedera studio očekuje da će interesovanje Novosađana u daljem periodu samo rasti i pozivaju sve da im se pridruže u kvalitetnom treningu, koji podrazumeva muziku, ples i senzualnost.

Luftika
Ana Marković

Ana Marković

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš

Share Tweet Share Share Follow