Magazin

Košarkašici Nataši Kovačević Francuska dodelila orden Legije časti!

Nataša Kovačević, nekadašnja košarkaška reprezentativka, odlikovana je od strane Francuske najvišim priznanjem – oredenom Legije časti.

Ambasador Republike Francuske u Republici Srbiji, Žan Luj Falkoni je 11. januara 2021. godine poslao pismo bivšoj srpskoj košarkašici Nataši Kovačević u kome je obavestio da joj je po odluci predsednika Francuske Emanuela Makrona dodeljeno odlikovanje Viteza ordena Legije časti Republike Francuske.

– Čast mi je da objavim da Vas je na predlog ambasade, predsednik Francuske republike ukazom od 20. novembra imenovao vitezom Nacionalnog reda za zasluge – stoji na početku pisma Nataši koje je uputio ambasador Falkoni.

– Dozvolite mi da Vam, sa svoje strane, iskreno čestitam na visokom priznanju koje svedoči o priznanju Francuske za vašu sportsku posvećenost na visokom niovu, uprkos nedaćama koje ste imali, kao i za Vaše akcije u podršci mladim ljudima, sportistima u teškoćama. Štaviše, vaša karijera je upečatljiva ilustracija francusko-srpskih odnosa na sportskom polju, koju čine solidarnost, uzajamna pomoć i uzajamno priznanje.

pismo-natasa

Nataša Kovačević (26) je poslednjih godina kroz Fondaciju pomagala sportiste, njena veza sa Francuskom traje bukvalno od tragične saobraćajne nesreće 7. septembra 2013. godine kada je kao članica Đera u saobraćajnoj nesreći prilikom prevrtanja klupskog autobusa, dožvela tešku povredu a lekari su morali da joj amputiraju nogu.

Srpskom košarkaškom savezu koji je pomagao u oporavku tada je priskočio u pomoć i KS Francuske prevashodno na predlog Gorana Radonjića, direktora za međunarodne odnose u KS Francuske.

Pomogli su Nataši da dobije protezu, da se nakratko vrati na teren, a Francuska i stečena prijateljstva, kako je sama bivša košarkašica rekla, „opasno su joj se umešale u život“.

Nataša je uspela da realizuje ideju i da 2018. godine Anri Hela, Francuz koji je bio selektor prve reprezentacije Jugoslavije na SP 1950. dobije spomenik na Kalemegdanu u Beogradu. Uz to je kroz Fondaciju pomogla sportistima koji su imali zdravstvenih problema.

natasa_kovacevic_i_francuska_630x940

Kad epidemiološki uslovi to budu omogućili, Nataša Kovačević će u ambasadi Francuske u Beogradu i zvanično u tradicionalnoj ceremoniji dobiti ovo najviše priznanje Republike Francuske, prenosi portal Direktno.

Kratka i čudesna priča o 18-godišnjem Petru koga je Francuska slavila, a Srbija zaboravila

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

141 Shares
141 Shares
Share via
Copy link