Srbija Vesti

75% naših drugarica, devojaka, majki, tetki doživelo je nasilje i o njemu ćutalo

zlostavljanje devojčica
Foto: iStock/Ilustracija

Udruženje samohranih roditelja Leskovca „Tate i Mame U-Tim“ objavilo je alarmantne i poražavajuće rezultate sprovedenog istraživanja Udruženja Mame su zakon i Putevi edukacije po kojem je čak 75 odsto devojčica između 13 i 19 godina doživelo neki oblik nasilja, a da pritom to nikome nisu ispričale.

Kako objašnjavaju iz Udruženja samohranih roditelja, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, devojčice su u svojoj traumi ostale potpuno same, pokazuju ove istraživanje iz juna 2021. godine u kojem je učešće uzelo 970 ispitanica pomenutog uzrasta.

Čak 69,56 odsto ispitanica se izjasnilo da je doživelo seksualno uznemiravanje, 63,77 odsto njih da je prošlo kroz psihičko ili fizičko nasilje od strane partnera ili drugih osoba, 52,66 odsto njih je bilo uhođeno, dok je 15,45 odsto ispitanica doživelo seksualno nasilje od strane partnera ili druge osobe.

– U takvoj društvenoj klimi, ove devojčice postaju žene koje nastavljaju sa ćutanjem bilo zato što kontinuirano izostaju otvoreni kanali komunikacije i adekvatna podrška, bilo zato što određena ponašanja nisu ni percipirale kao nasilje. Podsetimo se stoga danas koje sve vrste nasilja postoje i edukujmo o njima svoje ćerke, sinove, braću, sestre, drugarice, partnere, koleginice – sebe. Samo ‘nazivanjem stvari pravim imenom’ nasilje možemo najpre osvestiti, zatim o njemu razgovarati, edukovati, formirati sisteme podrške, kreirati društvenu klimu i strategije njegovog preveniranja, prijavljivanja i sankcionisanja (bilo unutar porodica ili drugih sistema), te izvršiti pritisak na nadležne institucije i organe da savesno reaguju i procesuiraju svaku vrstu nasilja – navode iz U-Tima.

Vrste nasilja koje žene, devojčice i majke trpe su: emocionalno nasilje, psiihološko nasilje, fizičko nasilje, seksualno uznemiravanje, seksualno nasilje, ekonomsko nasilje, sajber nasilje, akušersko nasilje.

“Dosta je tišine – kao pojedinci, porodice i zajednice apsolutno možemo podneti privremenu neprijatnost otvaranja i teških tema, u zamenu za hronično ignorisanje i ‘guranje pod tepih’ gorućeg društvenog problema. Pričajmo o vrstama nasilja svojom decom – naučimo ih kako da ga prepoznaju i verujmo im kad nam se provere”, dodaju u saopštenju i prenose sledeću poruku:

„Nije ljubav ako boli, ako ti ne dozvoljava da budeš ono što jesi, ako te bije, zlostavlja i nanosi psihičke i fizičke povrede , ako ti ne dozvoljava da se oblačiš na način koji ti se sviđa, ako te ponižava , ako sumnja u tvoje intelektualne sposobnosti , ako ne poštuje tvoju volju, ako te prisiljava na seks , ako stalno sumnja da ga lažeš , ako ti ne veruje , ako te sprečava da učiš i radiš , ako te vara , ako te naziva glupom i ludom , ako plačeš više nego što se smeješ , ako maltretira decu , ako maltretira kućne ljubimce , ako te stalno laže , ako stalno traži da odstupiš, ako te upoređuje s drugim i ako te omaložava .

Ljubav se lako prepoznaje po toplini ruke i pogledu, po zaštitničkom stavu, po sigurnosti koju osećamo kada smo zajedno, brizi i osmehu koji se uvek iskrade kada nam voljena osoba prilazi. Pravi muškarac voli i štiti a oni koji koriste svoju fizičku snagu nad ženom zauvek su ubili muškarca u sebi”.

Izvor: Rešetka

Volela bih da su me na porođaju tretirali kao kravu, nju veterinar barem pomazi

OGLAS

117 Shares
117 Shares
Share via
Copy link