Vesti Novi Sad

Nasilje nad ženama – trend koji se provlači nekažnjeno

U Srbiji je u poslednjih 5 godina u porodičnom nasilju ubijeno čak 180 žena. Ona žrtva nasilja, ima povrede na licu, grudima, stomaku, tragove gušenja, ona je uplašena, nesigurna, osramoćena. Nju ćete prepoznati, a da li ćete reagovati?

nasilje-nad-zenama
© Pixabay.com

– U Srbiji niko ništa ne radi povodom toga, uglavnom čekaju na vidljive fizičke povrede, svedoke, koji neće rado svedočiti. Retko ko će uzimati u obzir psihološko naisilje. Žena će trpeti, jer ima porodicu, nema finasijsku nezavisnost, nema kome da se obrati. Ta žena će se suočavati sa komentarima poput onih „što si to dozvolila“ a onda kada ga prijavi on će se izvući bez posledica, jer zna nekoga ko će mu pomoći u tome –  napisala je anonimna sagovornica i dodala da se ni jedna robija ne može porediti sa robijom na slobodi.

violence-woman
© Pixabay.com

Nasilnik može biti vaš muž, partner, sin, otac, mladić, ili nepoznat muškarac. Oni mogu biti višeg ili nižeg nivoa obrazovanja, zaposleni ili nezaposleni, ali i vrlo poštovani članovi društva.

Nasilje nad ženama je svaki oblik fizičkog, psihičkog, seksualnog ili ekonomskog zlostavljanja koje ženi nanosi ili je nanosio muškarac s kojim je u vezi ili je bila u intimnoj vezi, i to bilo da su živeli zajedno ili odvojeno.

U većini slučajeva razlog za nasilje nad ženama je moć i kontrola, a muškarci da bi je zadržali koriste različite oblike zlostavljanja.

nasilje-borba-zena
© Pixabay.com

– Nisam bila u intimnoj ili bilo kakvoj vezi sa njim. Prišao mi je da se upoznamo u kafiću. Nije mi smetalo što je prišao, ali je posle određenog vremena postao naporan. Insistirao je na tome da budemo u intimnoj vezi, ali ja nisam želela. U trenutku kada se osećao nemoćnim, želeo je da pokaže svoju moć i stavio ruku na moj vrat. Srećom, bili smo na javnom mestu i obezbeđenje je reagovalo. Ne želim da se pitam šta bi se desilo da nismo bili na javnom mestu. Želim da se pitam odakle pravo i ideja muškarcu da uradi tako nešto – ispričala je anonimna sagovornica.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama se obeležava 25. novembra. Ovaj datum je izabran na prvom sastanku feministkinja Latinske Amerike i Kariba u Bogoti 1981. godine. Tada su žene govorile o porodičnom nasilju, silovanjima i seksualnom zlostavljanju, te nasilju koji žene trpe pod režimima, uključujući torturu i nasilje nad političkim zatvorenicama. Današnji dan je je odabran kao dan sećanja na sestre Mirabel (Patriu, Minervu i Mariu Teresu) koje je brutalno ubio diktator Rafael Trujillo u Dominikanskoj republici 1960. godine. Ujedinjene Nacije su 1999. godine rezolucijom 54/134 potvrdile 25. novembar kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Saznajte više o samoodbrani za žene

covid 19 kontakt desk

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

135 Shares
135 Shares
Share via
Copy link