Magazin Srbija

Pobio 13 rođaka i komšija, malom Davidu (2) pucao u glavu u majčinom naručju i celo selo zavio u crno

velika-ivanca-masakr
Foto: Marko Todorović

Pre tačno devet godina dogodio se najveći masakr u Srbiji u selu Velika Ivanča, nekoliko kilometara od Beograda, kada je Ljubiša Bogdanović (60), do tada miran i porodičan domaćin, bez ikakvog povoda u zoru, dok su još spavali u svojim kućama, pobio 13 svojih rođaka i komšija.

– Kad je stigla prijava da neko puca u Velikoj Ivanči, trojica kolega i ja smo prvi stigli do kuće Ljubiše Bogdanovića. Zatekli smo ga u dvorištu, bio je hladnokrvan, nosio je pištolj… Viknuli smo: „Stoj, policija!“, a on je pobegao iza kuće i ubio se. Tek nakon toga smo shvatili da je prethodno likvidirao čak 13 ukućana i komšija.

Ovo priča policajac Marko Vasić (34) iz Mladenovca, koji se pre tačno devet godina u Velikoj Ivanči našao oči u oči sa Ljubišom Bogdanovićem (60), odgovornim za najveće masovno ubistvo u novijoj istoriji Srbije.

Bogdanović je, naime, svoj krvavi pir počeo u zoru, 9. aprila 2013. noseći pištolj CZ-88, za koji je imao dozvolu. Najpre je u svojoj kući ubio sina Branka (41), majku Dobrilu (83) i ranio suprugu Javorku. Potom je u kući Despotovića likvidirao Mikaila (60), pa Milenu (60), Gorana (24), Jovanu (21) i malog Davida (2). Onda je u kući Ješića ubio Miloša (48) i Ljubinku (64), zatim je u kući Mijailovića likvidirao Velimira (78) i Olgu (79), a u domu Stekića Danicu (78) i Draganu (50). Kada mu je nestalo municije, vratio se kući da uzme još metaka i sigurno bi nastavio masakr, da ispred kapije nije ugledao policijsku patrolu, u kojoj je bio Marko Vasić.

– Tog jutra smo oko pet sati dobili prijavu od neke uplašene devojke iz Velike Ivanče, koja je u panici rekla da neko puca na njenog muža. Ispostavilo se kasnije da je to bila Jovana Despotović, koja je ubijena s detetom u naručju ubrzo posle tog poziva – priča Vasić, i dodaje:

– Kolege i ja smo za samo petnaestak minuta stigli do Ivanče… Sećam se da sam prvo video Ljubišinog komšiju, koji je prestravljen držao psa u naručju i samo rekao: „Čuo sam pucanj! Eno Ljubiše, izlazi iz kuće“. Krenuli smo ka Bogdanoviću, držao je pištolj i čulo se neko škljocanje, kao da mu se metak zaglavio u cevi… Kad smo mu viknuli da baci oružje, pobegao je iza kuće i čuo se pucanj.

ljubisa-bogdanovic-ivanca
Foto: Privatna arhiva

Vasić je zatim s kolegama pozvao pojačanje, pa su preko susednog dvorišta Despotovića krenuli da provere šta se dešava iza Ljubišine kuće, pošto nisu bili sigurni da je mrtav.

– Videli smo ga kako leži u lokvi krvi, pucao je sebi u čelo i razneo sebi glavu. Pored njega je bio pištolj… Zatim smo ušli u Ljubišinu kuću i u hodniku smo prvo primetili ranjenu Javorku. Bila je svesna, rekla je: „Ljubiša nas je sve pobio“. Onda smo u sobi pronašli tela njihovog sina Branka i Ljubišine majke Dobrile. Ispostavilo se da im je Ljubiša oboma pucao u glavu – priča Vasić.

Milan je potom sa kolegama krenuo do kuće Despotovića i naišao na još strašniji prizor.

– Prvo smo u jednoj spavaćoj sobi, u krevetu, pronašli tela Milene i Mikaila Despotovića, imali su rane od metaka na glavama. U susednoj sobi smo zatekli mrtve njihovog sina Gorana, snajku Jovanu i malog Davida. I njima je Ljubiša pucao u glave… Jovana je bila u krevetu, malog Davida je držala zagrljenog, bilo je očigledno da je pokušala telom da zaštiti dete, ali nije uspela… Sa njih je jorgan bio zbačen dopola – priča sagovornik.

Videvši strašan masakr, policajci su pretpostavili da ima još žrtava u susednim kućama, i na njihov užas, bili su u pravu.

– U kućama porodica Ješić i Mijailović pronašli smo još četiri tela. U domu porodice Stekić zatekli smo mrtve Danicu i Draganu… Posle smo saznali da je Ljubiša pokušao da uđe u još jednu kuću, ali su vrata bila zaključana i ta porodica se spasla – napominje Vasić.

Inače, ovaj policajac je bio tek dve godine u službi kad se desio masakr, a sada je vođa smene u policijskoj stanici u Mladenovcu. Priznaje da ni posle devet godina nije miran na pomisao i sećanje na zločin u Velikoj Ivanči.

– Skoro svakog dana setim se tog masakra… Tuga me obuzme, najžalije mi je onog deteta koje je ubijeno u majčinom zagrljaju. Ljubiša je čak i njemu, onako malom, pucao u glavu, ej… Ne mogu da shvatim, kako je mogao… Često se pitam da li bismo uspeli da spasemo bar neki život da smo bili bliže, da smo ranije stigli… – kaže Vasić.

Meštani Velike Ivanče ispričali su nam da Javorka živi sama i da retko izlazi iz kuće i dvorišta.

– Ne komunicira maltene ni sa kim iz komšiluka, ali povremeno je obiđu njene dve ćerke. S vremena na vreme obiđe grob sina Branka u Velikoj Ivanči i Ljubišino grobno mesto u Rajkovcu. Mnogi u selu i dalje veruju da je ona znala šta Ljubiša smera, a da je ćutala, ali ja, posle svega, ne verujem u to. Pa Ljubiša je i nju hteo da ubije. Dva puta je pucao u nju, ali je preživela – priča meštanin Velike Ivanče.

Podsetimo, Javorka je mesec dana posle zločina ispričala da u njenoj kući, uoči masakra, nije bilo svađe:

– U zoru Ljubiša je ušao u moju sobu i upalio svetlo. Probudila sam se i pitala ga koliko je sati. On je rekao: „Pet i petnaest. Baki, došao je kraj našim mukama! Prvo ću tebe da ubijem, da nekog ne bi obavestila. Onda ću još nekoga da ubijem, pa posle Branka kada pođe na posao, i na kraju sebe.“

– Najžalije mi je onog deteta koje je ubijeno u majčinom zagrljaju. Ljubiša je čak i njemu, onako malom, pucao u glavu, ej… – kaže policajac Marko Vasić.

Izvor: Telegraf.rs

Možemo li očekivati imena onih koji su pustili Iliju da ubije oca, majku i dedu?

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

1.4K Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap