Magazin

Najveće sportske prevare svih vremena

Sport, nažalost, odavno nije viteška igra, već borba za bogatstvo, status i slavu, ali i prestiž zemlje pod čijom zastavom se nastupa.

Incidenti s dopingom postali su redovna pojava i neretko ih prećutno “aminuju” sportske asocijacije mnogih država,  ali moderni gladijatori pronalaze na desetine drugih načina da se domognu medalje i svega onoga što prati pobedu.

A kada se prevara otkrije, nastaje skandal svetskih razmera: mrlja na karijeri ne može se izbrisati do kraja života, ali mnogi su i dalje spremni da rizikuju.

Pogledajte koje su to najveće prevare u istoriji svetskog sporta.

Španski paraolimpijci u Sidneju

spanski paraolimpijci

Verovatno najdrskija i najsramotnija sportska prevara bilo je učešće reprezentativaca Španije na Paraolimpijskim igrama 2000. godine u Sidneju.

Nekoliko nedelja nakon što su predstavnici ove zemlje osvojili zlatnu medalju u košarci, procurila je informacija da deset od ukupno 12 igrača ekipe nisu mentalno zaostali, što je uz fizički hendikep jedan od uslova za učešće na paraolimpijadi.

Štaviše, ispostavilo se da nisu ni podvrgnuti obaveznom IQ testu koji prema pravilima MOK mora da bude niži od 70.

Španija  je diskvalifikovana i oduzeta joj je medalja u košarci, ali ostala su joj odličja u atletici, stonom tenisu i plivanju, uprkos tome što je su čelnici Udruženja sportista-invalida iz te države, koji su svi odreda podneli ostavke, priznali da nijedan njihov predstavnik nije testiran.

Zbog ovog skandala  suspendovano je učešće svih sportista sa intelektualnim invaliditetom na svetskim takmičenjima, ali odluka je ukinuta 2004. godine.

Rozi Ruiz – Bostonski maraton

ROZI RUIZ

Kubanska emigrantkinja Rozi Ruiz poobedila je 1980. godine na čuvenom Bostonskom maratonu s neverovatnim vremenom, ubedljivo najboljim u ženskoj konkurenciji u istoriji te trke, međutim, ubrzo nakon njenog trijumfa pojavile su se sumnje da je reč o velikoj prevari.

Osim što nije bila zadihana i oznojana, nije mogla da se seti nijedne etape trke, a takmičarke koje su zauzimale čelne pozicije nisu je videle sve do stotinak metara pre cilja.

Pored toga, studenti Vesli koledža koji tradicionalno navijaju za takmičare dok prolaze kroz njihov kampus, nisu primetili Rozi u vodećoj grupi, takvu izjavu dali su i volonteri na punktovima za pomoć trkačima, pritom nije postojao nijedan video snimak niti fotografija sa maratona na kojima se vidi “pobednica”.

Podozrenje je izazvala i njena građa, netipična za osobu koja trči maraton: imala je punačka bedra na kojima se “treslo”salo.

Prevarantkinja se, a to potvrđuju i izjave gledalaca-svedoka, uključila u trku poslednjih stotinak metara, a kasnije se ispostavilo da je lažirala i u kvalifikacijama na Njujorškom maratonu.

Rozi je diskvalifikovana, ali nije krivično gonjena, no, deset godina kasnije ipak je završila u zatvoru zbog pronevere, da bi nakon što je odslužila kaznu bila ponovo osuđena zbog dilovanja kokaina.

Silvester Karmuč – derbi u Delta Daunsu

SILVESTER KARMOUCH

Džokej čiji je konj bio totalni autsajder derbija održanog 1990. godine na kružnoj stazi u kalifornijskom gradu Delta Daunu, odlučio je da iskoristi gustu maglu od koje se nije video ni prst pred okom i konačno se okiti lovorovim vencem.

Na početku trke pustio je da ga svi obiđu a onda je nonšalantno otkaskao na ivicu staze i sačekao poslednji krug, da bi se s odmornim konjem pridružio pobedničkoj trojci i, naravno, pobedio.

Ostali džokeji odmah su uložili prigovor: Silvesterov konj nije bio oznojan i prljav, što je više nego očekivano posle nekoliko kilometara galopa na zemljanoj stazi, pritom ga nisu videli tokom cele trke osim u finišu, dok su se kontrolori naknadno setili da su u prvom krugu izbrojali osam konja, a da je u finišu bio jedan više.

Karmuč, kojeg je konjička asocijacija suspendovala na 10 godina, završio je na sudu, gde mu je izrečena kazna od 30 dana zatvora i 250 dolara globe.

Tonja Harding – Olimpijske igre u Lilehameru

TONJA HARDING

Jedna od najboljih svetskih klizačica svih vremena, neće, nažalost ostati upamćena po svojim bravurama na ledu, već zbog zločina koji je organizovala kako bi sprečila da njena najveća rivalka Nensi Kerigan ne prođe kvalifikacije za Olimpijske igre u Lilehameru 1994. godine.

Tonja je, smatrajući sebe “jedinom klizačicom koja može predstavljati SAD”, zajedno sa svojim mužem unajmila sitnog kriminalca koji je sačekao Keriganovu nakon treninga i naneo joj nekoliko snažnih udaraca u koleno.

U međuvremenu, ubedljivo je trijumfovala na kvalifikacijama za Olimpijske igre, dok je njena suparnica, nakon što se ipak oporavila od teške povrede noge, naknadno ubačena u ekipu.

Policijska istraga povezala je Tonju s napadom na koleginicu, pa je najbolja klizačica SAD, koja je u početku negirala krivicu i za sve optužila svog supruga, kažnjena sa 500 sati društveno korisnog rada, 160.000 dolara globe i doživotnom diskvalifikacijom.

Nensi Kerigan je u Lilehameru osvojila srebro, dok se  osramoćena i osiromašena Hardingova poslednjih godina bavi boksom i rvanjem u blatu.

Odigrala je nekoliko manjih uloga u nižerazrednim serijama i filmovima, a više puta je imala sukob sa zakonom zbog sitnih krivičnih dela.

Lens Armstrong – Tur d’ Frans

LENS ARMSTRONG

Verovatno nijedan sportista u SAD nije bio toliko slavljen i poštovan kao biciklistički as Lens Armstrong, pogotovo nakon priznanja da je oboleo od kancera kojem se, kako je stalno isticao, suprotstavljao asketskim životom i vrhunskim sportskim rezultatima među kojima je čak osam pobeda na Tur d’ Fransu.

Ipak, tokom cele karijere duge četvrt veka pratile su ga glasine da uzima steroide, što  nije dokazala nijedna od nekoliko stotina kontrola na takmičenjima, ali su kolege iz ekipe pristale da svedoče protiv njega.

Istraga koju je  2012. godine započeo FBI završila se bez optužbe, no, Svetska antidoping federacija došla je uz pomoć najbližih saradnika i suvozača do ključnih dokaza i Armstrongu su oduzete sve titule na Tur d’ Fransu, a kažnjen je i doživotnom diskvalifikacijom.

On je sve vreme poricao krivicu, tvrdeći da je “čist kao suza”, ali je 2013. godine u emisiji Opre Vinfri priznao da se dopingovao tokom cele karijere koja je, kako je rekao “jedna velika laž”.

I mi konja za trku imamo

VELIBOR DZAROVSKI

Velibor Džarovski javno je priznao da najveći prevarant u istoriji jugoslovenskog sporta, otkrivši do detalja kako su se nameštale fudbalske utakmice u Prvoj ligi.

Međutim, u anale YU sporta ušla je neverovatna “bravura” Džarovskog koji je, između ostalog, bio menadžer jednog skopskog košarkaškog kluba.

Na međunarodnoj utakmici najbolji igrač njegovog tima zaradio je petu ličnu grešku i morao je da napusti meč, pa se ekipa, koja je morala da pobedi kako bi prošla dalje, našla u velikom problemu.

Džarovski je u poluvremenu pronašao berberina koji je najboljeg košarkaša ošišao “na nulu” i obrijao mu brkove, kratko rečeno, potpuno mu je promenio fizionomiju.

Momak je obukao dres juniora koji je bio prijavljen u zapisnik i, naravno, dobro je napunio koš protivničkog tima pa su domaćini glatko dobili utakmicu.

Najbolje odvale sportskih komentatora

Avatar

Angelina Čakširan

Novinarka, reporterka koja za 40 godina karijere uvek stiže tamo gde drugi nisu ni pomišljali da može da stigne. I uvek donese najluđe priče, sa jednakom energijom i zanosom. Više puta nagrađivana. Doživotno rokenrol!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

25 Shares
Share via
Copy link