Garderoba na podu spakovana
Moda Putovanja

4 najprestižnije modne destinacije na svetu

U susret prazničnoj sezoni, ali i letnjim mesecima pred nama, mnogi traže savršene destinacije za odmor i razonodu. Iako većina turista na putovanja ide kako bi bliže upoznali kulture zemlje koju posećuju, išli u razgledanje ili prosto odmorili i napunili bateriju za predstojeće radne obaveze, mnogi od njih u svoju agendu obavezno stave i šoping.

Popularnost brojnih svetskih i evropskih destinacija meri se u broju turističkih atrakcija, zavodljivoj arhitekturi, običajima ili odnosom cene i kvaliteta kad je u pitanju smeštaj. Ipak, shopping turizam u Evropi ima ogroman uticaj prilikom odabira odredišta za putovanje. U nastavku, pročitajte neke od najprestižnijih modnih destinacija na svetu.

Beč – šoping ture u glavnom gradu Austrije

Mocart kugle, Novogodišnji koncer filharmonije ili čarobni zamkovi mnogima su prva asocijacija na glavni grad Austrije. Ipak, šoping tura u Beču pruža širok spektar luksuznih brendova koji se nalaze u najlepšim pešačkim zonama austrijske prestonice.

Čuvena Ulica Marije Hilfer, pešačka zona nalik na našu Knez Mihailovu ulicu, stecište je velikog broja svetski poznatih modnih brendova, dizajnerskih radnji i popularno je mesto za šoping, kako za lokalno stanovništvo, tako i za ogroman broj turista koji svake godine prodefiluje kroz Beč.

Naravno, ovo nije jedino mesto koje pruža šoping iskustvo u Beču, jer se u centru grada, u okolini Štefansplaca i njegovog dragulja, katedrale Svetog Stefana, nalaze brojne radnje za sve one koji žele da spoje lepo i korisno. U samom gradu nalaze se i dva šoping mola, od kojih se jedan nalazi pored Opere – Ringstrasse Galerien i Lugner City, koji pruža čitavo iskustvo šoping centra, sa pratećim sadržajima poput bioskopa i igraonica.

Milano – evropska prestonica mode

Nedelje mode u Milanu, deo je manifestacije koju organizuje “velika četvorka” modnih prestonica sveta – Njujorka, Pariza i Londona. Prva asocijacija na grad na severu Italije, svakako je duga istorija modne industrije. Tradicija, kvalitet i ukus ono su što odvajaju Italijane od ostatka sveta. Dizajneri preporučuju glavni grad Lombardije kao must see destinaciju za šoping.

Iako su mnoge italijanske i svetske modne kuće osnovane na drugim mestima, etablirane su u ovom gradu. Armani, Versace, D&G samo su neki od brendova koji su stacionirani u jednoj od najprestižnijih destinacija za šoping na svetu.

U samom centru grada, u neposrednoj blizini katedrale Duomo nalaze se brojne skupe radnje, naročito u ulici Montenapoleone, poznate kao modni distrikt grada. Naravno, postoje i pristupačniji butici, posebno u delu oko Via Buenos Aires. Firmirane cipele, dizajnerski komadi odeće i torbe samo su neke od stvari koje ovaj grad izdvajaju kao prestižnu modnu destinaciju.

Devojka u šopingu

Njujork – sinonim za modni turizam

Svetski poznata destinacija, “grad koji nikada ne spava”, još jedan je iz edicije onih koji ne smete da propustite ukoliko na umu imate šoping turizam. Beskrajno duge avenije u kojoj se nalaze butici najpoznatijih svetskih dizajnera, čije kreacije svakog februara okupiraju pažnju javnosti širom planete, na jednom od najvećih modnih događaja – Njujorškoj nedelji mode.

Čuvena Šesta avenija, sa skupim lokalima nije jedino što preporučuje ovaj grad kao sinonim za modni turizam. Ogroman broj prodavnica džinsa, kao i drugih modnih komada različitih brendova i vajb koji grad pruža svakom posetiocu sa razlogom ga svrstavaju u jednu od najprestižnijih modnih destinacija na svetu.

Čuvena juvelirnica Tiffany&Co, smeštena u srcu Menhetna, u ulici koju je magazin Forbes 2008. godine proglasio jednom od najskupljih na svetu, mnogim je poznata i zbog serije “Seks i grad”. Još jedan razlog ogromne popularnosti Njujorka kao modne destinacije je spoj raskalašnog stila života i autentične kulture koja ga čini čvornom tačkom zapadne civilizacije.

London – ostrvski zov mode

Šetajući Ulicom Oxford, koja predstavlja jedno od najluksuznijih mesta za šoping za sve one koji vole život na visokoj nozi, naići ćete na ogroman izbor dizajnerskih radnji i butika. Kao jedan od najskupljih gradova za život, London predstavlja pravi raj za svakog ko uživa u obilaženju robnih kuća i brendiranih prodavnica. Londonska nedelja mode predstavlja jedan od najpoznatijih događaja u zemlji.

Druga ulica, manja od Ulice Oxford, ali komercijalnija i elegantnija, svojom arhitekturom predstavlja pozivnicu za sve turiste. Više od sto prodavnica, smešenih u Ulici Regent, nudi prvu Apple prodavnicu otvorenu u Evropi, kao i najveću i najstariju prodavnicu igračaka na svetu.

Pariz – svetski modni centar

Ajfelova kula i Trijumfalna kapija su neka od najposećenijih mesta na celom svetu. Čuveno francusko vino, sirevi i romantika deo su turističke ponude koja privlači milione ljudi svake godine. Međutim, Pariz je poznat i kao svetska modna destinacija.

Šoping za sladokusce uz Dior, Yves Saint-Laurent i Chanel je san svake osobe zaljubljene u modu. Najpoznatija šoping ulica u “grad ljubavi” je ona koja se prostire preko Jelisejskih polja. Duga skoro dva kilometara, ova ulica turistima i lokalcim pruža najkvalitetnije krpice koje stižu direktno sa modne piste. Zato nije ni čudo što je poslednji deo Velike četvorke, ujedno i najpoznatiji.

covid 19 kontakt mob

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Garderoba na podu spakovana

10 Shares
Share via
Copy link