Magazin

Najopasniji srpski osuđenici (FOTO)

Vladica Rajković iz Vratarnice kod Zaječara, koji je 2016. godine, silovao i ubio trogodišnju Anđeliju Stefanović, poslednji je od 82. zatvorenika u Srbiji koji su osuđeni na maksimalnu kaznu.

Njemu je Apelacioni sud u Nišu potvrdio 40 godina zatvora, na koliko ga je osudio Viši sud u Zaječaru. Zločinac koji ubio trogodišnju devojčicu pridružiće se onim najopasnijim osuđenicima koji maksimalne kazne služe u nekom od najstrožije čuvanih zatvora KPZ u Nišu, KPZ u Požarevcu – Zabeli i KPZ Beograd – Nova Skela.

vladica
Foto: Fondacija Tijana Jurić / Privatna arhiva

Pre 40 godina robije u Srbiji je bila zastupljena i smrtna kazna, koja je ukinuta 2002. godine. Prvi koji je osuđen na 40 godina zatvora bio je Goran Ilić (41) iz sela Parcani kod Sopota zbog silovanja i ubistva 15-godišnje Dušice Ilić 2001. godine.

Posle njega, na maksimalne kazne osuđeni su optuženi za atentat na premijera Zorana Đinđića, ratne zločine ili političke likvidacije, kao što je ubistvo Ivana Stambolića, organizovani kriminal, ali i masakre nad decom, devojkama ili porodicom, koji su zgrozili građane Srbije.

I ovim zatvorenicima je shodno zakonu omogućeno da posle dve trećine izdržane kazne, ili 26 godina i osam meseci provedenih iza rešetaka, traže uslovni otpust.

– Mislim da su minimalne šanse da bilo ko od onih koji su osuđeni na maksimalne kazne bude uslovno otpušten i bude na slobodi pre izdržanih 40 godina. Njihovi zločini su toliko monstruozni da jednostavno nikada, pa ni za 20-30 godina neće moći da se zaborave. Puštanje na slobodu takođe bi dobrim delom uticalo na uznemirenje javnosti. Uz to uvek postoji opasnosti od toga da bi osuđenik na slobodi mogao da ponovi krivično delo – kaže sagovornik „Blica” blizak pravosuđu i dodaje da ima dosta onih koji nisu baš bili u cvetu mladosti kada su počinili zločine za koje se osuđeni na maksimalnih 40 godina zatvora, i da je njima to u stvari – doživotna robija.

RADOVAN JOKSIĆ

radovan

Ubica iz Fruškogorske ulice, pre 24 godine, ubio je vlasnika robne kuće Nebojšu Salatića, potom njegovu devojku Slavicu Kovačević, a na kraju njegovog maloletnog sestrića Milana Graoranova. Motiv je bila pljačka.

MALIŠA JEVTOVIĆ

malisa
Foto: Goran Srdanov / RAS Srbija

Osuđen je za silovanje i ubistvo devojčice Katarine Janković (3) u julu 2005. u Zvezdarskoj šumi. Svemu je prisustvovala i majka deteta Ana Filipović, koja je osuđena na 37 godina zatvora. Majka je sve odobrila.

DARIJAN MUSIĆ

darijan

U novembru 2012. godine do smrti je tukao svoju devojku Vladislavu Červenko. Ubio ju je sa 53 udarca. Priznao je da je devojku udarao pesnicama i tupim predmetom, navodno, da bi je „naučio pameti“.

DARKO KOSTIĆ

darko
Foto: RAS / RAS Srbija

Maksimalnu kaznu služi zbog silovanja i brutalnog ubistva 14-godišnje Ivane Podraščić u julu 2014. Devojčicu je ubio motikom, a njeno telo zakopao u dvorištu. Pre ovog zločina robijao je zbog ubistva, silovanja…

DRAGAN ĐURIĆ

dragan

Jedan od najvećih monstruma koje Srbija pamti. U noći između 25. i 26. jula 2014. godine oteo je, svirepo silovao i ubio 15-godišnju Tijanu Jurić iz Subotice. Na izdržavanju kazne se nalazi u Novoj Skeli.

Žene bez maksimalnih kazni

Olivera Krsmanović bila je prva žena u Srbiji koja je osuđena na 40 godina robije zbog svirepog i podmuklog ubistva taksiste Nezira Šišića iz Borče i radnika benzinske pumpe u Čačku Zorana Radovića, 2005. godine. Apelacioni sud joj je, međutim, tu kaznu smanjio na 15 godina zatvora i na robiji će biti do aprila 2020.

Poslednji streljani zločinci na našim prostorima

PARTNERI SAJTA


90 Shares
Share via
Copy link