najmocnije-mafije-sveta
sitioslatinos.com
Magazin

Top 5 najjačih mafija na svetu

Meksikanci su najmoćniji mafijaši na svetu. Ovaj zaključak doneli su kriminolozi i policijski eksperti  koji upozoravaju na brutalno ponašanje meksičkih mafijaša – odrubljivanje glava, mučenja, atentate, otmice, što ih svrstava na vrh liste najmoćnijih mafija na svetu.

Najjaču grupu sa sedištem u Nuevo Laredu odlikuje podela na klanove Bravo i Zetas, koji su u stalnom ratu protiv konkurentskog Cartel del Noreste.

Na drugom mestu je italijanska mafija sa najbrutalnijim predstavnicima – Cosa nostra, napulijanska Sacra Corona Unita, zatim Ndrangheta, odnosno Calabresi, te napuljska Gomora. Oni se, uz narkotike, bave reketiranjem, lihvarenjem, podmićivanjem, švercom, kockom, te ilegalnim klađenjem. Italijanski mafijaši ostvaruju desetine milijardi dolara godišnjeg profita, ali više nisu moćni kao u prošlom veku.

Na trećem mestu je ruska mafija. Solntsevskaya bratva predstavlja mrežu od deset odvojenih „brigada“ koje deluju nezavisno, ali drže rusku stranu i zajedničke „finansije“. Veliko nadzorno telo čini dvanaest vođa koji vode celu organizaciju. Umreženost sa tajnim službama daje im specifičan kontekst, a glavni biznis je saradnja sa proizvođačima maka u Avganistanu, među kojima je, kako neki tvrde, i američka vojska. Mediji ih najviše pominju po trafikingu, seksualnom roblju, pedofiliji, kao i svim ostalim deliktima koji su tabui.

crips

Slede američki gangsteri i ulične bande u SAD. Posebno su opasni Cripsi afroamerička ulična banda osnovana u Los Anđelesu. Poznati su po dilovanju droge, ubistvima i pljačkama.

U SAD su veoma jake i latino bande, koje imaju bliske veze sa meksičkim narkokartelima. Najviše članova dolazi iz Salvadora, a poznati su po okrutnoj i beskrupuloznoj osveti. Oni ubijaju žene i decu policijskih i pravosudnih službenika.

Jake su i rasističke bande – arijevci. To je bratstvo koje deluje i na slobodi i u zatvorima.

Među pet najjačih mafija, prema procenama policijskih eksperata širom sveta, ubraja se i albanska mafija. Krvna osveta, kult porodice i specifičan set simbola i pravila odvajaju albanski sistem od klasične hijerarhije. „Košnicu“ (tržište) vode klanovi od kojih svako ima svoj „obrt“. Proizvodnja, prerada, transport i čuvanje droge su kriminalne radnje koje dele među sobom. Četiri „krovne“ albanske mafijaške organizacije su Kula, Abazi, Borici i Brokaj.

Britanski mediji komentarišu da među najjačim mafijaškim bandama nema Kolumbijaca i Japanaca, koji tradicionalno imaju snažne kriminogene organizacije.

U Srbiji je moda biti kriminalac

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Redakcija

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš