Magazin Svet

Najlepša reka na svetu sija svim duginim bojama (VIDEO)

reka duga 2
Printscreen

Reka koja se smatra najlepšom na svetu ima širok dijapazon duginih boja, a svoje čari ispoljava od jula do novembra svake godine. Kolumbijska reka Kanjo Kristales u ovo doba godine pretvara se u rajsku reku božanstvenih boja i jedna je od najpoznatijih turističkih atrakcija u Južnoj Americi.

Mineralne naslage, stene i razne biljke stvaraju žute, zelene, crne i plave tonove u reci – pored zapanjujuće grimizno crvene boje koja dominira.

Veći deo godine, Kanjo Kristales je bledo zelena reka koja se ne razlikuje toliko od većine ostalih. Da bi se transformisala u vodenu dugu, njen vodostaj mora da bude na određenom nivou.

Ako je nivo vode prenizak, biljke od kojih potiču boje ne mogu da rastu. Crvene biljke se smežuraju i postaju smeđe.

Da biste došli do ove reke, trebalo bi vam ozbiljno planiranje, jer se nalazi u udaljenom delu Kolumbije.

Ekosistem reke koja oduzima dah je vrlo delikatan, pa je jedini način da se približite vodi uz vodiča. Nalazi se u nacionalnom parku nazvanom Serania de la Makarena, koji se nalazi na granici amazonske prašume.

reka duga 1
Printscreen

Amazonska prašuma i njena okolna područja dom su najređih biljaka i životinja na svetu.

Plivanje je strogo zabranjeno, kako bi ekosistem ostao netaknut, piše portal Direktno.

Putovanje konjima iz grada La Makarena popularan je način da se poseti Kanjo Kristales.

Živahni tonovi crvene, žute, zelene, crne i plave boje, koje se mešaju sa kristalno čistom vodom, jedinstven su i prelep prizor.

Poseta obalama “reke koja je pobegla iz raja”, kako je Kolumbijci zovu, jedno je od najimpresivnijih iskustava koje možete doživeti u Južnoj Americi.

Komšije zabranjuju rad MHE, a Srbija ćuti i hrli u bezumne projekte uništavanja prirode

Bojana Savić

Bojana Savić

Zaštitnica šuma i živog sveta u njima. Neprijatelj bahatih, pohlepnih, moćnih. Naturam expellas furca, tamen usque recurret!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

17 Shares
Share via
Copy link